Κυριακή 22 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
Ματώνουν το λαό για να ανακάμψει το κεφάλαιο

Ο λαός σε ετοιμότητα να δώσει απάντηση σε όσα αντιλαϊκά έχουν φέρει ήδη και σε όσα έρχονται!
Ο λαός σε ετοιμότητα να δώσει απάντηση σε όσα αντιλαϊκά έχουν φέρει ήδη και σε όσα έρχονται!
Στα 5,7 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση φτάνουν οι αντιλαϊκές παρεμβάσεις δημοσιονομικού χαρακτήρα, που ήδη έχει αναπτύξει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως αυτές απεικονίζονται στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2016 που κατατέθηκε στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή. Την ίδια ώρα, πριν καλά - καλά στεγνώσει το μελάνι από το νέο εφαρμοστικό νόμο που ψήφισαν την περασμένη Πέμπτη, η αντιλαϊκή διαβούλευση με την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ φέρνει «προ των πυλών» και το επόμενο αντιλαϊκό πακέτο.

Σε αυτό το πλαίσιο, στην «ημερήσια διάταξη» του κεφαλαίου ανεβαίνουν τα ζητήματα του Ασφαλιστικού, των συντάξεων, των εργασιακών σχέσεων, η αύξηση του φόρου εισοδήματος απέναντι στους φτωχούς αγρότες, οι «παρεμβάσεις» στη φορολογία μισθωτών - συνταξιούχων. Στη λίστα της «επόμενης μέρας» περιλαμβάνονται επίσης και μια σειρά διαρθρωτικών μέτρων, όπως η εφαρμογή των «εργαλειοθηκών» του ΟΟΣΑ με απελευθερώσεις και άλλα μέτρα, το ζήτημα της συνολικής διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, με έμφαση στα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια, η συγκρότηση και λειτουργία του νέου υπερ-ταμείου για τις ιδιωτικοποιήσεις, στο οποίο θα περάσει απόθεμα κρατικής περιουσίας ύψους 50 δισ. ευρώ.

Ενα προς ένα, όλα τα επόμενα μέτρα εντάσσονται στο σχέδιο «επανεκκίνησης της οικονομίας», με στόχο την επίτευξη ρυθμών καπιταλιστικής ανάκαμψης. Αυτή με τη σειρά της, αναιμική και αμφίβολη, έχει ως εφαλτήριο το αντιλαϊκό - αντεργατικό οπλοστάσιο των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων, με νέα βάση υπολογισμού τη βύθιση του παραγόμενου ΑΕΠ, την καταστροφή μέρους του κεφαλαίου και την αδυναμία επενδύσεων άλλων υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων που λιμνάζουν, αδυνατώντας να βρουν κερδοφόρα διέξοδο.

Το χαρακτηριστικό παράδειγμα των ανακεφαλαιοποιήσεων των τραπεζών

Ο ταξικός, βαθιά αντιλαϊκός χαρακτήρας του κρατικού μηχανισμού αποκαλύπτεται ανάγλυφα και στην περίπτωση των διαδοχικών ανακεφαλαιοποιήσεων των ελληνικών τραπεζικών ομίλων. Αφού, μέσω των δανειακών συμβάσεων και των μνημονίων, τις διέσωσαν με κρατικό χρήμα, «έλαχε» στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να παραδώσει τα «κλειδιά» στους ιδιώτες «επενδυτές» - νέους και παλαιότερους μεγαλομετόχους - και μάλιστα σε τιμές «μπιρ παρά». Την ίδια ώρα, ο μέχρι πρότινος μεγαλομέτοχός τους, το κρατικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) μετράει αστρονομική χασούρα, που αναμένεται να φτάσει μέχρι και τα 40 δισ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, οι αστρονομικές εκπτώσεις και το αρνητικό «ρεκόρ» των αποτιμήσεων, λόγω καπιταλιστικής κρίσης, κέντρισαν το ενδιαφέρον των «επενδυτών», με τη χασούρα να φορτώνεται στο κρατικό ταμείο. Τα σπασμένα φορτώνονται στις πλάτες του λαού, που θα συνεχίσει να πληρώνει τα χρέη, μέρος των οποίων είναι και το κρατικό χρήμα που πήγε στην ανακεφαλαιοποίηση, ενώ θα συνεχίσει να ματώνει από τα αντιλαϊκά μέτρα για τα καπιταλιστικά κέρδη. Παράλληλα, η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης συνοδεύεται από εκτενείς αναδιαρθρώσεις και ραγδαίες αλλαγές στη σύνθεση των μετοχικών πακέτων και των ιδιωτών μεγαλομετόχων που πλέον θα έχουν τον αποφασιστικό ρόλο στους σχεδιασμούς, που αφορούν στη γενικότερη ανασυγκρότηση του «παραγωγικού μοντέλου» και τη χρηματοδότηση των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων.

Ειδικότερα:

-- Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Εurobank, τα συνολικά κεφάλαια ύψους 2,038 δισ. ευρώ που αντλήθηκαν από τους ιδιώτες, καλύπτουν πλήρως τις κεφαλαιακές ανάγκες και κατά συνέπεια δε θα χρειαστεί η πρόσθετη στήριξη από την πλευρά του ΤΧΣ. Στη βάση αυτών, υπολογίζεται ότι το ποσοστό κρατικής συμμετοχής (μέσω του ΤΧΣ) θα συρρικνωθεί στο 4% από 35,4% σήμερα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τιμές προσφοράς διαμορφώθηκαν στο 1 λεπτό ανά μετοχή (!) Το σύνολο των μετοχών θα συγκεντρωθεί σε αναλογία 100 παλαιών μετοχών έναντι μιας νέας μετοχής.

-- Χαρακτηριστικό είναι και το αποτέλεσμα της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου από τον όμιλο της Alpha Bank. Oπως ανακοινώθηκε, τα απαιτούμενα κεφάλαια συνολικού ύψους 2,56 δισ. ευρώ (κατά το δυσμενές σενάριο της ΕΚΤ) καλύφθηκαν από ιδιώτες μετόχους, με τη συμβολή και ομολογιούχων που αντάλλαξαν τους τίτλους με τις νέες μετοχές. Εξίσου χαρακτηριστικά, η τιμή της νέας μετοχής διαμορφώθηκε στα 4 λεπτά του ευρώ. Σε αυτό το επίπεδο συντελείται και η καταστροφή της αξίας των περιουσιακών στοιχείων, που κατέχει το κρατικό ταμείο διάσωσης. Επιπλέον, μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης, η συμμετοχή του ΤΧΣ στο μετοχικό κεφαλαίο της Alpha Bank υπολογίζεται ότι συρρικνώνεται στο 11% (από περίπου 66%).

-- Απομένει η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από τους ομίλους της Εθνικής και της Πειραιώς. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τους ιδιώτες «επενδυτές» και τις άλλες τεχνικές διαχείρισης (ανταλλαγές ομολόγων με μετοχές κ.ά.) καλύφθηκαν οι ανάγκες του «βασικού σεναρίου» της ΕΚΤ, ενώ τα υπόλοιπα ποσά θα συμπληρωθούν από το ΤΧΣ, μέσω της δανειακής σύμβασης.

Φορτώνουν τα σπασμένα στις πλάτες του λαού

Πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα, ύψους 4,2 δισ. ευρώ, σε συνέχεια αυτών του 2015, ενσωματώνονται στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2016, που κατατέθηκε χτες στη Βουλή. Για την ώρα, η αντιλαϊκή σούμα από την πλευρά της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με αναφορά στη διετία 2015 - 2016, φτάνει στα 5,7 δισ. ευρώ, ποσά τα οποία έρχονται να στοιβαχτούν πάνω στα αντιλαϊκά μέτρα των προκατόχων τους στην αστική διακυβέρνηση.

Οι νέες δημοσιονομικές παρεμβάσεις επιμερίζονται σε καρατόμηση των κρατικών κονδυλίων, πρώτα και κύρια για την κάλυψη λαϊκών αναγκών, κατά 2,5 δισ. ευρώ και σε 3,2 δισ. ευρώ που αφορούν σε πρόσθετους φόρους και άλλα χαράτσια.

Το 2016 τα λαϊκά νοικοκυριά θα νιώσουν ακόμη εντονότερη την αντιλαϊκή πολιτική, καθώς τα ήδη ψηφισμένα μέτρα θα εφαρμόζονται σε όλη τη διάρκεια της επόμενης χρονιάς, με αντίστοιχη αύξηση της απόδοσης για το κρατικό ταμείο, ενώ, παράλληλα, η αντιλαϊκή πολιτική θα συμπληρώνεται και με νέα μέτρα.

  • Συγκεκριμένα, σμπαραλιάζονται παραπέρα τα κονδύλια για τις λαϊκές ανάγκες:

-- Εισφορές και λοιπές παροχές προς τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης καρατομούνται κατά 1,1 δισ. ευρώ.

-- Στις συντάξεις μπαίνει νέο «τσεκούρι», κατά 538 εκατ. ευρώ στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης και ακόμη 188 εκατ. στο Δημόσιο (συνολικά 726 εκατ. ευρώ).

-- Το επίδομα για το πετρέλαιο θέρμανσης της λαϊκής οικογένειας μειώνεται στο 50%, με την «εξοικονόμηση» να φτάνει στα 105 εκατ. ευρώ.

-- Η κρατική επιχορήγηση στους ΟΤΑ συρρικνώνεται κατά 63,8%, από 250 στα 90 εκατ. ευρώ.

  • Σε απογείωση συνεχίζουν οι αντιλαϊκοί φόροι και τα χαράτσια, με την αποδοτικότητα των μέτρων, είτε αυτών που ψηφίστηκαν πρόσφατα είτε αυτών που έρχονται το προσεχές διάστημα, που διαμορφώνονται ως εξής:

-- Από την απογείωση του ΦΠΑ προβλέπεται πρόσθετη φοροαφαίμαξη στα 1,3 δισ. ευρώ.

-- Από την αναμόρφωση της φορολογικής κλίμακας (μισθωτοί - συνταξιούχοι) προβλέπεται διόγκωση κατά 150 εκατ. ευρώ. Το συγκεκριμένο μέτρο θα περάσει από τη Βουλή με το αμέσως επόμενο πακέτο.

-- Απέναντι στους φτωχούς αγρότες, η ενίσχυση της φοροαφαίμαξης φτάνει: Από την αλλαγή των συντελεστών στη φορολογία στα 33 εκατ. ευρώ (το μέτρο θα περάσει σε επόμενο νομοσχέδιο), από την αύξηση της προκαταβολής φόρου στα 79 εκατ. ευρώ, από την καρατόμηση και κατάργηση στη συνέχεια της επιστροφής στο φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο 13 εκατ. ευρώ. Μόνο από τα παραπάνω, η πρόσθετη φοροαφαίμαξη στο αγροτικό εισόδημα φτάνει στα 125 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

-- Αυτοπασχολούμενοι και μικροί επαγγελματίες επιβαρύνονται με επιπλέον ποσά ύψους 114 εκατ. ευρώ, από την αύξηση της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος.

-- Ακόμη 123 εκατ. ευρώ προβλέπονται από «λοιπές παρεμβάσεις»...


Α. Σ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ