Σάββατο 21 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αύριο πάνε στις κάλπες... με ανησυχίες για το μετά

Προβληματισμούς για το κατά πόσο οι εσωκομματικές εκλογές θα συμβάλουν τελικά στην «αναβάπτισή» τους εκφράζουν στη ΝΔ

Eurokinissi

Προβληματισμούς για το κατά πόσο οι εσωκομματικές εκλογές θα συμβάλουν τελικά στην «αναβάπτισή» τους εκφράζουν στη ΝΔ
Αύριο διεξάγονται οι εσωκομματικές εκλογές στη ΝΔ για την ανάδειξη νέου προέδρου, ενώ - με βάση τουλάχιστον όσα προβλέπονται στο καταστατικό τους - αν δεν βρεθεί κάποιος από τους 4 υποψήφιους να έχει συγκεντρώσει το 50%+1 των ψήφων, θα γίνει επαναληπτικός γύρος, μεταξύ των δύο πρώτων, την επόμενη Κυριακή, 29/11.

Βασικό ζητούμενο στα στελέχη του κόμματος, πέρα από το αποτέλεσμα της κάλπης, είναι να προσέλθει μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων, καθώς μεγάλος φόβος τους είναι ότι μια χαμηλή συμμετοχή ουσιαστικά θα ακυρώσει την προσπάθεια «αναβάπτισης» της ΝΔ και εκτιμάται ότι θα έχει σημαντικές συνέπειες για την παραπέρα πορεία της: Τόσο σε ό,τι αφορά τη «νομιμοποίηση» του όποιου επόμενου προέδρου, όσο και σε ό,τι αφορά την απαξίωση της παράταξης στα μάτια του κεφαλαίου, ως εναλλακτικής στη διακυβέρνηση, ικανής να ενσωματώσει ευρύτερα στρώματα στην πολιτική του.

Στο εσωτερικό της ΝΔ οι υπολογισμοί περί της συμμετοχής ποικίλλουν, μεταξύ των απαισιόδοξων που μιλούν για 100.000 με 150.000 εκλογείς και ορισμένων αισιόδοξων που υπολογίζουν ότι «υπό προϋποθέσεις» οι εκλογείς μπορεί να φτάσουν τις 300.000 ή και να τις ξεπεράσουν.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ο Ευ. Μεϊμαράκης απευθύνει κάλεσμα στα μέλη του κόμματος να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες ώστε να εκλεγεί πρόεδρος από την πρώτη Κυριακή. Ταυτόχρονα, τοποθετούμενος ουσιαστικά στις διεργασίες για το μέλλον της κεντροδεξιάς, διαμηνύει ότι «με Μεϊμαράκη, το όνομα θα παραμείνει Νέα Δημοκρατία. Ερχεται από το '74 και θα πάει μακριά αυτό το κόμμα. Αλλωστε, κι αν αλλάξουμε ονομασία, εμείς πάλι δεν θα είμαστε στο καινούργιο κόμμα; Γιατί θα το κάνουμε αυτό; Για να κοροϊδέψουμε τους εαυτούς μας και τους άλλους πολίτες; Εγώ θέλω να σας δηλώσω ότι το κόμμα θα οδηγηθεί με εμένα σε Συνέδριο την άνοιξη κι εκεί όλοι μαζί θα αποφασίσουμε να ξαναφέρουμε τον πυρσό, να ανάψουμε τη δάδα της Νέας Δημοκρατίας, να γυρίσουμε στις ρίζες μας κι από τις ρίζες να προχωρήσουμε εμπρός, για να βγούμε και να συναντήσουμε την ελληνική κοινωνία».

Ο Ευ. Μεϊμαράκης, αν και δεν κατονομάζει ευθέως κάποιον αντίπαλό του που να απεργάζεται τέτοια σχέδια «αλλαγών», απαντά ωστόσο σε στελέχη του κόμματος που έχουν ταχθεί με τον Απ. Τζιτζικώστα, και σε εσωκομματικά πηγαδάκια λένε ότι η ΝΔ είναι πλέον «φθαρμένο προϊόν», δεν περνά στους πολίτες και πρέπει να «αλλάξει», αν θέλει να παίξει το ρόλο της στη διαχείριση της εξουσίας του κεφαλαίου.

Κατά τα λοιπά, και ο Απ. Τζιτζικώστας τονίζει την ανάγκη για μαζική προσέλευση στις εσωκομματικές κάλπες, ενώ επιμένει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει τον ίδιο ως επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Και ο Κυρ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι «το μεγάλο στοίχημα είναι η συμμετοχή στις εκλογές της Κυριακής. Εάν ο κόσμος δεν πάει να ψηφίσει θα είναι μια ήττα για τη ΝΔ. Ο κ. Μεϊμαράκης έχει κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να διώξει τον κόσμο», πρόσθεσε. Προβάλλει, δε, εαυτόν ως ικανότερο να διεισδύσει σε κεντρώα ακροατήρια, «δυναμικά στρώματα», με τα οποία, όπως λέει, η ΝΔ έχασε επαφή τα προηγούμενα χρόνια.

Τέλος, ο Αδ. Γεωργιάδης, ο οποίος εμφανίζεται ως ο γνήσιος εκφραστής του «δεξιού» μέσα στη ΝΔ, στην προεκλογική εσωκομματική διαδικασία έχει καταφύγει ακόμα και σε πρωτόγονο αντικομμουνισμό ώστε να συγκινήσει τέτοιας κοπής εκλογείς. Βέβαια, σε ζητήματα «οικονομικής πολιτικής» διαμηνύει ότι συμφωνεί με τον Κυρ. Μητσοτάκη (βλ. επιτάχυνση ιδιωτικοποιήσεων, «ανταγωνιστικότητα», «μικρότερο επιτελικό κράτος» κι άλλες καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις), σηματοδοτώντας τελικά την ουσιαστική γραμμή που ενώνει και τους 4 υποψήφιους, η οποία δεν είναι άλλη από την προάσπιση των συμφερόντων του κεφαλαίου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ