Σάββατο 21 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ - 7ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Πρόθυμη η συγκυβέρνηση να χωθεί στις ενεργειακές κόντρες

Η πρεμούρα της κυβέρνησης για γεωστρατηγική αναβάθμιση των ντόπιων μονοπωλίων μέσα κι από τη λεγόμενη ενεργειακή διπλωματία, αποτυπώθηκε στην παρέμβαση του υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις, Δ. Μάρδα, στο 7ο ετήσιο συνέδριο για θέματα Ενέργειας και Οικονομίας, που διοργανώθηκε προχτές στην Κωνσταντινούπολη από την «Αtlantic Council», αμερικανική «δεξαμενή σκέψης».

Συμμετέχοντας στην «άτυπη συνάντηση», με τίτλο «Η μεταβαλλόμενη γεωπολιτική της ενεργειακής ασφάλειας», στην οποία συμμετείχαν, επίσης, υπουργοί και εκπρόσωποι κυβερνήσεων από πολλές χώρες, ο Μάρδας αναφέρθηκε στις «προοπτικές» της διεθνούς αγοράς πετρελαίου, δίνοντας έμφαση στις χαμηλές τιμές που διαμορφώνονται αυτήν την περίοδο και επισημαίνοντας τις επιπτώσεις σε περιφερειακό, οικονομικό και πολιτικό επίπεδο.

Πρότεινε, επίσης, στους διοργανωτές του συνεδρίου ότι θα ήταν σκόπιμο να συνταχθεί μια μελέτη επιπτώσεων της νεοδιαμορφούμενης κατάστασης στην αγορά πετρελαίου. Εξέφρασε, μάλιστα, την πρόθεση της ελληνικής πλευράς, στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό, να συμμετάσχει στην εκπόνηση αυτής της μελέτης, καθώς - όπως είπε - «η αγορά υδρογονανθράκων εντάσσεται στα ενδιαφέροντα της χώρας μας», στο πλαίσιο των στοχεύσεων της ντόπιας αστικής τάξης και των κυβερνήσεών της να καταστήσουν τη χώρα ενεργειακό κόμβο, είτε ως παραγωγό καυσίμου, είτε ως κέντρο διέλευσης αγωγών.

Παραπέρα, ο Δ. Μάρδας είχε επαφές στην Κωνσταντινούπολη με τον γγ του Οργανισμού Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ), καθώς και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους του Οργανισμού. Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΣΕΠ αποτελεί μία διακρατική περιφερειακή ένωση του κεφαλαίου και αποτελείται από τα κράτη Αλβανία, Αζερμπαϊτζάν, Βουλγαρία, Γεωργία, Μολδαβία, Ουκρανία, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία, Τουρκία και Ελλάδα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ