Σάββατο 21 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΝΕΟΛΑΙΑ
Ρεαλιστική και αναγκαία η πρόταση του ΚΚΕ για τη Φυσική Αγωγή

Ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει σήμερα μέρος των παρεμβάσεων στην παρουσίαση των θέσεων του ΚΚΕ για τη Φυσική Αγωγή στην Εκπαίδευση

Με απόλυτη επιτυχία διοργανώθηκε την Πέμπτη 19 Νοέμβρη σε αίθουσα της ΕΣΗΕΑ η παρουσίαση των θέσεων του ΚΚΕ για τη Φυσική Αγωγή στην Εκπαίδευση, με τον κόσμο να δίνει μαζικό «παρών» και να γεμίζει ασφυκτικά το χώρο της εκδήλωσης. Την κεντρική παρουσίαση έκανε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ παραβρέθηκαν ακόμη ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος.

Στην παρουσίαση παραβρέθηκαν άνθρωποι από το χώρο του Αθλητισμού, από τις τρεις βαθμίδες της Εκπαίδευσης, μέλη συλλόγων γονέων, εκπρόσωποι της Τοπικής Διοίκησης, φοιτητές, εργαζόμενοι στα αθλητικά κέντρα κ.ά. Σε όλους μοιράστηκε η 22σέλιδη μπροσούρα στην οποία αναλύεται διεξοδικά η θέση του ΚΚΕ για τη Φυσική Αγωγή στην Εκπαίδευση, η οποία κέντρισε το ενδιαφέρον. Το ίδιο συνέβη και στην προβολή σχετικού βίντεο της ΚΝΕ για τη σημερινή κατάσταση στον τομέα της Φυσικής Αγωγής στην Εκπαίδευση (μείωση των ωρών, έλλειψη αθλητικών χώρων), τα όσα προκύπτουν από την έλλειψη άσκησης, ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες, αλλά και το τι επικρατεί πίσω απ' τη βιτρίνα του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού.

Η εκδήλωση άνοιξε με ομιλία του Θοδωρή Λιάππη, υπεύθυνου του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ, στην οποία ανέλυσε τη συμβολή της Φυσικής Αγωγής και του αγωνιστικού Αθλητισμού στη διαμόρφωση της συνολικής κουλτούρας του λαού και της νεολαίας. Οπως επισήμανε, η Φυσική Αγωγή δεν ήταν ποτέ ανεξάρτητη απ' τις συνθήκες ζωής της ταξικής κοινωνίας, αλλά, αντίθετα, το περιεχόμενο και η αξιοποίησή της καθορίζονται από τους στόχους του συστήματος Εκπαίδευσης που είναι ενταγμένη και υπηρετεί. Μιλώντας για την πρόταση του ΚΚΕ, τόνισε πως αυτή δίνει σε γενικές γραμμές απάντηση στο πώς εντάσσεται η Φυσική Αγωγή στο εκπαιδευτικό σύστημα σε συνθήκες εργατικής - λαϊκής εξουσίας και οικοδόμησης του σοσιαλισμού, όπου βασικό κίνητρο για την οργάνωση της κοινωνίας είναι η ικανοποίηση των διευρυνόμενων κοινωνικών αναγκών, μεταξύ των οποίων είναι και αυτή για σωματική άσκηση. Παράλληλα, υπογράμμισε πως πρόκειται και για μια πρόταση πάλης για το σήμερα με την οποία το ΚΚΕ επιδιώκει να μπολιάσει τους αγώνες, τις διεκδικήσεις του λαϊκού κινήματος, γιατί πηγάζει από τις δυνατότητες της εποχής και ανταποκρίνεται σε μια σύγχρονη λαϊκή ανάγκη.


Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Κωνσταντίνος Μπουντόλος, καθηγητής ΣΕΦΑΑ του Πανεπιστήμιου Αθήνας, ο οποίος αναφέρθηκε στα οφέλη της άσκησης αλλά και στα όσα προκύπτουν από την ανυπαρξία της, ενώ εστίασε και στη σημερινή πραγματικότητα των περικοπών στον Αθλητισμό κάνοντας ειδική αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ίδιες οι σχολές Φυσικής Αγωγής (ΣΕΦΑΑ) προκειμένου να επιτελέσουν επιτυχημένα το έργο τους. Παράλληλα, χαρακτήρισε σημαντική την πρωτοβουλία του ΚΚΕ να εισηγηθεί τη θέση του για τη Φυσική Αγωγή στην Εκπαίδευση, ένα ζωτικής σημασίας θέμα που αφορά ειδικά τη νεολαία, η οποία αυτήν την περίοδο δοκιμάζεται και από τις συνέπειες της σκληρής πολιτικής που εφαρμόζεται απ' τους κυβερνώντες. Οπως είπε, οι θέσεις του ΚΚΕ αντανακλούν σε γενικές γραμμές την ειλικρινή στάση του Κόμματος απέναντι στην ανάγκη για άθληση που έχει ένα παιδί εντός ενός ολοκληρωμένου εκπαιδευτικού περιβάλλοντος, ώστε να διαπαιδαγωγείται ολόπλευρα, να θωρακίζεται η υγεία του και να αναπτύσσεται αρμονικά.

Στο δικό της χαιρετισμό η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών, αργυρή Ολυμπιονίκης με την Εθνική πόλο, Βούλα Κοζομπόλη, χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι οι θέσεις ενός κόμματος για τον αθλητισμό παρουσιάζονται από τον ίδιο τον επικεφαλής του, κάτι που, όπως σημείωσε, δείχνει τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει το ΚΚΕ το θέμα. Επίσης, χαρακτήρισε εξαιρετική και την πρωτοβουλία της ΚΝΕ να συμπεριλάβει επιδείξεις αθλημάτων στο Φεστιβάλ της. Μιλώντας για τον Αθλητισμό σημείωσε πως είναι ένα αγαθό με μεγάλη κοινωνική ανταποδοτικότητα, με πολλές προεκτάσεις σε σημαντικούς τομείς (υγεία, ψυχολογία, διαμόρφωση χαρακτήρα) και σε καμία περίπτωση δεν είναι πολυτέλεια, όπως προσπαθεί να πλασαριστεί. Εξήγησε πως μαζί με την Παιδεία και την Υγεία οριοθετούν την ποιότητα του πολιτισμού και της κουλτούρας μιας κοινωνίας, γι' αυτό θα πρέπει να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του.

Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο Βασίλης Τόγιας, πρόεδρος της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ), ο οποίος χαρακτήρισε κοροϊδία για μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς τη λογική με την οποία αντιμετωπίζουν το υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση τη διδασκαλία της Φυσικής Αγωγής, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τη συνεχόμενη μείωση ωρών του μαθήματος. Επίσης, εξέφρασε τον προβληματισμό της ΑΣΓΜΕ για το γεγονός ότι μια σειρά προγραμμάτων, όπως αυτά της αγωγής υγείας, της διατροφικής αγωγής, του κοινωνικού σχολείου κ.ά. αφήνουν ανοιχτή την πόρτα παρέμβασης από πολυεθνικές και επιχειρηματικούς ομίλους που βρίσκουν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για διαφήμισή τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Β. Τόγιας αναφέρθηκε διεξοδικά στα προβλήματα που προκύπτουν στους ίδιους τους γονείς από την ανυπαρξία κρατικής ευθύνης για τον αθλητισμό, που τους οδηγεί να βάζουν το χέρι στην τσέπη προκειμένου το παιδί τους να αθληθεί. Ειδική αναφορά έκανε και στο θέμα της τραγικής κατάστασης των αθλητικών εγκαταστάσεων στα σχολεία και στις σημαντικές ελλείψεις που υπάρχουν.

  • Αύριο, Κυριακή 22 Νοέμβρη, ο «Ριζοσπάστης» θα δημοσιεύσει ολόκληρη την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στην παρουσίαση των θέσεων του ΚΚΕ για τη Φυσική Αγωγή στην Εκπαίδευση.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κατάθεση τριών τροπολογιών από το ΚΚΕ(2021-06-16 00:00:00.0)
Κατάθεση τριών τροπολογιών από το ΚΚΕ(2021-06-16 00:00:00.0)
Μαχητική απάντηση από τους φοιτητές των ΣΕΦΑΑ(2018-12-11 00:00:00.0)
Στο επίκεντρο ο Αθλητισμός και η Φυσική Αγωγή(2016-03-30 00:00:00.0)
Εκδήλωση παρουσίασης στη Θεσσαλονίκη(2015-12-12 00:00:00.0)
Σήμερα η παρουσίαση στη Λάρισα(2015-12-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ