Σάββατο 21 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΝΕΟΛΑΙΑ
Να ενδυναμωθεί ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας των δομών τοξικοεξάρτησης

Η ανάγκη προάσπισης του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα των δομών που σχετίζονται με την τοξικοεξάρτηση και ανάδειξης των πραγματικών αιτιών που οδηγούν στην εξάρτηση από ναρκωτικές ουσίες, σκιαγραφήθηκαν προχτές κατά τη διάρκεια της ενδιαφέρουσας ημερίδας που πραγματοποίησαν - πρώτη φορά από κοινού - η Μονάδα Απεξάρτησης «18 ΑΝΩ» και το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης. Θέμα της ημερίδας ήταν «Οι κοινωνικές αναπαραστάσεις των ναρκωτικών στα ΜΜΕ», όπου αναδείχτηκαν οι λόγοι για τους οποίους το πρόβλημα της τοξικοεξάρτησης έχει σκόπιμα ιατρικοποιηθεί, οι τρόποι με τους οποίους επιλέγουν τα αστικά ΜΜΕ να παρουσιάζουν το πρόβλημα και το χρήστη ναρκωτικών, το πώς αντιλαμβάνονται οι έφηβοι διάφορες παραμέτρους και πώς επηρεάζονται από τα ΜΜΕ, η εικόνα των ναρκωτικών μέσα από την ποινική τους διαχείριση, απεικονίσεις των εξαρτημένων στο αστυνομικό ρεπορτάζ, αλλά και της τοξικοεξάρτησης μέσα από τον κινηματογράφο, η ανάγκη ουσιαστικής κι έγκυρης ενημέρωσης.

Για τις ταξικές διαστάσεις του ζητήματος μίλησε η Λούλα Καρατζά, υπεύθυνη του Τμήματος κατά των Ναρκωτικών της ΚΕ του ΚΚΕ, όπου μεταξύ άλλων ανέφερε τις θέσεις της κυβέρνησης υπέρ της αποποινικοποίησης της χρήσης, την ανάγκη το αντιναρκωτικό κίνημα να συμπορευτεί με το εργατικό και εξέφρασε την πάγια συμπαράσταση του ΚΚΕ στον αγώνα των εργαζομένων στις δομές τοξικοεξάρτησης.

Για την απεξάρτηση στις φυλακές

Αφηγήσεις χρήσης, φυλακής και ελευθερίας, αθέατες περιοχές σε γνώριμους τόπους, χαράζοντας δρόμο για ένα καλύτερο αύριο. Ο λόγος στους ανθρώπους που βγήκαν νικητές από τη διαδικασία απεξάρτησης και τους θεραπευτές τους, στην ημερίδα που έκανε χτες το Κέντρο Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων Ελαιώνα Θηβών (ΚΑΤΚΕΘ). Επίκεντρο της ημερίδας η αφήγηση βιωμάτων και εμπειριών ως θεραπευτικό εργαλείο για την ανασυγκρότηση της προσωπικής ταυτότητας στη φυλακή. Μπορεί το θέμα να ήταν εξειδικευμένο, ωστόσο αναδείχτηκαν οι τεράστιες δυνατότητες που υπάρχουν, όπως και οι σοβαρές ελλείψεις. Συνολικά 60 άνθρωποι είναι το προσωπικό στις φυλακές που δουλεύουν στα «στεγνά» προγράμματα απεξάρτησης απ' τα ναρκωτικά και καλούνται να προσφέρουν με πετσοκομμένους μισθούς υπηρεσίες σε τουλάχιστον 7 - 8.000 χρήστες. Οι εργαζόμενοι στα προγράμματα εντός φυλακών απειλούνται με επαγγελματική εξουθένωση. Κι όμως, σχεδόν το 90% των κρατουμένων που έχουν απεξαρτηθεί, παραμένει καθαρό από τα ναρκωτικά μετά την αποφυλάκισή του!

«Η απεξάρτηση και η εκπαίδευση θα αποτελούν τους δύο κύριους πυλώνες της σύγχρονης σωφρονιστικής πολιτικής» ισχυρίζεται στο χαιρετισμό του ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ν. Παρασκευόπουλος, επιχειρώντας να παρουσιάσει την τιτάνια προσπάθεια των εργαζομένων και τις αποσπασματικές περιπτώσεις όπως είναι το ΚΑΤΚΕΘ ως τον κανόνα, αποσιωπώντας τα πραγματικά προβλήματα. «Η απεξάρτηση είναι μέρος της υγειονομικής περίθαλψης» λέει ο γγ Αντιεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης, Ευτ. Φυτράκης, προπαγανδίζοντας τις ντιρεκτίβες της ΕΕ για την ιατρικοποίηση του προβλήματος των ναρκωτικών.

  • Στο Κέντρο Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων Ελαιώνα Θηβών εφαρμόζεται πολυφασικό θεραπευτικό πρόγραμμα, το οποίο απευθύνεται σε έγκλειστους εξαρτημένους χρήστες και λειτουργεί από το 2002. Στοιχεία επικοινωνίας: τηλ. 2262071747

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org