Σάββατο 21 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΔΑΝΙΑ
Νέα σκληρά μέτρα και σαρωτικές αλλαγές

Οι ανάγκες ανάκαμψης της κερδοφορίας του κεφαλαίου κατεδαφίζουν ό,τι έχει απομείνει από το «σκανδιναβικό μοντέλο»

Από παλιότερη κινητοποίηση στην κεντρική πλατεία της Κοπεγχάγης ενάντια στις περικοπές στην Παιδεία
Από παλιότερη κινητοποίηση στην κεντρική πλατεία της Κοπεγχάγης ενάντια στις περικοπές στην Παιδεία
Παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό για τη νέα χρονιά, η καλούμενη «μπλε» κυβέρνηση της Δανίας (κυβέρνηση μειοψηφίας του φιλελεύθερου κόμματος, με στήριξη των υπόλοιπων συντηρητικών κεντροδεξιών και ακροδεξιών κομμάτων), συνεχίζοντας κατά γράμμα το έργο της προηγούμενης «κόκκινης» κυβέρνησης (σοσιαλδημοκράτες με στήριξη των οπορτουνιστών), ανακοίνωσε σειρά σαρωτικών περικοπών σε όλους τους κοινωνικούς τομείς και σημαντικές φοροαπαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο και τους υψηλόμισθους υπαλλήλους που το υπηρετούν. Τα νέα μέτρα, σε συνέχεια των προηγούμενων, που μάλιστα επιβάλλονται χωρίς μνημόνια και με ευρεία αποδοχή από τα κόμματα του κεφαλαίου και τον εργοδοτικό συνδικαλισμό, κατεδαφίζουν ό,τι έχει απομείνει από το λεγόμενο «σκανδιναβικό μοντέλο» (που αναπτύχθηκε ενόσω υπήρχε η ισχυρή πίεση των σοσιαλιστικών χώρων), στηρίζονται στην αρχή της ανταποδοτικότητας και σε «ρήτρες μηδενικών ελλειμμάτων».

Ας σταθούμε σε μερικά απ' αυτά:

Ξηλώνονται τα επιδόματα ανεργίας

Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αναθέσει πριν ένα χρόνο σε μια «επιτροπή σοφών» να επεξεργαστεί ένα «νέο μοντέλο», για τον τρόπο με τον οποίο θα δίνεται επίδομα στους ανέργους, με τα γνωστά κοσμητικά επίθετα «πιο μοντέρνο και πιο βιώσιμο». Αλίμονο σε όποιον παρασυρθεί από αυτές τις νέες ορολογίες επεξεργασμένες στην ΕΕ, που πλασάρονται σε κάθε χώρα για να παραπλανήσουν και να παρουσιάσουν σαν αναγκαία και κοινωνικά τα όποια σκληρά και αντεργατικά μέτρα επιβάλλονται για την ανάκαμψη των κερδών των μονοπωλίων. Σύμφωνα, λοιπόν, με το πόρισμα της επιτροπής, μέλη της οποίας είναι - και μάλιστα με το αζημίωτο - και οι πρόεδροι της Δανέζικης Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών και της αντίστοιχης Συνομοσπονδίας των Δημοσίων Υπαλλήλων, οι άνεργοι περιγράφονται ως τεμπέληδες που εκμεταλλεύονται το σύστημα και ζουν σε βάρος αυτών που εργάζονται και καταβάλλουν τις εισφορές. Λένε απροκάλυπτα ότι αυτοί αποφεύγουν να πιάσουν δουλειά γιατί το επίδομα είναι υψηλό. Γι' αυτό το λόγο και πρέπει το επίπεδο του επιδόματος της ανεργίας να πέσει σε τέτοια όρια, ώστε όποιος το δικαιούται, εκ των πραγμάτων να ψάχνει να βρει μια δουλειά για να μπορέσει να επιβιώσει. Ισχυρίζονται ότι θα είναι κίνητρο για να δουλέψει κανείς το αν η διαφορά μεταξύ του ύψους του κατώτατου μισθού και του επιδόματος ανεργίας γίνει αισθητή. Και μάλιστα, με δεδομένο το ότι σήμερα το επίδομα βρίσκεται σε οριακό επίπεδο για να ζήσει κανείς λιτά, αντί να συζητούν η διαφορά αυτή να γίνει προς τα πάνω, με αύξηση των μισθών, δηλώνουν κυνικά ότι όσοι έχουν δουλειά «θα τη βγάζουν οριακά» και οι άνεργοι θα πεινάνε.

Επίσης, με το μέχρι σήμερα ισχύον σύστημα, όποιος νέος έπαιρνε πτυχίο σπουδών, δικαιούταν ένα μειωμένο επίδομα μέχρι να βρει δουλειά. Αυτό παύει να ισχύει. Το συγκεκριμένο μέτρο αφορά και τους Ελληνες φοιτητές που έρχονται τελευταία και έχουν για κάποιο διάστημα μετά το τέλος των σπουδών ένα εισόδημα. Επίσης, δε θα δικαιούται κανένα επίδομα πλέον όποιος έχει χαμηλό επίπεδο μισθών (και αυτό αφορά ιδιαίτερα τους νέους μετανάστες) κάτω από 2.300 ευρώ (εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι στη Δανία είναι πολύ πιο ακριβά τα νοίκια, είναι δεδομένη η ιδιωτική ασφάλιση κι άλλες επιβαρύνσεις που κατατρώνε τον ονομαστικά υψηλότερο μισθό σε σύγκριση με την Ελλάδα).

Μετά από κάθε τρίμηνο, αν ο άνεργος δεν έχει βρει δουλειά, θα του αφαιρούνται δυο μέρες από το επίδομα, εκτός αν πάρει κάποια δουλειά για λίγες ώρες, που σημαίνει ότι θα σπρώξουν τους ανέργους στα νύχια των δουλεμπορικών γραφείων. Να σημειωθεί εδώ ότι από το 2013 που εφαρμόστηκε η προηγούμενη ριζική αναδιάρθρωση στο σύστημα επιδότησης των ανέργων, 60.000 άνεργοι έχουν μείνει χωρίς επίδομα και το νούμερο αυτό θα αυξηθεί δραματικά. Το κατάπτυστο αυτό πόρισμα έγινε δεκτό από τα κυβερνητικά κόμματα, καθώς και τους Σοσιαλδημοκράτες που δεσμεύτηκαν να το ψηφίσουν. Οι οπορτουνιστές «Κοκκινοπράσινοι» αρκέστηκαν σε δηλώσεις ότι θα περίμεναν κάτι καλύτερο. Την ίδια στάση είχαν και οι συμβιβασμένες ηγεσίες των εργατικών ομοσπονδιών.

Πρόταση για αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τον υπουργό Εργασίας

Το νέο όριο θα ισχύει για όλους (άντρες και γυναίκες) όσους είναι γεννημένοι μετά την 1η Γενάρη του 1963. Σύμφωνα με το νόμο που είχε ψηφιστεί το 2006, από το 2015 το όριο συνταξιοδότησης θα ρυθμίζεται από τη Βουλή κάθε 5 χρόνια και θα προσαρμόζεται ανάλογα με το προσδόκιμο ζωής. Ανάλογη νομοθεσία θυμίζουμε ότι έχει ψηφιστεί και στην Ελλάδα και θα τεθεί σε ισχύ μετά το 2021. Επιβεβαιώνεται και μ' αυτόν τον τρόπο ότι οι αντιασφαλιστικές ανατροπές στη χώρα μας δεν είναι συνέπεια των μνημονίων, αλλά υπηρετούν στρατηγικές στοχεύσεις του κεφαλαίου σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ.

Η πρόταση θα έρθει για συζήτηση στη Βουλή της Δανίας σε δύο βδομάδες και απ' ό,τι φαίνεται θα περάσει, αφού συμφωνούν με αυτήν όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου.

Οι μόνοι που διατύπωσαν ...«ενστάσεις» είναι ο Σύνδεσμος των Εργοδοτών, ο οποίος απαιτεί να παρθεί υπόψη ότι για τους εργαζόμενους προχωρημένης ηλικίας, ιδιαίτερα στα αποχαρακτηρισμένα βαρέα επαγγέλματα, αυξάνεται ο κίνδυνος ατυχημάτων και ασθένειας και αυτό το κόστος σε καμιά περίπτωση δε θα πρέπει να το επιβαρυνθούν οι εργοδότες.

Χτύπημα στις πρόωρες συντάξεις

Με τα μέτρα της προηγούμενης κυβέρνησης, οι πρόωρες συντάξεις έχουν κοπεί για όλους κάτω των 40, ανεξάρτητα από την αιτία, καθώς και όλα τα κοινωνικά επιδόματα σε νέους κάτω των 30. Με βάση το σημερινό νόμο για το επίδομα αναπηρίας, «ακόμα και άτομα με την παραμικρή δυνατότητα να εργαστούν, θα δοκιμάζονται στην αγορά εργασίας. Αν κάποιο άτομο μπορεί να εργαστεί έστω και 40 λεπτά τη βδομάδα (αυτό είναι το κριτήριο για την αναπηρία), τότε θεωρείται υγιής και δε θα πρέπει να του χορηγείται πρόωρη σύνταξη». Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο Ντένις Κρίστενσεν, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην Κοινωνική Πρόνοια, από την 1η Γενάρη του 2013 που εφαρμόστηκε ο νόμος 37, ανάπηροι έχουν πεθάνει στο διάστημα κατά το οποίο οι υπηρεσίες, αρνούμενες να τους παραχωρήσουν σύνταξη, τους έστελναν από τη μια δουλειά στην άλλη.

Η κυβέρνηση, παρά τις πιέσεις και τις προεκλογικές υποσχέσεις, δηλώνει ότι δεν πρόκειται ν' αλλάξει κάτι σ' αυτό το νόμο, αντίθετα σκοπεύει να κόψει δραστικά τα επιδόματα ενοικίου στους χαμηλοσυνταξιούχους, ιδιαίτερα στους δικαιούχους πρόωρων συντάξεων.

Μεγάλες περικοπές στις επιδοτήσεις των περιφερειών

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, θα γίνουν μεγάλες περικοπές στα χρήματα που δικαιούνται οι περιφέρειες, που σημαίνει ότι οι δήμοι θα χρειαστεί να κόψουν κι άλλο τα κοινωνικά κονδύλια. Ηδη η σχολική χρονιά έχει αρχίσει με έλλειψη δασκάλων και υπολογίζεται ότι οι δήμοι θα αναγκαστούν να απολύσουν έναν στους τρεις παιδαγωγούς και θα κάνουν μεγάλες περικοπές στο πρόγραμμα της «Βοήθειας στο σπίτι». Με βάση έρευνα της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην Κοινωνική Πρόνοια, το 44% των δήμων έχουν ήδη απαντήσει ότι θα κάνουν περικοπές στις κοινωνικές παροχές, που θα έχουν άμεσες επιπτώσεις για παιδιά, ασθενείς και ανάπηρους. Μόνο ο δήμος Κοπεγχάγης ανακοίνωσε ότι θα προβεί άμεσα σε περικοπές στα σχολεία ύψους 24 εκατ. κορωνών για το 2016 και το ποσό θα ανέλθει στα 60 εκατ. κορ. (8 εκατ. ευρώ) για το διάστημα 2017-2019.

Αύξηση στα κονδύλια για τη συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις

Στον αντίποδα, σύμφωνα με το δόγμα του ΝΑΤΟ AJP 3.5 που αναφέρεται σε μυστικές αποστολές, θα εγκριθούν περίπου 250 εκατ. κορωνών για τη συμμετοχή ειδικευμένου σώματος σε διάφορες επεμβάσεις με το πρόσχημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Η Δανία μόλις έχει ενσωματωθεί στο δίκτυο ειδικών αποστολών διοικούμενο από τις ΗΠΑ, GlobalSOF Network, ενώ πρωτοστατεί εδώ και χρόνια σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στρατευμάτων σε Ιράκ, Αφγανιστάν κ.λπ.

Σκληρά μέτρα για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες

Με την ίδια λογική ότι τόσο οι πρόσφυγες όσο και οι μετανάστες αποτελούν «βάρος» για το κοινωνικό σύστημα, εκτός, όπως ισχυρίζονται, αν απορροφούνται στην αγορά εργασίας, η υπουργός Ενσωμάτωσης Προσφύγων και Μεταναστών ανακοίνωσε σειρά μέτρων, με βάση τα οποία για τους πρόσφυγες αλλά και για τους μετανάστες δε θα ισχύουν τα ίδια δικαιώματα που έχουν οι Δανοί, όπως ισχύει ως σήμερα. Δυσκολεύουν, ακόμα, οι όροι για την επανένωση των οικογενειών και γίνεται σχεδόν αδύνατη η απόκτηση υπηκοότητας. Ιδιαίτερα για τους Σύρους συζητιέται να καθιερωθεί ένας χαμηλός «μισθός απορρόφησης στην αγορά εργασίας», που σημαίνει ότι θα αποτελέσουν φτηνό εργατικό δυναμικό για τις επιχειρήσεις, με την ελπίδα ότι αργότερα θα τους προσλάβουν με καλύτερους όρους, άλλα πάλι ποτέ ίσους με αυτούς των συλλογικών συμβάσεων. Αξίζει, ακόμα, να αναφερθεί ότι με έξοδα του υπουργείου Ενσωμάτωσης αναρτήθηκαν ανακοινώσεις σε ΜΜΕ της Τουρκίας και των αραβικών χωρών, που αποτρέπουν τους μετανάστες να διαλέξουν για τελικό προορισμό τους τη Δανία. Δε χρειάζεται, βέβαια, κανείς να 'ναι ειδικός για να καταλάβει ότι όλες αυτές οι πρωτοβουλίες συντελούν στην ανάπτυξη του ρατσιστικού και φασιστικού ρεύματος.

Μονόδρομος η πάλη για την αλλαγή του ταξικού συσχετισμού

Γίνεται φανερό από τα παραπάνω ότι η επίθεση των μονοπωλίων είναι συντονισμένη και εξειδικεύεται σε κάθε χώρα από τις κυβερνήσεις και τα κόμματα του κεφαλαίου. Το «πουλόβερ» έχει προ πολλού αρχίσει να ξηλώνεται και στις λεγόμενες περιζήτητες χώρες προορισμού των μεταναστών, με στόχο τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης. Η τάση προώθησης των αντεργατικών μέτρων είναι η ίδια παντού, παρά τους διαφορετικούς ρυθμούς σε κάθε χώρα. Ούτε το εθνικό νόμισμα στη Δανία ούτε οι εξαιρέσεις από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ μπορούν να εμποδίσουν αυτή την πορεία. Σήμερα, με πρωτοπόρους τους κομμουνιστές, πρέπει σε κάθε χώρα να παρθούν αγωνιστικές πρωτοβουλίες, να υπάρξει απάντηση στην ιδεολογικοπολιτική προπαγάνδα της αστικής τάξης και των στηριγμάτων της, που να φωτίζει την πραγματική αιτία της αντιλαϊκής επίθεσης του κεφαλαίου, που δεν είναι άλλη από τις ανάγκες του για ενίσχυση της κερδοφορίας του. Για να διαλυθούν οι αυταπάτες για φιλολαϊκή διαχείριση του καπιταλισμού. Να προβληθεί η μόνη διέξοδος, μέσα από το δρόμο ανάπτυξης που δίνει λύση στο πώς θα ικανοποιηθούν οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες με βάση τις παραγωγικές δυνατότητες και τον πλούτο που παράγεται σε κάθε χώρα, όπου ο λαός με τη δική του συμμαχία θα κοινωνικοποιήσει τον πλούτο, θα τον καταστήσει δική του ιδιοκτησία. Και αυτός είναι ο σοσιαλισμός.


Πάνος ΑΠΕΡΓΗΣ
ΚΟ Σκανδιναβίας του ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ