Τρίτη 10 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ
Επί ποδός...

Από το Στόμιο της Λάρισας ως το λιμάνι της Θεσσαλονίκης χιλιάδες διαδήλωσαν: Εξω το ΝΑΤΟ απ' τα Βαλκάνια!

Αγρυπνη φρουρά στην πύλη του λιμανιού οι νεολαίοι μαχητές του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος
Αγρυπνη φρουρά στην πύλη του λιμανιού οι νεολαίοι μαχητές του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος
Οπως ακριβώς τα τύμπανα του πολέμου δε σταματούν να ηχούν στη γειτονιά μας, έτσι κι ο λαός μας δεν κουράζεται να διαδηλώνει και να φωνάζει ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς που είναι έτοιμοι να σπείρουν το θάνατο κάθε στιγμή, σε κάθε χώρα φτάνει να εξασφαλίσουν τα κέρδη τους, φτάνει να έχουν τους λαούς υποταγμένους. «Οχι λοιπόν, δεν υποτασσόμαστε, δε σκύβουμε το κεφάλι στους τρομοκράτες και τους δολοφόνους, αντίθετα, τους κηρύσσουμε ανεπιθύμητους: να φύγουν από τη χώρα μας κι απ' τα Βαλκάνια». Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουν από την Παρασκευή το φιλειρηνικό, αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, ο αγωνιζόμενος λαός κι η νεολαία στη Θεσσαλονίκη, στο Στόμιο της Λάρισας, σε γωνιές της Ελλάδας.

Αλλεπάλληλες αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις στήθηκαν τις προηγούμενες μέρες στη Θεσσαλονίκη, ο λαός της οποίας έχει δηλώσει με διάφορους τρόπους ότι δεν την «παραδίδει», δε δέχεται η πόλη του να γίνει ορμητήριο των εγκληματιών του ΝΑΤΟ. Βούιξε όλο το λιμάνι κι η παραλία της πόλης, το βράδυ του Σαββάτου μέχρι το ξημέρωμα της Κυριακής, από τα μηνύματα του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα. Μαύρα πανιά και καπνογόνα ήταν τα εύσημα, που απέδωσε ο λαός της πόλης στα πλοία της ΝΑΤΟικής αρμάδας που κατέπλεαν το πρωί της Κυριακής στο λιμάνι. Οι μαζικές διαδηλώσεις το ίδιο απόγευμα αλλά και χτες, Δευτέρα, συντάραξαν τη Θεσσαλονίκη. Κι όλες αυτές οι εκδηλώσεις είχαν ένα στόχο: τον εχθρό των λαών, τον ιμπεριαλισμό, τους εκφραστές και τους υπηρέτες του.

«Λεωφόρος των αντιπολεμικών διαδηλώσεων» ονομάζεται επάξια πλέον η παραλιακή στο λιμάνι
«Λεωφόρος των αντιπολεμικών διαδηλώσεων» ονομάζεται επάξια πλέον η παραλιακή στο λιμάνι
Την ίδια στιγμή πραγματοποιούνταν το 10ο αντιιμπεριαλιστικό διήμερο της ΚΝΕ, που ξεκίνησε από το βράδυ της Παρασκευής στο Στόμιο της Λάρισας και κορυφώθηκε όταν συναντήθηκε με το φιλειρηνικό κίνημα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Χιλιάδες νέοι και νέες που συμμετείχαν σ' αυτό, τραγούδησαν την ανάγκη τους να ζήσουν σ' έναν κόσμο ειρηνικό. Φώναξαν το δικό τους «όχι» κι ακούστηκαν δυνατά.

Γιατί το «όχι» του λαού και της νεολαίας μας αυτό το διήμερο είχε πολλούς αποδέκτες. Απευθυνόταν σ' αυτούς που μάτωσαν και ματώνουν τα Βαλκάνια, σ' αυτούς που θέλουν να δικάσουν το Μιλόσεβιτς και μαζί του τον κάθε άνθρωπο και λαό που τολμά να αντιστέκεται, σ' αυτούς που θέλουν να ξαναχαράξουν τα σύνορα εκεί που τους βολεύουν. Ενα «όχι» απέναντι σε κάθε λογής δικαστές, προστάτες και νταβατζήδες της εκπόρνευσης ολόκληρων χωρών. Ηταν ένα «όχι» απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση που παραχωρεί δουλικά τα εδάφη, τις υποδομές και το στρατό μας για να τον χρησιμοποιούν οι δολοφόνοι. Ενα «όχι» σ' αυτούς που τσακίζουν τα δικαιώματα και αφαιρούν τις κατακτήσεις των εργαζομένων και της νεολαίας, για να μπορούν μετά ανενόχλητοι να συμμετέχουν στο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και να εισπράξουν τα ψίχουλα της υποταγής τους, τα αργύρια της προδοσίας των λαών.

Ηταν το δίκαιο αίτημα του λαού και της νεολαίας μας να φύγει το ΝΑΤΟ από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Να κλείσουν οι βάσεις και το στρατηγείο του θανάτου. Να γυρίσουν όλοι οι Ελληνες φαντάροι που βρίσκονται έξω από τα σύνορά μας. Να μη φτιαχτεί ο μισθοφορικός δολοφονικός στρατός για τις υπηρεσίες του ΝΑΤΟ.


Κι όλα αυτά τα είπαν με τις σημαίες, τα πανό τους, τα συνθήματα και τα τραγούδια τους. Τα είπαν με τις γροθιές σφιγμένες ψηλά και χορεύοντας για το ιδανικό τους: «θα 'ρθουν καιροί, καιροί ευτυχισμένοι, σκλάβοι δε θα 'ναι τότε οι λαοί, θα ζούμε τότε πια αδερφωμένοι σε μια ελεύθερη ειρηνική ζωή». Γιατί το μέλλον της ειρήνης και της προκοπής δε θα 'ρθει, δεν μπορεί να έρθει μέσα από μικρές αλλαγές ή μια άλλη διαχείριση του καπιταλισμού. Θα 'ρθει μαζί με το νέο κόσμο, το σοσιαλισμό. Γι' αυτό και οι κομμουνιστές είναι στην πρώτη γραμμή του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα. Γι' αυτό κι οι ΚΝίτες ανταποκρίθηκαν μαζικά στις αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις και το διήμερό τους έγινε μια πρωτοβουλία που ανέδειξε όχι μόνο την ομορφιά του αγώνα, αλλά και της οργανωμένης πάλης. Γι' αυτό και δεκάδες νέοι φίλοι της ΚΝΕ που βρέθηκαν μαζί τους σ' αυτό το διήμερο, έκαναν το βήμα και εντάχτηκαν στις γραμμές της ΚΝΕ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ