Τετάρτη 18 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΝΕΟΛΑΙΑ
42 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΞΕΣΗΚΩΜΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
Μεγάλη πορεία με ξεκάθαρο μήνυμα απεμπλοκής από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Το πανό στην κεφαλή της πορείας
Το πανό στην κεφαλή της πορείας
Με μια διαδήλωση που πλημμύρισε τους δρόμους της Αθήνας και κατέληξε στην αμερικάνικη πρεσβεία, εργαζόμενοι και νεολαία τίμησαν χτες το βράδυ την επέτειο της συμπλήρωσης 42 χρόνων από τον ξεσηκωμό του λαού στο Πολυτεχνείο. Η χτεσινή διαδήλωση, πολύ μαζική και μαχητική σε παλμό, πήρε τη σκυτάλη από την πετυχημένη μάχη της απεργίας και ετοιμάζεται να την παραδώσει στους αγώνες του επόμενου διαστήματος.

Κόκκινες σημαίες, πανό και συνθήματα γέμισαν από το απόγευμα την οδό Σταδίου, καθώς οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ έπαιρναν τη θέση τους, για να ξεκινήσει η πορεία. «Το ανάστημά σου σήκωσε λαέ τώρα αντεπίθεση με το ΚΚΕ», «Αγώνας, ρήξη, ανατροπή, η Ιστορία γράφεται με πάλη ταξική». Τα συνθήματα ξεκίνησαν από νωρίς και δε σταμάτησαν μέχρι να περάσει και το τελευταίο μπλοκ μπροστά από την αμερικάνικη πρεσβεία.

Στην κεφαλή της πορείας προπορευόταν το πανό της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ με το σύνθημα: «Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις πολεμικές επιχειρήσεις ΝΑΤΟ - ΕΕ». Στο ίδιο μήκος κύματος η πορεία δε σταμάτησε να καταδικάζει τα ιμπεριαλιστικά σχέδια με συνθήματα που δυνάμωσαν την ώρα που τα μπλοκ περνούσαν μπροστά από τα γραφεία της ΕΕ αλλά και όσο πλησίαζαν στην πρεσβεία: «Ενωση και ΝΑΤΟ σφάζουν τους λαούς για των μονοπωλίων τους ανταγωνισμούς», «Κάναν τη Μεσόγειο θάλασσα νεκρών, όχι στους πολέμους των ιμπεριαλιστών», «Εξω από το ΝΑΤΟ, να κλείσουνε οι βάσεις, καμιά συμμετοχή στις επεμβάσεις».


Μαζί με την πολιτική που τσακίζει τα δικαιώματα του λαού, γεννά πολέμους και προσφυγιά, στο στόχαστρο της διαδήλωσης βρέθηκε και το δεκανίκι της, η φασιστική - ναζιστική Χρυσή Αυγή, με το σύνθημα που ακούστηκε πολλές φορές: «Βασανιστές της χούντας, τώρα χρυσαυγίτες, όπλο του συστήματος είναι οι φασίστες».

Στην πορεία παρευρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γενικό της Γραμματέα, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Το δικό τους χρώμα έδωσαν στη διαδήλωση οι μαθητές που βροντοφώναξαν πως «η νέα γενιά έχει ιδανικά, ούτε ξεπουλιέται, ούτε προσκυνά», αλλά διεκδικεί τη ζωή και τη μόρφωση που της στερούν. Φυσικά, δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα μπλοκ των φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων. Μαζί τους πορεύτηκαν και στρατευμένοι νέοι με τις στολές τους.

Με τα πανό τους συμμετείχαν στην πορεία φορείς όπως η ΕΕΔΔΑ, ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος, αλλά και η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα και η Προοδευτική Κίνηση Κυπρίων Φοιτητών.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org