Τετάρτη 18 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Με «πυξίδα» τα συμφέροντα του κεφαλαίου

Τα ζητήματα γύρω από τα οποία εστιάζουν οι αντιφατικές σχέσεις συνεργασίας και ανταγωνισμού των μονοπωλίων των δύο χωρών σκιαγραφεί σε άρθρο του

Μετά το χτεσινό φιλικό ποδοσφαιρικό αγώνα Τουρκίας - Ελλάδας, Αλ. Τσίπρας και Α. Νταβούτογλου μπαίνουν σήμερα στο «ψητό» των επαφών τους

Eurokinissi

Μετά το χτεσινό φιλικό ποδοσφαιρικό αγώνα Τουρκίας - Ελλάδας, Αλ. Τσίπρας και Α. Νταβούτογλου μπαίνουν σήμερα στο «ψητό» των επαφών τους
Στην Τουρκία βρίσκεται από χτες βράδυ ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, πραγματοποιώντας επίσημη επίσκεψη, έπειτα από πρόσκληση του Τούρκου ομολόγου του. Στο επίκεντρο των συνομιλιών αναμένεται να βρεθούν το Προσφυγικό, αλλά και συνολικότερα τα ζητήματα που ιεραρχούν τα μονοπώλια των δύο χωρών, υπό το πρίσμα των πολύνεκρων επιθέσεων στο Παρίσι και των εντεινόμενων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Αλ. Τσίπρας παρακολούθησε χτες βράδυ το φιλικό ποδοσφαιρικό αγώνα Τουρκίας - Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, ενώ σήμερα το πρωί θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο, πριν αναχωρήσει για την Αγκυρα, όπου θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Α. Νταβούτογλου. Θα ακολουθήσουν γεύμα εργασίας και διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών, καθώς και συνέντευξη Τύπου. Ο Αλ. Τσίπρας αναμένεται να συναντηθεί και με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρ. Τ. Ερντογάν.

Στο τραπέζι όλα τα ζητήματα που «καίνε» τις δύο αστικές τάξεις

«Για μια νέα εποχή συνεργασίας» τιτλοφορείται άρθρο του Ελληνα πρωθυπουργού στην τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ», που δημοσιεύτηκε χτες. Ο Αλ. Τσίπρας χαρακτηρίζει την επίσκεψη «σημαντική ευκαιρία για την αναζωογόνηση των σχέσεων» των δύο κρατών, που όπως γράφει, αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις ασφάλειας και «πρέπει να μείνουμε ενωμένοι και αποφασισμένοι ενάντια στις δυνάμεις που χρησιμοποιούν την τρομοκρατία για να ενισχύσουν την εξουσία τους». Υποστηρίζει, ακόμα, ότι Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να συντονίσουν την παρέμβασή τους για τη «σταθερότητα» στη Συρία, το Ιράκ, τη Λιβύη και την Ουκρανία και να αναλάβουν «πρωτοβουλίες για την επίλυση των συγκρούσεων και την οικονομική ανάπτυξη στην Αφρική», όπου διαμορφώνεται ένα ακόμα, πλάι στα παραπάνω, πεδίο κερδοφόρας δράσης για τις αστικές τάξεις των δύο κρατών.

Εξάλλου, δεν κρύβει ότι προς το συμφέρον των δύο κρατών, δηλαδή των αστικών τους τάξεων, είναι η ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας (που πάντα θα συνυπάρχουν βέβαια με τις σχέσεις ανταγωνισμού) για τη δημιουργία από κοινού νέων δικτύων στους τομείς της Ενέργειας, των Μεταφορών, του Τουρισμού, του Πολιτισμού και του Εμπορίου.

Στο πλαίσιο αυτό, χαρακτηρίζει ιδιαίτερα σημαντική την πορεία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, σημειώνοντας πως «η Ελλάδα υποστηρίζει τη διαδικασία αυτή, αναγνωρίζοντας τα αμοιβαία οφέλη της για την ΕΕ και την Τουρκία, καθώς και τη σημασία της για τις διμερείς σχέσεις και την ευρύτερη περιοχή».

Σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες, χαρακτηρίζει αναγκαία την από κοινού δράση για τη διαχείριση του ζητήματος. Εξαίρει την προσπάθεια της Τουρκίας για υποστήριξη των προσφύγων και θέτει το ζήτημα της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας για τη διαχείριση των προσφυγικών ρευμάτων. Σαν κρίσιμο στοιχείο αυτής της συμφωνίας παρουσιάζει την ενίσχυση της ελληνοτουρκικής συνεργασίας. «Πολύ σημαντικό να προχωρήσουμε σε μιαουσιαστική συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας για τη διαχείριση αυτών των ρευμάτων στο εσωτερικό της χώρας,για την υποστήριξη των μεταναστών και έναν ισχυρό μηχανισμό επανεγκατάστασης για τη νόμιμη είσοδο των προσφύγων σε τρίτες χώρες» αναφέρει και προσθέτει: «Ενα κρίσιμο στοιχείο αυτής της συμφωνίας είναι η ενίσχυση της ελληνοτουρκικής συνεργασίας. Πρέπει να μιλήσουμε περισσότερο για το πώς θα καταπολεμηθούν τα δίκτυα διακίνησης, την εφαρμογή της μεταξύ μας διμερούς συμφωνίας επανεισδοχής και για το πώς θα συντονιζόμαστε και θα συνεργαζόμαστε σε επίπεδο υπηρεσιών μετανάστευσης, αστυνομίας και ακτοφυλακής».

Τέλος, σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ενώ «τρέχει» το νέο διχοτομικό σχέδιο τύπου Αναν, μιλά για ανάγκη βιώσιμης λύσης στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ. Σαν προϋπόθεση ασφάλειας στην περιοχή - ώστε οι μπίζνες του κεφαλαίου να μην κινδυνεύουν από αναταράξεις - θέτει την άρση της απειλής πολέμου και το σταμάτημα των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου. Στην κατεύθυνση αυτή προσθέτει πως ένα απ' τα πρώτα βήματα της κυβέρνησής του ήταν η συμφωνία με την Τουρκία για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Παζάρια με «όχημα» το Προσφυγικό

Χτες, εξάλλου, ενόψει της επίσκεψης στην Τουρκία, ο Αλ. Τσίπρας είχε τηλεφωνική συνομιλία με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, προκειμένου να ενημερωθεί για τις επαφές που αυτή είχε με την τουρκική ηγεσία, στο περιθώριο της Συνόδου των G20 στην Αττάλεια, αναφορικά με το Προσφυγικό. Παράλληλα, αντάλλαξαν απόψεις σε σχέση με το ταξίδι Τσίπρα στην Τουρκία.

Ολα αυτά την ώρα που η Γερμανία επιμένει να αναμοχλεύει συνεχώς την «ανάγκη» για «κοινή» φύλαξη των ελληνοτουρκικών συνόρων (που σκόπιμα παρουσιάζει πρώτα ως «εξωτερικά σύνορα» της ΕΕ), συνεχίζοντας σε αυτή την κατεύθυνση και τις επαφές της με την ηγεσία της Τουρκίας.

Συγκεκριμένα, αναφερόμενη στη συζήτηση για το Προσφυγικό που έγινε στη Σύνοδο των G20, η Α. Μέρκελ αποκάλυψε ότι στο περιθώριο της Συνόδου, η ίδια είχε ακόμα μια συνάντηση για το θέμα με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Α. Νταβούτογλου, «για το πώς προχωρούμε με τη φύλαξη των ελληνοτουρκικών συνόρων μέσω μιας ατζέντας ΕΕ - Τουρκίας για τη μετανάστευση». Εξήγησε, ακόμα, ότι αυτή η ατζέντα βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση (δηλαδή δυναμώνουν τα «παζάρια» περί ανταλλαγμάτων), ενώ διαμήνυσε ότι πρόκειται για ζήτημα που θα πρέπει να συμφωνηθεί «σε μια διαδικασία "χέρι με χέρι" με την Τουρκία και την ΕΕ και σε αυτό το θέμα σίγουρα έχουμε μπροστά μας ακόμη πολλή συζήτηση εντός της ΕΕ».

Την περασμένη Παρασκευή, άλλωστε, μιλώντας στη δημόσια γερμανική τηλεόραση ZDF, η Μέρκελ είχε επαναφέρει το ζήτημα, λέγοντας ότι «είναι σημαντικό να προστατεύσουμε καλύτερα τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ», σημειώνοντας όσον αφορά στις σχετικές συνομιλίες με την τουρκική κυβέρνηση ότι «έχουμε σήμερα προχωρήσει πολύ περισσότερο από ό,τι πριν τέσσερις βδομάδες».

Θυμίζουμε ότι η κοινή φύλαξη των ελληνοτουρκικών συνόρων και συγκεκριμένα του Αιγαίου βρέθηκε στην ατζέντα των επαφών που είχε η Α. Μέρκελ σε πρόσφατο ταξίδι της στην Αγκυρα, αλλά και στη συζήτηση που είχε το Σεπτέμβρη με τον Α. Νταβούτογλου, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Αυτές οι γερμανικές «πρωτοβουλίες» δένουν, άλλωστε, με την παρέμβαση που και κεντρικά κάνει η ΕΕ, με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, να έχει θέσει θέμα κοινών ελληνοτουρκικών περιπολιών στο Αιγαίο, για να το «στρογγυλέψει» στη συνέχεια, μιλώντας για «συντονισμένες ενέργειες»...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ