Τετάρτη 18 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΑΛΛΙΑ
«Μπροστάρισσα» στο νέο «αντιτρομοκρατικό πόλεμο»
  • Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, βρέθηκε χτες στο Παρίσι, μιλώντας για «αλληλεγγύη και αύξηση των αντιτρομοκρατικών προσπαθειών κατά του εξτρεμισμού»
  • Πάνω από 110.000 στρατιώτες και μέλη σωμάτων ασφαλείας έχουν ακροβολιστεί σε Παρίσι και άλλες πόλεις

Από τις περιπολίες του στρατού στο Μουσείο του Λούβρου
Από τις περιπολίες του στρατού στο Μουσείο του Λούβρου
ΠΑΡΙΣΙ.--

Πρωταγωνιστικό ρόλο στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» διεκδικεί η Γαλλία, η οποία τη Δευτέρα έγινε η πρώτη χώρα - μέλος της ΕΕ που ζήτησε να ενεργοποιηθεί το άρθρο 42.7 της Συνθήκης της ΕΕ, ζήτημα που εγκρίθηκε ομόφωνα (βλέπε σελ. 5).

Ο πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς, ανήγγειλε τις νέες αεροπορικές επιθέσεις γαλλικών μαχητικών στη Ράκα της Συρίας - προπύργιο του «Ισλαμικού Κράτους» - λέγοντας: «Θα συνεχίσουμε, όπως ανακοίνωσε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κινητοποιώντας τη διεθνή κοινότητα. Αυτό είναι το νόημα της μετάβασης του Προέδρου την επόμενη βδομάδα σε Ουάσιγκτον και Μόσχα, για να συναντήσει τον Μπαράκ Ομπάμα και τον Βλαντιμίρ Πούτιν».

Στο μεταξύ, στο Παρίσι έφτασε χτες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, σε μια επίσκεψη που ονομάστηκε «άμεση έκφραση αλληλεγγύης». Μετά από συνάντηση που είχε με τον Φρ. Ολάντ, ο Κέρι υπογράμμισε, αναφερόμενος στην «καταπολέμηση των τρομοκρατών», ότι «είμαστε απόλυτα δεσμευμένοι στην αύξηση των προσπαθειών μας... Ολα όσα έγιναν στην Αίγυπτο, στην Αγκυρα της Τουρκίας, οι επιθέσεις τώρα στο Παρίσι (δείχνουν ότι) πρέπει να επιταχύνουμε τις προσπάθειες να τους χτυπήσουμε στον πυρήνα όπου σχεδιάζουν αυτά τα πράγματα».

Στρατοκρατούμενες πόλεις και «κατανόηση» ΕΕ

Την ίδια στιγμή, στο πλαίσιο και της ενεργοποίησης και του «καθεστώτος έκτακτης ανάγκης», το Παρίσι και άλλες μεγάλες πόλεις στρατοκρατούνται.

Σήμερα, η γαλλική Εθνοσυνέλευση αναμένεται να εγκρίνει παράταση κατά τρεις μήνες της ισχύος του «καθεστώτος έκτακτης ανάγκης», το οποίο θα βρεθεί και στο επίκεντρο της διαδικασίας συνταγματικής αναθεώρησης που ξεκινά το επόμενο διάστημα. Ο πρόεδρος των Ρεπουμπλικάνων, Νικολά Σαρκοζί, ξεκαθάρισε αμέσως ότι συμφωνεί με την αναθεώρηση και ότι το κόμμα του σύντομα θα καταθέσει δικές του προτάσεις.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Μπερνάρ Καζνέβ, σημείωσε χτες ότι πάνω από 115.000 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας (στρατού, χωροφυλακής και αστυνομίας) έχουν ακροβολιστεί σε όλη τη γαλλική επικράτεια, για την «εγγύηση της ασφάλειας». Ενώ πρόσθεσε ότι θα «δοθεί ώθηση» και για τη χρηματοδότηση του εξοπλισμού της αστυνομίας. Θυμίζουμε ότι μια μέρα πριν, ο Ολάντ είχε αναγγείλει τον τερματισμό της μείωσης των εργαζομένων στο υπουργείο Αμυνας και σταδιακή, νέα αύξηση των θέσεων σε αστυνομία και χωροφυλακή.

Οι έρευνες

Οσον αφορά τις έρευνες για τον εντοπισμό συνεργών των δραστών και του ενός που θεωρείται ότι έχει διαφύγει, αυτές εξαπλώνονται καθημερινά όλο και περισσότερο. Χτες το μεσημέρι, «Μοντ» και «Φιγκαρό» μετέδωσαν ότι οι αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να διαφεύγει και δεύτερο άτομο που πήρε μέρος στις επιθέσεις. Μετά το βορειοανατολικό προάστιο Μπομπινί του Παρισιού όπου προχτές είχε εντοπιστεί κρησφύγετο (όπως λέγεται) των δραστών, χτες ένας αντίστοιχος χώρος λέγεται ότι εντοπίστηκε και στο νοτιοανατολικό προάστιο Αλφορτβιγ. Τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, έγιναν ακόμα 128 έρευνες σε διάφορα σημεία της επικράτειας.

Στο Βέλγιο, το «επίπεδο συναγερμού» ανέβηκε χτες περισσότερο, επειδή, όπως δήλωσαν οι αρχές, δεν εντοπίστηκε ακόμα ο φερόμενος ως ένας από τους «εγκεφάλους» των επιθέσεων, 26χρονος Γάλλος υπήκοος Σάλαχ Αμπντεσλάμ.

Τέλος, έχει ξεκινήσει μια συζήτηση για το πώς επέδρασε η συνεργασία των Μυστικών Υπηρεσιών διαφόρων χωρών στην έγκαιρη παρέμβαση των αρχών. Πρώην και νυν στελέχη τέτοιων υπηρεσιών από πολλές χώρες αναλύουν την ανάγκη να αποκατασταθεί η συνεργασία (π.χ. με τη CIA), παρατηρώντας ότι σε αρκετές περιπτώσεις ατόνησε, ειδικά μετά από τις αποκαλύψεις για το πώς ο ένας «εταίρος» παρακολουθούσε τον άλλο, ως έκφραση και των ανταγωνισμών που οξύνονται.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ