Τετάρτη 18 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΚΝΕ
Δουλειά υποδομής με αξιόλογες παραγωγές

Συζήτηση με την Ηρα Ρόκκου, σκηνοθέτρια της θεατρικής ομάδας

Από την παράσταση «Πέρα από τον ίσκιο των κυπαρισσιών»
Από την παράσταση «Πέρα από τον ίσκιο των κυπαρισσιών»
Στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ, το χώρο που στεγάζει και τη θεατρική ομάδα, ο «Ριζοσπάστης» συνάντησε την Ηρα Ρόκκου, σκηνοθέτρια της ομάδας. Η θεατρική ομάδα της ΚΝΕ έχει ανεβάσει όλα αυτά τα χρόνια αξιόλογες παραστάσεις, φέρνοντας σε επαφή τους νέους ανθρώπους με έργα μεγάλων συγγραφέων και δραματουργών, που μέσα από το έργο τους επέλεξαν να αφυπνίσουν συνειδήσεις, που απέκτησαν κοινό βηματισμό με το λαό. Ανάμεσα στα έργα που έχει ανεβάσει τα προηγούμενα χρόνια, το «Πέρα απ' τον ίσκιο των κυπαρισσιών» του Γ. Ρίτσου, η «Αγγέλα» του Γ. Σεβαστίκογλου, το «Μυστήριο Μπουφ» του Βλ. Μαγιακόφσκι, «Τα όπλα της κυρα-Καράρ», και «Μέρες της Κομμούνας» του Μπ. Μπρεχτ, καθώς και πολλές παιδικές παραστάσεις όπως «Τα μαγικά μαξιλάρια» του Ε. Τριβιζά, τη «Λιχουδοχώρα» της Τ. Καζαντζίδου κ.ά.

Αυτήν τη στιγμή, η ομάδα αριθμεί 30 άτομα και είναι θετικό, όπως μας λέει η Ηρα, ότι αυτός ο αριθμός συνεχώς αυξάνεται.

Αντικειμενικά, η πρώτη μας ερώτηση αφορά στη συμβολή του Στεκιού στην ίδια τη λειτουργία τόσο της θεατρικής ομάδας, όσο και των άλλων καλλιτεχνικών ομάδων της ΚΝΕ. «Σίγουρα, μια μόνιμη στέγη σού ανοίγει προοπτικές. Αποδεικνύεται, δηλαδή, ότι η λειτουργία του Στεκιού ήρθε να πατήσει πάνω σε μια υπαρκτή ανάγκη, να έχουν οι ομάδες της ΚΝΕ το δικό τους χώρο, που θα μπορούν να κάνουν πρόβες, να προετοιμάζουν τις παραγωγές και τα αφιερώματά τους. Επίσης, όσα γίνονται στο Στέκι, οι εκδηλώσεις, οι βιβλιοπαρουσιάσεις, βοηθούν τις ομάδες της ΚΝΕ να εμπλουτίζουν την αντίληψή τους. Συνολικά μπορούμε να πούμε ότι το Στέκι, βοηθά την ολόπλευρη παρέμβαση της ΚΝΕ, την προβολή της δικής μας αντίληψης για το ρόλο της Τέχνης, για την ανάπτυξη ενός ευρύτερου μορφωτικού και πολιτιστικού ρεύματος και στις γραμμές μας και στη νεολαία».

Πείρα από την περσινή χρονιά

Στο θεατρικό διήμερο που διοργάνωσε η ΚΝΕ τον περασμένο Σεπτέμβρη, παρακολουθήσαμε και την παράσταση που ετοίμασε η θεατρική ομάδα που ήταν βασισμένη στο θεατρικό έργο «Πέρα από τον ίσκιο των κυπαρισσιών» του μεγάλου κομμουνιστή ποιητή Γιάννη Ρίτσου. Μια λιτή, καλοδουλεμένη και γεμάτη συγκίνηση παράσταση, που μετέφερε στο κοινό την ουσία του έργου, την πορεία δηλαδή συνειδητοποίησης απλών γυναικών του λαού την περίοδο της Κατοχής. Η Ηρα μάς αναφέρει το πώς δούλεψε η ομάδα για την πραγματοποίηση της παράστασης.

«Προσπαθήσαμε αρχικά να κατανοήσουμε και να μελετήσουμε τα συνταρακτικά γεγονότα εκείνης της εποχής και γενικότερα το ιστορικό πλαίσιο. Μελετήσαμε την τέχνη της εποχής, αλλά και τον ίδιο τον καλλιτέχνη, τον Γιάννη Ρίτσο, που ήταν, έτσι κι αλλιώς, σε όλη του τη ζωή "πάντα παρών στο κάλεσμα της εποχής" του. Πόσο μάλλον που και αυτό το κείμενο δεν το έγραψε, όταν είχαν πια "ηρεμήσει" τα πράγματα, αλλά η πρώτη του μορφή γράφτηκε ακριβώς την περίοδο της Κατοχής, με αρχικό τίτλο: "Η Αθήνα στ' άρματα" και πρωτοπαίχτηκε λίγο μετά το Δεκέμβρη του '44. Ακόμα, ένα άλλο σημείο που έχει σημασία είναι ότι τα παιδιά συνέβαλαν και στην ίδια τη μορφή. Φτιάξαμε πρωτότυπα κείμενα που εμπλέκονταν με το θεατρικό έργο του Ρίτσου, καταφέρνοντας με αυτό τον τρόπο να "συμπυκνώσουμε" στιγμές και να καταστεί το θεατρικό πιο εύκολο να ανέβει από μια ερασιτεχνική ομάδα. Συνθέσαμε πρωτότυπη μουσική. Οπως, επίσης, επεξεργαστήκαμε διάφορα μοτίβα που εμφανίζονται μέσα στην πλοκή του έργου, είτε κινησιολογικά, είτε φραστικά».

Με αφορμή τα παραπάνω, η Η. Ρόκκου μάς εξηγεί το πώς δουλεύει η θεατρική ομάδα όλη τη χρονιά: «Αυτό που μας απασχολούσε και συνεχίζει, βέβαια, να μας απασχολεί είναι πώς η δουλειά της θεατρικής ομάδας δε θα μένει μόνο στις πρόβες για μια παράσταση. Λόγω και του ότι τα μέλη της ομάδας δεν είναι επαγγελματίες ηθοποιοί προσπαθούμε οι πρόβες της ομάδας να αγγίξουν και πλευρές συνολικά μιας δημιουργικότητας που μπορεί να σου ανοίξει το θέατρο και το θεατρικό παιχνίδι. Καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς προσπαθήσαμε να λειτουργούμε με αυτοσχεδιασμούς, με παιχνίδια, φωνητικές και σωματικές ασκήσεις. Γιατί είναι σημαντικό, πριν φτάσεις να μπορέσεις να γίνεις μέρος του συνόλου και να ανεβάσεις μια παράσταση να μπορέσεις να κατανοείς ποια είναι η φωνή σου, ο χώρος σου απέναντι στους άλλους. Οι ασκήσεις αυτές βοήθησαν και τα παιδιά να "ξεκλειδωθούν", να μην αισθάνονται αμήχανα πάνω στη σκηνή, αλλά και να ευχαριστηθούν περισσότερο όλη τη διαδικασία».

Οι νέες παραγωγές της θεατρικής ομάδας

Και φέτος; «Κατ' αρχήν, όπως είναι φυσικό και οι παραγωγές που ετοιμάζουν οι ομάδες της ΚΝΕ, εντάσσονται στην πορεία εορτασμού για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ και τα 50 χρόνια της ΚΝΕ που θα συμπληρωθούν το 2018. Ετσι για το 2016, με αφορμή και τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την ίδρυση του ΔΣΕ, επιλέξαμε να ασχοληθούμε με το θέατρο του βουνού. Πρώτο μας μέλημα να παρουσιάσουμε την ίδια την ιστορία του θεάτρου του βουνού, γιατί υπήρξε, τι ρόλο επιτελούσε, ποιοι συμμετείχαν, σε ποιες συνθήκες δίνονταν οι παραστάσεις, σε ποιους απευθυνόταν... Γι' αυτό δε θα βασιστούμε σε ένα μόνο κείμενο, αλλά θα προσπαθήσουμε να το συνθέσουμε εμείς οι ίδιοι, εντάσσοντας βέβαια αποσπάσματα από διάφορα θεατρικά έργα».

Παράλληλα, η θεατρική ομάδα της ΚΝΕ έχει «κατακτήσει» να παρουσιάζει και μια παράσταση για παιδιά. Για φέτος, όπως μας λέει η Ηρα, «θα ασχοληθούμε με τη Ντενεκεδούπολη της Ευγενίας Φακίνου. Στοχεύουμε να είναι έτοιμη στα μέσα Δεκέμβρη, για να μπορεί να αξιοποιηθεί από τις Οργανώσεις μας κι άλλους φορείς». Κλείνοντας τη συζήτηση, κουβεντιάζουμε για το πώς αξιοποιούνται αυτές οι παραγωγές που προετοιμάζουν: «Το "Πέρα από τον ίσκιο των κυπαρισσιών" έχει ήδη ανέβει σε διάφορες περιοχές της Αττικής και το επόμενο διάστημα θα παιχτεί κι αλλού. Γενικά, εμείς θέλουμε και στοχεύουμε να αξιοποιηθούν οι παραγωγές μας. Να έρθουν οι νέοι άνθρωποι σε επαφή και με αυτήν τη μορφή Τέχνης, που σήμερα από πολλούς μπορεί να θεωρείται πολυτέλεια. Είναι σημαντικό να απλώνεται σε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο, γιατί από τη μία υπάρχει τεράστια δίψα και από την άλλη μπαίνουν όλο και μεγαλύτεροι φραγμοί. Για παράδειγμα, είναι ζήτημα ποιος νέος μπορεί να δει μια θεατρική παράσταση που κοστίζει 20 ευρώ και από την άλλη και σε αυτόν το χώρο η εμπορευματοποίηση προχωράει με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Γίνεται πεδίο κερδοφορίας για το κεφάλαιο, καθορίζοντας πολλές φορές τι και πώς θα προβληθεί».

  • Οι πρόβες της Θεατρικής Ομάδας της ΚΝΕ πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη 18.00 - 21.00 στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ (Τροίας 36).
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Πέρα απ' τον ίσκιο των κυπαρισσιών», σήμερα στην Καισαριανή(2016-02-02 00:00:00.0)
Ξεκινά ο δεύτερος κύκλος θεατρικών παραστάσεων(2016-01-14 00:00:00.0)
Διήμερο Θεατρικών Εκδηλώσεων από την ΚΝΕ(2015-08-30 00:00:00.0)
Ολόκληρο το πρόγραμμα του Φεστιβάλ(2013-09-18 00:00:00.0)
Το πρόγραμμα στις Σκηνές της Αθήνας(2013-09-08 00:00:00.0)
Το πρόγραμμα στις Σκηνές της Αθήνας(2013-09-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ