Σάββατο 14 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΔΕΗ ΑΕ
Επίθεση με πρόσχημα... τους «μπαταχτσήδες»

Μπορεί η διοίκηση της ΔΕΗ, και κατ' επέκταση η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και η κυβέρνηση, να προβάλλει την άποψη, και μάλιστα σε όλους τους τόνους, πως η έφοδος που έχει ξεκινήσει για την είσπραξη των ανεξόφλητων οφειλών των λογαριασμών της ΔΕΗ, εκβιάζοντας με την απειλή της διακοπής ηλεκτροδότησης, αφορά μόνο τους «έχοντες» που δεν πληρώνουν επειδή είναι «μπαταχτσήδες», στην πραγματικότητα όμως αυτό προβάλλεται ως αφορμή ή, πιο σωστά, ως άλλοθι για γενική αντιλαϊκή επίθεση. Ο κίνδυνος και η απειλή στρέφονται συνολικά κατά των λαϊκών νοικοκυριών και των μαγαζιών των αυτοαπασχολούμενων που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν, αφενός λόγω ακριβού κόστους, αφετέρου λόγω αφαίμαξης των εργατικών - λαϊκών εισοδημάτων, της ανεργίας που σχετίζονται με την οικονομική κρίση και τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική διαχείρισής της σε όφελος του κεφαλαίου.

Οταν προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ, στην προσπάθειά του να υφαρπάξει λαϊκές ψήφους για να αναρριχηθεί στην κυβέρνηση, έριχνε το σύνθημα «κανένα λαϊκό σπίτι δίχως ρεύμα», προφανώς δεν εννοούσε ότι η ΔΕΗ θα χαρίσει τα χρέη των λαϊκών νοικοκυριών, αλλά ότι θα βρει τρόπο η ΔΕΗ να πάρει τα χρωστούμενα από τους ανέργους και τους εξαθλιωμένους και βεβαίως θα συνεχίσει να κερδίζει. Αλλωστε, καπιταλιστική επιχείρηση είναι η «ΔΕΗ ΑΕ», όπως είναι η κανονική της ονομασία, αντιστοιχώντας σ' αυτό που πραγματικά είναι, άρα και κερδοφόρα πρέπει να είναι, και τα χρέη της πρέπει να εισπράττει, ακόμη και από τους πάμπτωχους ανθρώπους. Διαφορετικά, δε θα τους πουλά ρεύμα, θα τους το κόβει. Και βεβαίως οι ανείσπρακτοι λογαριασμοί μπορεί να τραβήξουν μέχρι και το δρόμο της κατάσχεσης, αν βεβαίως υπάρχει κάτι στους ανθρώπους του μόχθου για να κατασχέσουν. Ετσι βλέπει και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τη ΔΕΗ, ως καπιταλιστική επιχείρηση. Μάλιστα, το ηλεκτρικό ρεύμα πωλείται πιο ακριβά στα λαϊκά νοικοκυριά και φθηνά στις βιομηχανίες.

Δεν προλαβαίνουν να εκτελέσουν τις εντολές διακοπής

Με αυτά ως δεδομένα είναι μάλλον φυσικό αποτέλεσμα το γεγονός ότι τις τελευταίες δεκαπέντε μέρες τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ (εταιρεία διαχείρισης του Δικτύου Ηλεκτρικής Ενέργειας), έπειτα από αντίστοιχες εντολές της ΔΕΗ, έχουν προχωρήσει σε τουλάχιστον 15.000 διακοπές παροχής ηλεκτροδότησης και, όπως όλα δείχνουν, έπεται συνέχεια και μάλιστα σφοδρή. Ηδη, στη Δυτική Ελλάδα και τη Θεσσαλία τα ειδοποιητήρια που έχουν σταλεί τον τελευταίο μήνα προς τους οφειλέτες ξεπερνούν τα 1.000 και τις επόμενες μέρες σειρά παίρνουν και οι υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

Αλλωστε, υπήρξε η διαρροή στα ΜΜΕ τις προηγούμενες μέρες ότι η διοίκηση της ΔΕΗ έχει δώσει εντολή για τη διακοπή σε πάνω από 700.000 παροχές τους επόμενους μήνες. Στη συνέχεια διαψεύστηκε «κατηγορηματικά», ωστόσο η σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε επισημαίνει πως «προφανώς δεν γίνεται αποκοπή σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και σε όσους έχουν ενταχθεί στο Κοινωνικό Τιμολόγιο και το έχουν δηλώσει στη ΔΕΗ ΑΕ».

Ομως, στο Κοινωνικό Τιμολόγιο είναι ενταγμένοι περίπου 600.000 καταναλωτές, ενώ ο αριθμός των καταναλωτών που έχουν ανεξόφλητα χρέη προς την επιχείρηση ξεπερνά τα 2 εκατ. και συνολικά οι οφειλές από τη χαμηλή τάση, δηλαδή κατοικίες και επιχειρήσεις αυτοαπασχολουμένων και μικρών ΕΒΕ, ξεπερνούν τα 1,6 δισ. ευρώ. Πράγμα που σημαίνει ότι περίπου 1,5 εκατ. καταναλωτών βρίσκονται στην «επικίνδυνη ζώνη». Επομένως, οι 700.000 εντολές διακοπής δεν πρέπει να είναι και τόσο εκτός πραγματικότητας.

Είναι ενδεικτικό πως την περασμένη βδομάδα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Ν. Χατζηαργυρίου, σε δηλώσεις του επισήμανε πως χρειάζεται αναδιοργάνωση και ενίσχυση των συνεργείων για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στον όγκο εντολών διακοπής που έχει αποστείλει η ΔΕΗ, οι οποίες μέχρι στιγμής φτάνουν τις 100.000. Πρόσθεσε ότι εξαιτίας του τεράστιου όγκου εντολών διακοπών ηλεκτροδότησης ο ΔΕΔΔΗΕ είναι σε συνεννόηση με τους εργολάβους για αύξηση των ιδιωτικών συνεργείων που εκτελούν τις σχετικές εργασίες.

Κι ενώ ετοιμάζονται μαζικές διακοπές ηλεκτροδότησης η διοίκηση της ΔΕΗ επισημαίνει ότι εάν δεν προχωρήσει σε διακοπές ρεύματος, προβάλλοντας το επιχείρημα «διακοπή σε εκείνους που έχουν αλλά σκόπιμα δεν πληρώνουν», τότε θα υπάρξουν νέες αυξήσεις τιμολογίων. Κι άλλη απειλή. `Η μήπως νέο άλλοθι για νέες αυξήσεις στα τιμολόγια; Η αλήθεια βέβαια είναι πως από το 2008 μέχρι σήμερα οι αυξήσεις στα οικιακά τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, συνυπολογίζοντας τις αυξήσεις σε ΦΠΑ, τέλη ΑΠΕ, αυξήσεις Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας και μια σειρά άλλες χρεώσεις, πρέπει να ξεπερνάνε το 70%. Πάντως, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Οργανισμού Συνεργασίας Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER) και του Συμβουλίου Συνεργασίας Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (CEER), η αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα το διάστημα 2008 - 2013 είχε φτάσει το 60%. Οι απλήρωτοι λογαριασμοί, λοιπόν, των λαϊκών οικογενειών, των αυτοαπασχολούμενων και της φτωχομεσαίας αγροτιάς συνδέονται άμεσα με τις αυξήσεις στα τιμολόγια - σε συνδυασμό βεβαίως με τη γενική επίθεση στο λαϊκό εισόδημα - και όχι το αντίστροφο.

Οπως δηλώνουν επισήμως και ανεπισήμως διοικητικά στελέχη της ΔΕΗ αλλά και κυβερνητικές πηγές, είναι πλέον επιτακτική ανάγκη η είσπραξη των ποσών από τις ανεξόφλητες οφειλές, στις οποίες εκτός των 1,6 δισ. ευρώ που προαναφέραμε πρέπει να προσθέσουμε και τα 300 εκατ. ευρώ οφειλών της μέσης και υψηλής τάσης καθώς και τα 250 εκατ. ευρώ οφειλών του Δημοσίου προς τη ΔΕΗ.

«Κοινωνικό Τιμολόγιο» στους βιομήχανους...

Τα παραπάνω 2,2 δισ. ευρώ καθίσταται επιτακτική ανάγκη να εισπραχθούν, τουλάχιστον ένα αξιόλογο τμήμα αυτού του ποσού - υπό το βάρος των δανειακών υποχρεώσεων της ΔΕΗ που ξεπερνούν τα 5 δισ. ευρώ - και για έναν ακόμη λόγο: Επειδή εκατοντάδες μεγάλες επιχειρήσεις και βιομηχανίες μέσης και υψηλής τάσης διεκδικούν μετ' επιτάσεως από την κυβέρνηση να περιορίσει το ενεργειακό τους κόστος. Πρέπει να ληφθεί επίσης υπόψη πως ο Ν. 4336/2015 (το τρίτο μνημόνιο δηλαδή) προβλέπει την κατάργηση της έκπτωσης 20% στα τιμολόγια υψηλής τάσης, πρόβλεψη η οποία θα υιοθετηθεί από τη ΔΕΗ στην επικείμενη Γενική της Συνέλευση, στις 7 Δεκέμβρη.

Ολο αυτό το διάστημα βρίσκονται σε εξέλιξη διαρκείς διαπραγματεύσεις μεταξύ αρμόδιων υπουργών και εκπροσώπων της βιομηχανίας για το παραπάνω ζήτημα, ενώ μερίδα βιομηχανιών που ηλεκτροδοτούνται από τη μέση τάση έχει αποστείλει εξώδικο στο υπουργείο Οικονομίας ζητώντας άμεσα τη μείωση των τιμολογίων τους. Οι προθέσεις της κυβέρνησης απέναντι στη βιομηχανία και το ενεργειακό της κόστος είναι δεδομένες, αφού ήδη από τις πρώτες μέρες ανάληψης των καθηκόντων της, τον περασμένο Φλεβάρη, ο τότε υπουργός Περιβάλλοντος καθώς και ο σημερινός δηλώνουν σε όλους τους τόνους την κυβερνητική «κατανόηση» απέναντι στις αξιώσεις των βιομηχάνων, που σημαίνει αναζήτηση τρόπων ικανοποίησής τους.

Πολύ πρόσφατα ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτροπαραγωγών από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και πρόεδρος του ομίλου ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, από το βήμα του συνεδρίου του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, εξέφρασε την αγωνία του για τον όγκο των ανεξόφλητων οφειλών προς τη ΔΕΗ, τονίζοντας ότι πλέον είναι τέτοιο το μέγεθός τους που προκαλούν σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας όλου του συστήματος παραγωγής, διάθεσης και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα. Πρόσθεσε ακόμη ότι το 2012, όταν είχαν διαμορφωθεί ανάλογες συνθήκες στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, «παρά τρίχα αποφεύχθηκε η κατάρρευση όλου του συστήματος»...

Είναι προφανές ότι εκτός από την κυβέρνηση και τη διοίκηση της ΔΕΗ εξίσου αγωνιούν για την πορεία των ανεξόφλητων λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και οι βιομήχανοι καθώς γνωρίζουν ότι με τα σημερινά «στενά» δημοσιονομικά πλαίσια η είσπραξή τους εν πολλοίς μπορεί να χρηματοδοτήσει τις «εκπτώσεις» προς αυτούς. Ενα ακόμη στοιχείο που πρέπει να έχουμε υπόψη είναι ότι με αφορμή τα χρέη προς τη ΔΕΗ αλλά και τα χρέη της ΔΕΗ προς τις τράπεζες έχει επαναθερμανθεί η συζήτηση για την είσοδο ιδιωτών στη μετοχική της σύνθεση.

Οποια κι αν είναι η κατάληξη το επόμενο διάστημα, μόνο θετική για τα λαϊκά συμφέροντα δεν θα είναι καθώς ο κίνδυνος λαϊκές οικογένειες να βρεθούν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα μέσα στο χειμώνα είναι άμεσος. Και μάλιστα σε μια περίοδο που τα λαϊκά στρώματα δέχονται σε κάθε πλευρά της ζωής τους τη βαναυσότητα της κυβερνητικής πολιτικής. Τις επόμενες μέρες το σύνθημα «κανένα λαϊκό σπίτι δίχως ρεύμα» πρέπει να εφαρμοστεί στην πράξη, με την πάλη των Λαϊκών Επιτροπών, των συνδικάτων και άλλων μαζικών φορέων να αποτρέψει την κυβέρνηση να προχωρήσει σε διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος σε σπίτια λαϊκών οικογενειών.


Φ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ