Σάββατο 14 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
Αντιλαϊκή κλιμάκωση «εδώ και τώρα» με νέα προαπαιτούμενα μέτρα

Ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο η συνεδρίαση του Euro Working Group. Νέα αντιλαϊκά νομοθετήματα στη Βουλή μέσα στην επόμενη βδομάδα

Στόχος της... «κουλτούρας πληρωμών» που προωθούν κυβέρνηση και «εταίροι» να ξαναστηθούν μπροστά από τα γκισέ τα χρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά κόβοντας και από τις πιο στοιχειώδεις ανάγκες τους...

Eurokinissi

Στόχος της... «κουλτούρας πληρωμών» που προωθούν κυβέρνηση και «εταίροι» να ξαναστηθούν μπροστά από τα γκισέ τα χρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά κόβοντας και από τις πιο στοιχειώδεις ανάγκες τους...
Ολοταχώς στην επικαιροποίηση της αντιλαϊκής συμφωνίας, που αφορά στο «κλείδωμα» της τρέχουσας δέσμης με τα προαπαιτούμενα μέτρα, συγκλίνουν η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί (Ευρωζώνη - ΔΝΤ).

Οι «θεσμοί» πρέπει να συμπληρώσουν την «έκθεση συμμόρφωσης», δηλαδή την αξιολόγηση των μέτρων από το πρώτο πακέτο και τις μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με το χρηματοπιστωτικό τομέα, σημείωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μίνα Αντρέεβα, σύμφωνα με την οποία «συντελείται πρόοδος», ενώ οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται σε «πολιτικό και τεχνικό επίπεδο».

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ομάδα Εργασίας του Γιούρογκρουπ (Euro Working Group) είναι έτοιμη να συνεδριάσει, ενδεχομένως ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο, προκειμένου να αποφασίσει για τις εκταμιεύσεις των 2 δισ. ευρώ προς την πλευρά του ελληνικού κράτους και των 10 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζικών ομίλων (συνολικά 12 δισ. ευρώ). Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, η Ομάδα Εργασίας του Γιούρογκρουπ θα πρέπει να έχει συγκληθεί μέχρι τις αρχές της επόμενης βδομάδας.

Μπαράζ νέων αντιλαϊκών μέτρων τις αμέσως επόμενες μέρες

Την ίδια ώρα, οι εκταμιεύσεις των δόσεων από την πλευρά της Ευρωζώνης συνδέονται με την ψήφιση των νέων αντιλαϊκών μέτρων. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι σχετικές νομοθετικές παρεμβάσεις θα κατατεθούν στη Βουλή στις αρχές της ερχόμενης βδομάδας.

Αυτές αφορούν:

-- Στο νέο καθεστώς για τους πλειστηριασμούς στην πρώτη κατοικία των χρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών.

-- Το ζήτημα της περιστολής των «διευκολύνσεων» για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία, στη βάση της περιβόητης «κουλτούρας πληρωμών» με την οποία εκβιάζουν τα λαϊκά νοικοκυριά, προκειμένου να κόβουν και από τις πιο στοιχειώδεις ανάγκες για να αποπληρώνουν τις «οφειλές» στις τράπεζες και στα κρατικά ταμεία.

-- Την ανάληψη «ισοδύναμων» μέτρων για το ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

-- Το καθεστώς τιμολόγησης των φαρμάκων, ζήτημα το οποίο συνδέεται με την επιχειρηματική διαπάλη στον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας.

Και βέβαια, ήδη συζητούνται τα αντιλαϊκά μέτρα και της επόμενης δέσμης, που αναμένονται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Νοέμβρη. Στο επίκεντρο βρίσκεται το Ασφαλιστικό, ενώ ήδη συντάσσονται ο Κρατικός Προϋπολογισμός για το 2016 και το Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2016-2019.

Σε αυτό το φόντο συνεδρίασε εκ νέου χτες το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), υπό τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, ενώ, παράλληλα, τα παζάρια συνεχίστηκαν και χτες ανάμεσα στο οικονομικό επιτελείο της συγκυβέρνησης με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια του κουαρτέτου. Ηδη, μετά και την προχτεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ, η συγκυβέρνηση έσπευδε να διαμηνύσει πως «ο στόχος της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων και της συμφωνίας έως και το Σάββατο είναι απόλυτα εφικτός, καθώς συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις να συμβεί αυτό».

Προαπαιτούμενα για τις τράπεζες

Ταυτόχρονα και παράλληλα με το νέο καθεστώς για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας των χρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών, προβλέπεται σειρά παρεμβάσεων και κανονιστικών ρυθμίσεων, προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των τραπεζών και των μεγαλομετόχων τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, «κεφάλι» φαίνεται να παίρνει η «λύση» για τη διαχείριση των κάθε είδους «κόκκινων» δανείων, ανά τραπεζικό όμιλο, με την ανάπτυξη ειδικών μονάδων διαχείρισης κάτω από συγκεκριμένα κριτήρια.

Στο επόμενο διάστημα, αναμένεται η μελέτη της BlackRock, την οποία έχει παραγγείλει η Τράπεζα της Ελλάδας. Συνοδευτικά, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα παρουσιάσει μελέτη για τα καθυστερούμενα δάνεια, ανά κατηγορία. Τα «προβληματικά» επιχειρηματικά δάνεια θα ταξινομηθούν και ανά κλάδο οικονομικής δραστηριότητας, ενώ, παράλληλα, οι τράπεζες θα καλούνται να επιτύχουν την ανάκτηση των δανείων αυτών και μάλιστα με συγκεκριμένους στόχους και ρυθμούς «απόδοσης».

Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι. Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, χαρακτήρισε το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων ως «άμεσης προτεραιότητας» για την επιτυχία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αργότερα της άρσης των κεφαλαιακών ελέγχων και παράγοντα «σταθεροποίησης και ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας».

«Η νοοτροπία αποπληρωμής ενός χρέους πρέπει να επανέλθει, ειδάλλως δε θα υπάρξει κανονική λειτουργία τραπεζικού συστήματος», είπε χαρακτηριστικά ο Μ. Ντράγκι, τονίζοντας ότι «οι όροι της προστασίας της α' κατοικίας θα πρέπει να έχουν τη σωστή ισορροπία».

Να σημειωθεί ότι και οι 4 τραπεζικοί όμιλοι ήδη έχουν προχωρήσει στο άνοιγμα των «βιβλίου προσφορών», μέσω των οποίων θα εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους οι ιδιώτες - «επενδυτές». Τα «βιβλία προσφορών» και των τεσσάρων τραπεζών αναμένεται να κλείσουν την ερχόμενη Τρίτη. Στη συνέχεια θα αναλάβει δράση το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, προκειμένου να συμπληρώσει τα ποσά της κεφαλαιακής επάρκειας που θα μείνουν ακάλυπτα από τους ιδιώτες. Και βέβαια, οι κρατικές ενισχύσεις έχουν ως όρο και προϋπόθεση την ψήφιση από τη Βουλή των προαπαιτούμενων αντιλαϊκών μέτρων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Προ των πυλών» ο νέος κύκλος της αντιλαϊκής κλιμάκωσης(2015-11-24 00:00:00.0)
Φορτώνουν τα σπασμένα στις πλάτες του λαού(2015-11-19 00:00:00.0)
Διαδοχικά αντιλαϊκά μέτρα από το μνημόνιο και πέραν αυτού(2015-11-01 00:00:00.0)
Στα σκαριά τα νέα μνημονιακά νομοσχέδια(2015-10-28 00:00:00.0)
Φορτώνουν τα σπασμένα στις πλάτες του λαού(2015-10-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ