Σάββατο 14 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
32ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Εκφυλισμός με ευθύνη της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας

Αδεια η αίθουσα και διαδικασίες - παρωδία καταγγέλλουν οι ταξικές δυνάμεις

Την εκφυλιστική κατάσταση και τις καταστατικές παραβιάσεις στις εργασίες του 32ου Συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, με ευθύνη των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΜΕΤΑ (δυνάμεις ΣΥΡΙΖΑ - ΛΑΕ), που αναδείχθηκαν ήδη από την πρώτη μέρα, καταγγέλλει η «Εργατική Ενότητα» (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ).

Η έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου έγινε το απόγευμα της Πέμπτης, οπότε παρευρέθηκαν και χαιρέτισαν εκπρόσωποι φορέων και κομμάτων. Από την πρώτη ώρα, ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΜΕΤΑ ακολούθησαν αντικαταστατικές πρακτικές, προκειμένου να μην τεθούν και συζητηθούν οι ενστάσεις από την «Εργατική Ενότητα», οι οποίες αφορούσαν νόθους αντιπροσώπους που προέκυψαν μέσα από εκατοντάδες διπλοψηφίες.

Χτες, δεύτερη μέρα του Συνεδρίου, οι εργασίες ξεκίνησαν με τον απολογισμό του απερχόμενου προεδρείου, με παρουσία των αντιπροσώπων της «Εργατικής Ενότητας» και ελάχιστων από άλλες παρατάξεις. Οι ταξικές δυνάμεις αποχώρησαν από τη διαδικασία - παρωδία και εξακολούθησαν να βρίσκονται στο χώρο συγκροτημένοι. Κάλεσαν τους αντιπρόσωπους να προσέλθουν, όπως επιβάλλει το καθήκον που απορρέει από το γεγονός ότι εκλέχτηκαν για να εκπροσωπήσουν τους συναδέλφους τους, τους χώρους και τους κλάδους τους στο Συνέδριο.

Παρά το γεγονός ότι στην αίθουσα του Συνεδρίου απέμειναν ελάχιστοι αντιπρόσωποι, η διαδικασία - παρωδία συνεχίστηκε με τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ. Η «Εργατική Ενότητα» καταγγέλλει ότι ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΜΕΤΑ θέλουν ένα Συνέδριο αποκλειστικά εκλογικό, όταν μάλιστα σε όλα τα σωματεία που είναι πλειοψηφία, απροκάλυπτα υπονόμευσαν την επιτυχία της μεγάλης πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας.

Χαιρετισμός εκ μέρους του ΚΚΕ

Την πρώτη μέρα, στις εργασίες του 32ου Συνεδρίου, παρευρέθηκε και χαιρέτισε ο Σάκης Βαρδαλής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος. Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι «η στρατηγική της ενσωμάτωσης των συνδικάτων στη στρατηγική του κεφαλαίου, δηλαδή της στήριξης της καπιταλιστικής ανάπτυξης, δεν οδηγεί στην υπεράσπιση των εργαζομένων, δε συμβάλλει στην ανάπτυξη και ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, στην αναζωογόνησή του. Και βέβαια δεν οδηγεί σε φιλολαϊκή έξοδο από την κρίση».

Τόνισε πως η βάση της πραγματικής αντιπαράθεσης είναι «ή με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες» και πρόσθεσε: «Το Κόμμα μας, οι δυνάμεις του στο συνδικαλιστικό κίνημα, θα πρωτοστατήσουν στην πάλη για την υπεράσπιση των ΣΣΕ, την κατάργηση των αντιλαϊκών νόμων που ψηφίστηκαν. Για να έχει ο εργαζόμενος το δικαίωμα να απεργεί, δικαίωμα που η κυβέρνηση θέλει να το φαλκιδεύσει.

Δεν υπήρξε στο παρελθόν και δεν υπάρχει και τώρα πρόβλημα μικρό ή μεγάλο που το Κόμμα μας να το σνόμπαρε, να μην οργάνωσε την πάλη γι' αυτό. Θα δώσουμε βάρος στην ανασύνταξη του εργατικού - λαϊκού κινήματος, στην οικοδόμηση της κοινωνικής συμμαχίας, την άνοδο της ταξικής πάλης, τη διεύρυνση των δεσμών μας με τους εργάτες και τις εργάτριες.

Ξέρουμε, όμως, ότι ο καπιταλισμός ένα δρόμο έχει: Αυτόν της μεγαλύτερης εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης. Γι' αυτό το Κόμμα μας σταθερά επιδιώκει, μαζί με την πάλη για τα άμεσα ζητήματα και μέσα από αυτήν την πάλη, οι εργαζόμενοι της χώρας μας, τα άλλα λαϊκά στρώματα να πείθονται και να προετοιμάζονται, να θέσουν στόχο της πάλης τους την αλλαγή τάξης στην εξουσία, την κατάργηση των μονοπωλίων και τη μετατροπή των πλουτοπαραγωγικών πηγών αυτής της χώρας σε λαϊκή περιουσία».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ