Πέμπτη 12 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ
Καθημερινές προκλήσεις από τον ισραηλινό στρατό

ΧΕΒΡΩΝΑ.--

Συνεχίζονται οι προκλητικές επιθέσεις του ισραηλινού κατοχικού στρατού στην Δυτική Οχθη. Χτες στην πόλη της Χεβρώνας από σφαίρες καουτσούκ τραυματίστηκαν 8 νεαροί Παλαιστίνιοι που αντιδρούσαν στην παρουσία των στρατιωτών, ενώ δεκάδες άλλοι αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα από την εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων. Σε άλλες συγκρούσεις στη Βόρεια Ραμάλα, σε σημεία ελέγχου, οι κατοχικές δυνάμεις έκαναν χρήση πραγματικών πυρών και δακρυγόνων ακόμα και κατά μαθητών. Επίσης, στην Ιερουσαλήμ έγιναν 16 συλλήψεις Παλαιστινίων, ενώ στη Βηθλεέμ έγιναν συγκρούσεις, όταν στρατιώτες επιχείρησαν να εμποδίσουν πορεία για την 11η επέτειο από το θάνατο του Γιασέρ Αραφάτ. Συνολικά, από τις αρχές Οκτώβρη 82 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πυρά και πάνω από 2.240 έχουν τραυματιστεί.

Σάλο, επίσης, έχει προκαλέσει ένα βίντεο, όπου καταγράφεται η ανάκριση από Ισραηλινούς αστυνομικούς ενός Παλαιστινίου 13 ετών, τον οποίο κατηγορούν για απόπειρα δολοφονίας Ισραηλινών πολιτών. Ο Αχμεντ Μανάσρα, 13 ετών, και ο εξάδελφός του Χασάν, 15 ετών, κατηγορούνται ότι μαχαίρωσαν την 12η Οκτώβρη δύο Ισραηλινούς, ανάμεσά τους έναν ανήλικο περίπου στην ηλικία τους, στον εβραϊκό οικισμό Πισγκάτ Ζεέβ στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Ενα όχημα των ισραηλινών δυνάμεων έπεσε πάνω στο 15χρονο Χασάν, όταν εκείνος προσπάθησε να διαφύγει με αποτέλεσμα να πεθάνει αργότερα. Ο Αχμεντ μεταφέρθηκε σε αναμορφωτήριο και την Τρίτη αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο ένα βίντεο διάρκειας 7 λεπτών, όπου καταγράφεται η ανάκρισή του από Ισραηλινούς αστυνομικούς με λεκτική και σωματική βία, προκειμένου να του αποσπάσουν την ομολογία του.

Η εκπρόσωπος Τύπου της ισραηλινής αστυνομίας, Λούμπα Σάμρι, υπεραμύνθηκε των ανακριτικών μεθόδων, υποστηρίζοντας ότι επρόκειτο «για έναν τρομοκράτη που κατηγορείται ότι αποπειράθηκε να σκοτώσει αθώους ανθρώπους».

Πάντως, ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, έδωσε εντολή στο υπουργείο Εξωτερικών να φέρουν την υπόθεση της ανάκρισης του 13χρονου στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων του παιδιού από τις ισραηλινές αρχές.

Στο μεταξύ, την έντονη αντίδραση του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, προκάλεσε η απόφαση της ΕΕ να υπάρξει σήμανση στα προϊόντα που προέρχονται από τους εβραϊκούς εποικισμούς στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη. Φυσικά, αυτή η απόφαση, δείγμα της υποκρισίας της ΕΕ που στηρίζει το κράτος - τρομοκράτη του Ισραήλ, συνοδεύεται και από τη διευκρίνιση ότι δεν κάνει κανενός είδους μποϊκοτάζ του Ισραήλ, απλά ενημερώνει τους καταναλωτές.

Ετσι, ο Νετανιάχου διαμαρτυρήθηκε γιατί η «απόφαση είναι υπαγορευμένη από μία πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών, καθώς αφορά το Ισραήλ και όχι τις άλλες 200 περιοχές που αποτελούν αντικείμενο εδαφικών διαφορών σε ολόκληρο τον κόσμο».

Από την πλευρά της, η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) έκανε χτες λόγο για ένα θετικό μέτρο, αλλά «ανεπαρκές» καθώς θα έπρεπε να απαγορευτούν τα προϊόντα πρώην εγκλήματος του Ισραήλ στις κατεχόμενες περιοχές στη Δυτική Οχθη και τα Υψίπεδα του Γκολάν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ