Πέμπτη 12 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Σενάρια και επαφές πριν από τη νέα Συνάντηση της Βιέννης

Από τη συνάντηση του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ, Στ. ντε Μιστούρα και του Ρώσου ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, στις 4 Νοέμβρη, στη Μόσχα
Από τη συνάντηση του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ, Στ. ντε Μιστούρα και του Ρώσου ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, στις 4 Νοέμβρη, στη Μόσχα
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΜΟΣΧΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Οι τρεις υποομάδες εργασίας που συγκροτήθηκαν για την επίλυση της συριακής κρίσης, ξεκίνησαν να λειτουργούν από χτες, όπως δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στέφαν ντε Μιστούρα, μετά από σχετική συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που έγινε κεκλεισμένων των θυρών. Ο Μιστούρα εξήγησε ότι η μία υποομάδα αφορά την «τρομοκρατία» στη Συρία, όπου όπως δήλωσε, σύμφωνα με το ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, πολλά πρέπει να ξεκαθαριστούν, η δεύτερη αφορά την «αντιπολίτευση» και τη διασαφήνιση της σύνθεσής της και η τρίτη «ανθρωπιστικά ζητήματα». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι όσον αφορά τις οργανώσεις που θεωρούνται «τρομοκρατικές», ο ΟΗΕ συμπεριλαμβάνει το «Ισλαμικό Κράτος» (ΙΚ), την «Αλ Νούσρα», αλλά και άλλες που συνδέονται με την «Αλ Κάιντα».

Στο μεταξύ, σε δηλώσεις του, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, επισήμανε ότι «αν αντί για συγκεκριμένη εργασία σε αυτά τα δύο θέματα (τη λίστα των τρομοκρατών και τις οργανώσεις της αντιπολίτευσης) ορισμένοι προωθήσουν πάλι αφηρημένες ιδέες του τύπου "ας αλλάξουμε το καθεστώς και όλα θα ρυθμιστούν από μόνα τους", τότε φυσικά η (επόμενη) συνάντηση (της Βιέννης που γίνεται σε επίπεδο ΥΠΕΞ το Σάββατο) δε θα έχει επιτυχία». Χτες, ο Λαβρόφ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιρανό ομόλογό του, Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ και - σύμφωνα με ανακοίνωση - εκτίμησαν από κοινού πως «οι συμμετέχοντες στην Ομάδα Υποστήριξης θα πρέπει να βοηθήσουν (το καθεστώς του Σύρου Προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ και τη συριακή αντιπολίτευση) να καταλήξουν σε μια συμφωνία και όχι να υποκαταστήσουν τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των Σύρων».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με διαρροή στο «Ασοσιέτεντ Πρες», η ρωσική πρόταση που θα κατατεθεί στη Βιέννη θα αφορά την προετοιμασία νέου σχεδίου Συντάγματος, που εντός 18 μηνών θα υποβληθεί σε δημοψήφισμα και θα ακολουθήσουν πρόωρες προεδρικές εκλογές.

Διάφορες προτάσεις για «κοινές πρωτοβουλίες»

Ενδεικτικά των ευρύτερων διεργασιών που συνδέονται ή θα προκύψουν από τη «διευθέτηση» της συριακής κρίσης, είναι τα όσα επισήμανε σε Φόρουμ για την Εξωτερική Πολιτική που έγινε στο Βερολίνο, στις 9 και 10 Νοέμβρη, ο πρώην Ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών και πρώην πρέσβης στη Γαλλία, Σαντέγκχ Κχαράζι. Υποστήριξε ότι μόνος τρόπος να λυθεί η συριακή κρίση θα ήταν μια κοινή πρωτοβουλία Ρωσίας - Γαλλίας - Ιράν και ότι σε αντίθεση με την (υπόλοιπη) Ευρώπη και τις ΗΠΑ, Γαλλία και Ρωσία γνώρισαν τη Μέση Ανατολή αρκετά καλύτερα και γι' αυτό θα μπορούσαν να βοηθήσουν να βρεθεί μια λύση στη συριακή σύγκρουση.

Υπογράμμισε, ακόμα, ότι η Τεχεράνη είναι «έτοιμη να πάρει μέρος σε κάθε σχέδιο λύσης για τη Συρία. Το Ιράν ενδιαφέρεται για τη σταθερότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας», ενώ συμπλήρωσε ότι «οι εκλογές είναι η μόνη λύση εξόδου στη χώρα».

Η Δαμασκός, από τη μεριά της, μετά και από τη νέα πολύνεκρη επίθεση που σημειώθηκε στη Λαττάκεια (που θεωρείται προπύργιο των κυβερνητικών δυνάμεων) προχτές, έστειλε επιστολές τόσο στο Γενικό Γραμματέα όσο και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με τις οποίες επαναλαμβάνει την απόφαση της συριακής κυβέρνησης να «καταπολεμήσει την τρομοκρατία» και τονίζει πως ο ΟΗΕ πρέπει να εκπληρώσει τις ηθικές και νομικές του υποχρεώσεις και να επιβεβαιώσει την ανάγκη το ΣΑ να λάβει άμεσες αποτρεπτικές δράσεις ενάντια στις χώρες που χορηγούν και στηρίζουν την τρομοκρατία.

Την ίδια στιγμή, το συριακό πρακτορείο ειδήσεων ΣΑΝΑ μεταδίδει ειδήσεις για επιτυχίες του κυβερνητικού στρατού κατά του «Ισλαμικού Κράτους» και άλλων «τρομοκρατών», με πιο χαρακτηριστική την ανακατάληψη του στρατιωτικού αεροδρομίου Kwairis στην περιοχή του Χαλεπίου, για την οποία ο Πρόεδρος Ασαντ έστειλε προσωπικές συγχαρητήριες επιστολές στους επικεφαλής των αντίστοιχων σωμάτων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζουν τα παζάρια για την «επόμενη μέρα»(2018-09-28 00:00:00.0)
Σχέδια για συνέχιση μαχών και παζαριών(2018-08-01 00:00:00.0)
Παζάρι για τους όρους «γενικής εκεχειρίας»(2016-12-29 00:00:00.0)
Παζάρια και ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός στη Βιέννη(2016-05-18 00:00:00.0)
Πιέσεις για «εκεχειρία» εν μέσω συγκρούσεων...(2016-05-04 00:00:00.0)
Παζάρια ακόμη και για τις προσκλήσεις στις συνομιλίες...(2016-01-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ