Πέμπτη 12 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Νέες ζυμώσεις ενόψει της Συνόδου APEC

ΠΕΚΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής της APEC (Asian Pacific Economic Cooperation - Οργάνωση για την Οικονομική Συνεργασία σε Ασία και Ειρηνικό - APEC), αναμένεται να επανέρθει στο προσκήνιο η κατάσταση στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, η οποία εξελίσσεται όλο και περισσότερο σε πυρήνα εκδήλωσης και όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην ευρύτερη γειτονιά.

Χαρακτηριστικό είναι πως, αν και βασικό «αντικείμενο» της APEC είναι η οικονομική συνεργασία των χωρών - μελών, χώρες όπως οι ΗΠΑ φαίνεται ότι θα επιδιώξουν να συνεχίσουν ζυμώσεις που θα ευνοήσουν τις δικές τους ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις, στο φόντο και της κινεζικής «δυσαρέσκειας» που προκάλεσαν οι περιπολίες αμερικανικού αντιτορπιλικού στην περιοχή. Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε προχτές ότι το θέμα της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας είναι πιθανόν «να ανακύψει» στη Σύνοδο, αν και δεν περιλαμβάνεται στην επίσημη ατζέντα. Πρόσθεσε, ακόμα, ότι κάθε φορά που η Ουάσιγκτον συναντά συμμάχους της στην περιοχή, το συγκεκριμένο θέμα «εμφανίζεται».

Σε χτεσινές του δηλώσεις, ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Χονγκ Λέι, τόνισε πως «η σύμφωνη γνώμη εδώ και καιρό μεταξύ όλων των μελών της APEC είναι ευαίσθητα ζητήματα που αφορούν την πολιτική και την ασφάλεια να μην εισάγονται (για συζήτηση) στις συναντήσεις APEC», υποστηρίζοντας ακόμα ότι αυτό «αποτελεί σημαντική συνθήκη για την ύπαρξη και ανάπτυξη της APEC. Η οργάνωση δεν είναι το κατάλληλο "βήμα" για να συζητηθεί το σχετικό ευαίσθητο θέμα και δεν πρέπει να διευκολύνει κανενός είδους "παιχνίδια" με ευαίσθητα θέματα». Ο ίδιος ανέφερε ότι και η χώρα που φέτος προεδρεύει της APEC, οι Φιλιππίνες, «επίσης συμφώνησε πως τέτοια και άλλα "ευαίσθητα θέματα" δεν πρέπει να συζητηθούν» και μεταξύ άλλων εξέφρασε την ελπίδα του πως «όλα τα μέλη θα εργαστούν για τη διατήρηση της φύσης της APEC ως οικονομικού φόρουμ».

Η Σύνοδος της APEC θα γίνει 17-19 Νοέμβρη στη Μανίλα και σε αυτή θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, οι Πρόεδροι των ΗΠΑ και Κίνας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ