Πέμπτη 12 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΣΙΑ
Η Ρωσία επιμένει ότι απειλείται η «ασφάλεια» της περιοχής

Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Καμπούλ χτες

ΣΟΤΣΙ - KΑΜΠΟΥΛ.--

Η Ρωσία επιμένει να επαναφέρει τους αυξημένους - σύμφωνα με τις πληροφορίες που ισχυρίζεται ότι διαθέτει - κινδύνους που οργανώσεις τζιχαντιστών γεννούν και για την Κεντρική Ασία. Ενώ εντείνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές διεργασίες με αφετηρία τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» σε Συρία αλλά και Ιράκ (διεργασίες που αφορούν σε ανακατατάξεις και γεωπολιτικές επιδιώξεις ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων), η Μόσχα εξακολουθεί να επιχειρηματολογεί για την ανάγκη άμεσα να «αντιμετωπιστεί» η δράση που επεκτείνει το «Ισλαμικό Κράτος» («ΙΚ») και άλλες ισλαμιστικές οργανώσεις και στην Κεντρική Ασία, μια περιοχή που (τουλάχιστον την τελευταία 20ετία), θεωρείται «αυλή» του ρωσικού κεφαλαίου, είναι πλούσια σε φυσικούς πόρους, με κρίσιμη γεωστρατηγική σημασία.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Γεβγένι Σουσόγιεφ, ανώτατο στέλεχος των Ομοσπονδιακών Υπηρεσιών Ασφαλείας, αλλά και της Εθνικής Αντιτρομοκρατικής Επιτροπής, κατήγγειλε σχέδια του «ΙΚ» να «εγκαθιδρύσει» εμιράτο σε περιοχή του ανατολικού Αφγανιστάν, κάτι που απειλεί όλα τα κράτη της κεντρικής Ασίας, αλλά και τα Ιράν - Κίνα, όπως ανέφερε. Μιλώντας στην 7η περιφερειακή συνάντηση της Διεθνούς Ενωσης των Εισαγγελέων χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας, ο Σουσόγιεφ δήλωσε, σύμφωνα με το ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ, ότι «το ΙΚ διευρύνει τις θέσεις του στο Αφγανιστάν. Τον Γενάρη του 2015 οι ηγέτες του ανακήρυξαν τη δημιουργία του Εμιράτου Κορασάν» και συνέχισε: «Με αυτά τα σχέδια, το Αφγανιστάν πρόκειται να εξελιχθεί σε σημείο αφετηρίας για τη δημιουργία μιας νέας επαρχίας ενός ισλαμικού "κρατιδίου" που θα περιλαμβάνει και εδάφη από Ουζμπεκιστάν, Τουρκμενιστάν, Τατζικιστάν, Ιράν αλλά και βορειοδυτικές επαρχίες της Κίνας».

Η συζήτηση για την «ασφάλεια» της Κεντρικής Ασίας διευρύνεται, σε μια περίοδο που σε αρκετές περιοχές του Αφγανιστάν σημειώνονται σημαντικές επιθέσεις των «Ταλιμπάν», ενώ η ιμπεριαλιστική επέμβαση που ξεκίνησε το 2001 μπήκε σε νέα φάση (ΝΑΤΟικά και αμερικανικά στρατεύματα έχουν αποχωρήσει στο μεγαλύτερο μέρος τους, ωστόσο όσα απέμειναν καθυστερούν να φύγουν εντελώς) και γενικά φαίνεται ότι η συγκεκριμένη ασιατική χώρα παραμένει στο επίκεντρο διαφόρων γεωπολιτικών σχεδιασμών.

Ζήτησαν παραίτηση της αφγανικής κυβέρνησης

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, χτες, στην Καμπούλ έγινε διαδήλωση με αίτημα την παραίτηση της κυβέρνησης των Ασράφ Γάνι και Αμπντουλά Αμπντουλά. Οι διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν για το θάνατο 9 μελών (ανάμεσά τους και ένα 9χρονο παιδί) της φυλής Χαζάρα (σιίτες) που φέρονται να αποκεφαλίστηκαν από «Ταλιμπάν» στη νοτιοανατολική επαρχία Ζαμπούλ, ενώ φώναξαν συνθήματα για «να φύγει η σημερινή κυβέρνηση και να έρθει μια νέα που θα εγγυηθεί την ασφάλεια όλης της χώρας», όπως δήλωναν. Το απόγευμα, τηλεγραφήματα διεθνών πρακτορείων ανέφεραν ότι η φρουρά του προεδρικού μεγάρου έριξε «προειδοποιητικά πυρά», για να απωθήσει τους διαδηλωτές.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ