Πέμπτη 12 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Επιμένει στη δημιουργία «ασφαλούς ζώνης»

ΑΓΚΥΡΑ.--

Με το βλέμμα στραμμένο στα ενδοϊμπεριαλιστικά «παζάρια» που θα ενταθούν με άξονα τη Συρία, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, επανέφερε χτες ξανά το ζήτημα της δημιουργίας «ασφαλούς ζώνης» στη βόρεια Συρία, με το πρόσχημα της βοήθειας στους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες που εγκαταλείπουν την πατρίδα τους. Μιλώντας σε επιχειρηματική συνάντηση στην Αγκυρα, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι το αποτέλεσμα των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών (όπου το κόμμα του σημείωσε σαρωτική νίκη) θα τερματίσει την «πολιτική αβεβαιότητα» στη χώρα, ενώ, αναφερόμενος στην αβεβαιότητα που ευρύτερα χαρακτηρίζει την περιοχή, προειδοποίησε όσους ρίχνουν «λάδι στη φωτιά» (της σύγκρουσης στη Συρία) ότι μπορεί να καούν και οι ίδιοι (σχόλιο που πολλοί ερμήνευσαν ως «φιλική συμβουλή» στη Ρωσία).

Ο Ερντογάν επέκρινε τη Δύση για «αδράνεια» όσον αφορά την «αντιμετώπιση» των μεταναστευτικών ροών από τη Συρία και επανέλαβε ότι πρέπει «να ανακηρύξουμε μια ζώνη εκκαθαρισμένη από τρομοκράτες, μια ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού». Πρόκειται για πρόταση που εδώ και πολύ καιρό ιεραρχεί η Αγκυρα, όχι φυσικά από αγωνία για την τύχη των προσφύγων, αλλά ελπίζοντας σε κάποια «συγκράτηση» των συγκρούσεων στην τουρκο-συριακή μεθόριο και περιορισμού των Κούρδων. Το ζήτημα αυτό αναμένεται να απασχολήσει και τη Σύνοδο Κορυφής των G20 που ξεκινά την Κυριακή στην Αττάλεια.

Στο πολιτικό σκηνικό, εσωκομματικές εξελίξεις πρέπει να αναμένονται στο σοσιαλδημοκρατικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP, καθώς η νέα εκλογική αποτυχία του κόμματος έχει οξύνει την κριτική απέναντι στη σημερινή ηγεσία, ενώ το κόμμα πάει σε συνέδριο τον Γενάρη).

Στο μεταξύ, η ατμόσφαιρα στη νοτιοανατολική χώρα συνεχίζει να είναι τεταμένη, καθώς μαίνονται σποραδικές συγκρούσεις και επιθέσεις δυνάμεων του ΡΚΚ. Χτες στην πόλη Νταργκεσίτ, της επαρχίας Μαρντίν, τέσσερις άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας και ένας άμαχος σκοτώθηκαν μετά από δυο χωριστές εκρήξεις αλλά και ανταλλαγή πυρών που ακολούθησε με άνδρες του ΡΚΚ. Την Τρίτη, τρεις αστυνομικοί είχαν σκοτωθεί σε παρόμοια επίθεση στη Σιλόπη της επαρχίας Σιρνάκ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ