Πέμπτη 12 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΠΑΛΛΕΣΒΙΑΚΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
Ανακοίνωση για τα γεγονότα γύρω από το παλιό κτίριο

Απάντηση στην προσπάθεια να αξιοποιηθούν οι πρόσφυγες για προβοκάτσια από αυτοαποκαλούμενη ομάδα «αλληλέγγυων»

Από την πλούσια δραστηριότητα που αναπτύσσει το Εργατικό Κέντρο για τους πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν στο νησί
Από την πλούσια δραστηριότητα που αναπτύσσει το Εργατικό Κέντρο για τους πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν στο νησί
Στα γεγονότα που διαδραματίστηκαν τις τελευταίες μέρες γύρω από το παλιό κτίριο του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, αναφέρεται με ανακοίνωση η διοίκησή του. Το κτίριο κατέλαβε το περασμένο Σάββατο ομάδα αυτοαποκαλούμενων «αλληλέγγυων», με πρόσχημα τη στέγαση προσφύγων. Οι μάσκες έπεσαν το απόγευμα της Τρίτης, όταν η ομάδα αυτή επιτέθηκε σε συνδικαλιστές του Εργατικού Κέντρου και σωματείων του.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής: «Το κτίριο όπου στεγαζόταν παλιά το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο παρέμεινε υποχρεωτικά κλειστό για κάποια χρόνια, εξαιτίας σοβαρών φθορών που είχε υποστεί λόγω παλαιότητας. Προκειμένου το κτίριο αυτό να ξαναπάρει ζωή, τα μέλη των σωματείων που ανήκουν στη δύναμη του Εργατικού Κέντρου, αποφάσισαν με δική τους πρωτοβουλία να το επισκευάσουν και να το κάνουν λειτουργικό, προσφέροντας το μεράκι και την προσωπική τους εργασία.

Από τότε, το κτίριο αυτό αξιοποιήθηκε για να στεγάσει πολύμορφες πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις, για τις συνελεύσεις εργατικών σωματείων, γυναικείων και πολιτιστικών συλλόγων, για τη διενέργεια επιστημονικών ημερίδων, διαλέξεων και συνδικαλιστικών μαθημάτων. Λειτουργούσε επίσης ως κέντρο όπου σχεδιαζόταν η αλληλεγγύη προς τους δοκιμαζόμενους πρόσφυγες και μετανάστες, όπως επίσης και η ποικιλόμορφη βοήθεια προς εργαζόμενους και άνεργους, τόσο για τους ίδιους όσο και για τις οικογένειες και τα παιδιά τους.

Ηταν το κέντρο όπου σχεδιαζόταν η ανάπτυξη της πάλης απέναντι στην αυθαιρεσία των εργοδοτών με στόχο τη διεκδίκηση μιας καλύτερης ζωής.

Αυτό το κτίριο επέλεξε να καταλάβει η αυτοαποκαλούμενη "ομάδα αλληλέγγυων". Ενα κτίριο που δεν έχει ρεύμα, αλλά λειτουργεί στοιχειωδώς με γεννήτρια που πρέπει να εφοδιάζεται με βενζίνη, δεν έχει θέρμανση, ούτε χώρους για να πλυθούν άνθρωποι, ενώ μόλις που λειτουργούν οι τουαλέτες στον ένα όροφο, με λίγα λόγια, είναι ένα κτίριο που βρίσκεται πολύ πίσω από τις διεκδικήσεις του κινήματος για αξιοπρεπή και ανθρώπινη φιλοξενία και διαβίωση των μεταναστών.

Στην παραπάνω ενέργεια προχώρησαν οι "αλληλέγγυοι" χωρίς να συζητήσουν, αλλά αντίθετα αγνοώντας πλήρως τη Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου.

Ολες τις τελευταίες μέρες, μέλη και συνδικαλιστές των σωματείων του Εργατικού Κέντρου επισκέπτονταν καθημερινά τους πρόσφυγες που κατέλυαν στο χώρο, προσφέροντάς τους τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

Ετσι διαπιστώθηκε κιόλας ότι στο χώρο λειτουργούσε ένας ιδιότυπος ρατσισμός από όσους πρωτοστατούσαν στην κατάληψη, αποκλείοντας από το χώρο Ιρανούς και Αφγανούς, επιτρέποντας την παραμονή μόνο σε Σύρους. Κατά τη γνώμη μας, μια τέτοια στάση δε διαφέρει καθόλου από τις φασιστικές αντιλήψεις της Χρυσής Αυγής που δήθεν παρέχει βοήθεια μόνο σε ομοεθνείς. Κάτι τέτοιο είναι μακριά από κάθε έννοια αλληλεγγύης. Διαπιστώθηκαν, επίσης, και σημαντικές ζημιές σε τζάμια και σωληνώσεις ενώ οι συνθήκες υγιεινής ήταν ιδιαίτερα άσχημες.

Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου αποφάσισε να αναλάβει η ίδια την ευθύνη του κτιρίου του παλιού Εργατικού Κέντρου, προσπαθώντας να εξασφαλίσει κατά το δυνατό τους καλύτερους όρους διαμονής των μεταναστών που θα ήθελαν να βρουν εκεί κατάλυμα.

Αυτό όμως δεν επετράπη από τους "αλληλέγγυους", οι οποίοι έσπειραν τον πανικό στους πρόσφυγες που βρίσκονταν στο χώρο, καλώντας τους να εγκαταλείψουν το κτίριο. Πετροβόλησαν το κτίριο, σπάζοντας περιμετρικά τα τζάμια, τρομοκρατώντας όσους πρόσφυγες είχαν απομείνει και αποκλείοντας ταυτόχρονα μέσα σ' αυτό μέλη των σωματείων, γυναίκες και συνταξιούχους που είχαν βρεθεί εκεί για να εκφράσουν την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες. Εκαναν έτσι πλέον ξεκάθαρο, ποιοι τελικά ήθελαν πραγματικά να βοηθήσουν και ποιοι παίζουν πολιτικά παιχνίδια στην πλάτη του δράματος των μεταναστών.

Ρόλο πρωταίτιου στα γεγονότα αυτά έπαιξαν μέλη του αναρχικού χώρου της Μυτιλήνης, επώνυμοι του χώρου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της Εργατικής Λέσχης. Ολους αυτούς τους παραδίδουμε στη χλεύη των προοδευτικών ανθρώπων του νησιού.

Κόντρα στις προσπάθειές τους αυτές να προβοκάρουν τη δράση αλληλεγγύης που αναπτύσσει το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι θα συνεχίσουμε σταθερά και με συνέπεια την οργάνωση της πολύμορφης εργατικής αλληλεγγύης σε όλους ανεξαιρέτως τους πρόσφυγες και μετανάστες στη Λέσβο, όπου κι αν βρίσκονται, από κοινού με την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων ενάντια στην αντιλαϊκή επίθεση που ξεδιπλώνεται άγρια σε βάρος τους από κυβέρνηση, Ευρωπαϊκή Ενωση και κεφάλαιο».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συγκέντρωση αλληλεγγύης για τους ξεριζωμένους πρόσφυγες και μετανάστες (2018-10-24 00:00:00.0)
Συγκέντρωση μεθαύριο στην πλατεία Σαπφούς (2018-04-25 00:00:00.0)
Πανελλαδική αντιΝΑΤΟική κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη στις 24 Ιούνη (2017-06-07 00:00:00.0)
Διαδήλωση στη Λέσβο, παράδοση βοήθειας στην Ημαθία (2016-04-19 00:00:00.0)
Καθημερινή επαφή με τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες (2016-04-14 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις και έμπρακτη αλληλεγγύη στους πρόσφυγες (2015-11-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org