Τρίτη 10 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΕ «MILEX-15»
Με εμπλοκή και του Στρατηγείου της Νέας Σάντας Κιλκίς

Από δραστηριότητες της «MILEX-15» στη Νέα Σάντα Κιλκίς
Από δραστηριότητες της «MILEX-15» στη Νέα Σάντα Κιλκίς
Βαθαίνει η εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στα ιμπεριαλιστικά σχέδια της ΕΕ, στο φόντο μάλιστα αναμενόμενων εξελίξεων και προωθούμενων επικίνδυνων σχεδιασμών για τη Συρία και γενικότερα τη Μέση Ανατολή. Με ευθύνη, φυσικά, της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που επιδιώκει τη γεωστρατηγική αναβάθμιση των ντόπιων μονοπωλίων και μέσα από τη λεγόμενη στρατιωτική διπλωματία.

Σε αυτή τη βάση, είναι αυτές τις μέρες σε εξέλιξη η Τακτική Ασκηση Ανευ Στρατευμάτων (ΤΑΑΣ) «MILEX-15», Στρατιωτική Ασκηση Χειρισμού Κρίσεων (Crisis Management Operation Military Exercise) της ΕΕ.

Η άσκηση διεξάγεται παράλληλα στο Στρατιωτικό Επιτελείο της ΕΕ (ΕUMS) στις Βρυξέλλες, στην έδρα του Στρατηγείου της ΕΕ της Βρετανίας (UK EU OHQ Northwood) και στην έδρα του Ελληνικού Στρατηγείου Δυνάμεων της ΕΕ (EL EU FHQ) στη Νέα Σάντα Κιλκίς (έδρα της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας).

Σημειωτέον, η εμπλοκή της Νέας Σάντας στην «MILEX-15» έρχεται σχεδόν ταυτόχρονα με την τοποθέτηση του πρώην αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Μιχ. Κωσταράκου, στη θέση του προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ, άλλο ένα δείγμα των προσπαθειών που καταβάλλει η ντόπια αστική τάξη να παίξει ακόμα πιο ενεργό ρόλο στα σχέδια της λυκοσυμμαχίας, προσδοκώντας κάποιο μεγαλύτερο μερίδιο από τη διανομή πλουτοπαραγωγικών πηγών και τον έλεγχο διαύλων.

Επισήμως, κύριοι αντικειμενικοί σκοποί της «MILEX-15» είναι η δοκιμή ενεργοποίησης και λειτουργίας των στρατηγείων της ΕΕ και των συστημάτων επικοινωνιών και πληροφορικής αυτών, καθώς και η διατήρηση και βελτίωση της γνώσης και των διαδικασιών στρατιωτικής σχεδίασης της ΕΕ. Οπως λέγεται, δε, από το ΓΕΣ, «το ελληνικό Στρατηγείο Δυνάμεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης (EL EU FHQ) ανταπεξέρχεται πλήρως στις αυξημένες υποχρεώσεις του ως Ευρωπαϊκό Στρατηγείο Δυνάμεων».

Τέλος, να καταγραφεί ότι για τις ανάγκες της άσκησης έχει στελεχωθεί με προσωπικό από την Ελλάδα και τις χώρες της ΕΕ, σύμφωνα με τα συναφή σχέδια, ως εξής: Ελλάδα 58 στελέχη, Βουλγαρία 2, Κύπρος 6, Σουηδία 1, Τσεχία και Βρετανία 2 στελέχη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ