Τρίτη 10 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΕ
Κλιμάκωση της αντιμεταναστευτικής πολιτικής

Eurokinissi

Ολο και περισσότερο διευρύνονται τα «κόσκινα» της δήθεν ευαίσθητης ΕΕ για όσους πρώτα μαζί με άλλους ιμπεριαλιστές (ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και συμμάχους τους) ξεσπιτώσουν από τη Μέση Ανατολή, την Ασία, την Αφρική. Ουσιαστικά, θα αναγνωρίζεται το καθεστώς του πρόσφυγα που χρήζει προστασίας, μόνο σε όσους οι αστικές τάξεις κάθε χώρας βλέπουν ότι μπορούν να αξιοποιήσουν ως φτηνό εργατικό δυναμικό, σε μια περίοδο που το μεγάλο κεφάλαιο αναζητεί την ανάκαμψη από την καπιταλιστική κρίση. Ενδεικτική είναι η συζήτηση που γίνεται στη Γερμανία από τους τρεις κυβερνητικούς εταίρους (Χριστιανοδημοκράτες, Χριστιανοκοινωνιστές και Σοσιαλδημοκράτες), που αν και κατέληξαν την περασμένη βδομάδα σ' ένα συμβιβασμό, εμφανίζονται φωνές που θέλουν μεγαλύτερη αυστηροποίηση των κανόνων ασύλου και ταυτόχρονα ασκούνται πιέσεις για καλύτερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. Κ. Γιούνκερ, επαναφέρει συνεχώς το ζήτημα των κοινών περιπολιών Ελλάδας - Τουρκίας, ζήτημα που προωθεί ευρύτερους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στο Αιγαίο.

Ακόμη, ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Τόμας ντε Μεζιέρ, προανήγγειλε ότι θα γίνουν αυστηρότεροι οι όροι για την υποδοχή και φιλοξενία των Σύρων αιτούντων άσυλο, όπως επίσης πρότεινε να μην επιτρέπεται η επανένωση οικογενειών Σύρων προσφύγων στο έδαφος της Γερμανίας, ενώ πρότεινε να περιοριστεί στο ένα έτος ο χρόνος που θα δικαιούνται να παραμείνουν στη χώρα και να μην μπορούν να φέρουν και τις οικογένειές τους. Επίσης, σε δημοσιεύματα του Τύπου της χώρας εμφανίζονται και σχεδιασμοί για χορήγηση καθεστώτος «επικουρικής προστασίας» για τους πρόσφυγες της Συρίας που θα έρχονται από εδώ και στο εξής, που είναι σαφώς υποδεέστερο από αυτό του πρόσφυγα. Με αυτό δίνεται άδεια παραμονής για 3 χρόνια και δικαίωμα στο δικαιούχο να φέρει την οικογένειά του.

Είναι φανερό, πάντως, ότι το παζάρι που γίνεται δεν αφορά τη βοήθεια στους πρόσφυγες, αλλά το πώς θα εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των καπιταλιστών.

Στο θέμα της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, κάλεσε τη Γερμανία «αν κριθεί απαραίτητο, να ελέγχει δυναμικά τα σύνορα της Ευρώπης σε συνεργασία με άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Στις φωνές της «πιο ευρωπαϊκής λύσης» ήρθε να προστεθεί και αυτή του προέδρου της Ευρωβουλής, Μάρτιν Σουλτς, που προειδοποίησε ότι «αν οι Ευρωπαίοι δε συμφωνήσουν τώρα, τότε η κατάσταση θα επιδεινωθεί περαιτέρω», καλώντας σε γρήγορη εφαρμογή ενός συστήματος κατανομής των προσφύγων. Επίσης, είπε ότι μπορεί να δοθεί οικονομική βοήθεια σε όσους δεχτούν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες.

Μπροστά και στη χτεσινή συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ και την Εκτακτη Σύνοδο στα μέσα του μήνα στη Βαλέτα της Μάλτας για το Προσφυγικό, ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Ασελμπορν, προειδοποίησε, με αφορμή την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη, για ενδεχόμενο «κατάρρευσης της ΕΕ αν επικρατήσουν οι λανθασμένοι εθνικισμοί διάφορων χωρών, που είναι πιθανό να οδηγήσουν και σε πραγματικό πόλεμο». Ταυτόχρονα, μίλησε για τήρηση της Συνθήκης Σένγκεν και αυστηρούς ελέγχους, σε ανοιχτά όμως σύνορα.

Σε αυτό το κλίμα δυναμώνουν και οι αντιμεταναστευτικές φωνές. Το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), που εκφράζει τη μερίδα της αστικής τάξης που θεωρεί την επιστροφή στο μάρκο ως πιο συμφέρουσα, πραγματοποίησε το περασμένο Σάββατο αντιμεταναστευτική συγκέντρωση στο Βερολίνο. Ενώ και η ρατσιστική οργάνωση «Ενάντια στον εξισλαμισμό της Δύσης» (PEGIDA) εμφανίζει έντονη δραστηριότητα και αποκτά διασυνδέσεις και σε άλλες χώρες, όπως η Τσεχία, η Αυστρία, η Κροατία.

Στη Σουηδία, επίσης, σε μια τελευταία δημοσκόπηση, το 41% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ μιας μείωσης του αριθμού των αδειών παραμονής που χορηγούνται στη χώρα τους.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org