Σάββατο 7 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΟΠΥΥ
«Μαχαίρι» σε κρατική επιχορήγηση και παροχές

Διαρκώς μειούμενες είναι οι παροχές που δίνει στους ασφαλισμένους ο ΕΟΠΥΥ και την ίδια ώρα εργαζόμενοι και συνταξιούχοι αναγκάζονται να βάζουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για εξετάσεις, θεραπείες και φάρμακα.

Η κατάσταση θα χειροτερέψει κι άλλο, όπως δείχνουν τα στοιχεία του απολογισμού που έδωσε στη δημοσιότητα ο απερχόμενος πρόεδρος του Οργανισμού, Δ. Κοντός, λίγο πριν αναλάβει καθήκοντα ο διάδοχός του, Σ. Μπερσίμης. Σημειώνεται ότι η κρατική επιχορήγηση στον ΕΟΠΥΥ έχει πέσει στο μισό τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2012 με έλλειμμα ύψους 2,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα έσοδα του ΕΟΠΥΥ από 5,3 δισ. το 2013 μειώθηκαν στα 4,6 δισ. ευρώ το 2015, με την κρατική επιχορήγηση να έχει σχεδόν υποδιπλασιαστεί, από 1,1 δισ. στα 526 εκατ. ευρώ τις παραπάνω χρονιές.

Ανάλογο κατήφορο έχουν πάρει και οι δαπάνες του Οργανισμού για τα φάρμακα και τις άλλες παροχές προς τους ασφαλισμένους. Το 2013 ο ΕΟΠΥΥ δαπάνησε για φάρμακα περίπου 3 δισ. ευρώ, το 2014 2,2 δισ. ευρώ και το 2015 2,3 δισ. ευρώ. Οι δαπάνες για «λοιπές παροχές ασθενείας» μειώθηκαν σχεδόν στο μισό, από 2,1 δισ. το 2013 στο 1,3 δισ. ευρώ το 2015.

Δηλαδή, όσο μειώνεται η κρατική χρηματοδότηση για την Υγεία και τα ασφαλιστικά ταμεία, τόσο την «πληρώνουν» οι ασθενείς, με αύξηση των εισφορών για την Υγεία (όπως έγινε πρόσφατα στους συνταξιούχους) και με συρρίκνωση των παροχών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με τσουχτερές συμμετοχές και εξ ολοκλήρου πληρωμές για φάρμακα, θεραπείες, εξετάσεις.

Είναι ενδεικτικό πως τα τελευταία χρόνια, με το ξέσπασμα της καπιταλιστικής κρίσης, η Συνολική Δαπάνη Υγείας μειώθηκε κατά 35%, η Δημόσια Δαπάνη Υγείας κατά 41% και η Δημόσια Φαρμακευτική Δαπάνη κατά 50%!

Μάλιστα, στον απολογισμό του ΕΟΠΥΥ διευκρινίζεται ότι τα προϋπολογιστικά μεγέθη του Οργανισμού «επηρεάζονται από τα διαρθρωτικά μέτρα και τις δράσεις οι οποίες υιοθετούνται προς την κατεύθυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής», ενώ τα έσοδά του, «η κρατική επιχορήγηση και οι ασφαλιστικές εισφορές, συναρτώνται άμεσα από το ευρύτερο οικονομικό και παραγωγικό περιβάλλον, τους δείκτες ανάπτυξης και απασχόλησης».

Δηλαδή, η καπιταλιστική κρίση φορτώνεται σε αυτούς που παράγουν όλο τον πλούτο, ενώ αποτελεί προϋπόθεση για την καπιταλιστική ανάκαμψη, τις επενδύσεις, την ανταγωνιστικότητα να συρρικνωθούν κι άλλο οι παροχές Υγείας - Πρόνοιας - Φαρμάκου, επειδή αποτελούν κόστος για το κράτος.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ