Παρασκευή 6 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1835 Γεννιέται ο Ιταλός ιατρός Τσέζαρε Λομπρόζο, ένας από τους θεμελιωτές της εγκληματολογίας.

1860 Ο Αβραάμ Λίνκολν εκλέγεται Πρόεδρος των ΗΠΑ.

1917 Παραμονές της Μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης, ο Β. Ι. Λένιν απευθύνει «Γράμμα προς τα μέλη της ΚΕ», βάζοντας το ζήτημα άμεσης κατάληψης της εξουσίας. Εγραψε: «Δεν πρέπει να περιμένουμε!! Μπορεί να τα χάσουμε όλα!! Η κυβέρνηση κλονίζεται. Πρέπει να την αποτελειώσουμε με κάθε θυσία! Η καθυστέρηση της δράσης ισοδυναμεί με θάνατο».

1926 Στη φασιστική Ιταλία ξεκινά η θέσπιση μιας σειράς νόμων για την απαγόρευση της λειτουργίας των μη φασιστικών πολιτικών κομμάτων και οργανώσεων της χώρας.

1928 Ο Χέμπερτ Χούβερ εκλέγεται Πρόεδρος των ΗΠΑ.

1930 Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κύπρου, στις εκλογές τεσσάρων διαμερισμάτων, συγκεντρώνει τις 1.617 από τις 8.139 ψήφους, παρά το ιδιαίτερα ταξικό εκλογικό σύστημα.

1937 Η φασιστική Ιταλία προσχωρεί στο «Αντικομιντέρν Σύμφωνο» (ενάντια στην Κομμουνιστική Διεθνή).

1940 Οι κρατούμενοι κομμουνιστές της Ακροναυπλίας υποβάλουν και δεύτερο υπόμνημα στην κυβέρνηση Μεταξά, εκδηλώνοντας την υποστήριξή τους προς το Ανοιχτό Γράμμα του ΓΓ του ΚΚΕ, Νίκου Ζαχαριάδη, και ζητώντας για μια ακόμη φορά να σταλούν στο μέτωπο. Η απάντηση είναι αρνητική. Οι κομμουνιστές κρατούμενοι της Ακροναυπλίας θα στείλουν τρίτο υπόμνημα στις 13 Νοέμβρη, χωρίς αποτέλεσμα.

1943 Ο Κόκκινος Στρατός απελευθερώνει το Κίεβο από τους Γερμανούς κατακτητές.

1956 Ο Ντουάιτ Αϊζενχάουερ επανεκλέγεται Πρόεδρος των ΗΠΑ.

1961 Μεγάλες πλημμύρες σημειώνονται στην Αθήνα με 43 νεκρούς.

1965 Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ εκδίδει ψήφισμα, με το οποίο η Βρετανία καλείται να αποσύρει τα στρατεύματά της από το Αντεν (στη σημερινή Υεμένη).

1978 Με εντολή του Σάχη του Ιράν, συγκροτείται στρατιωτική κυβέρνηση για να αντιμετωπιστούν οι τεράστιες λαϊκές κινητοποιήσεις κατά του καθεστώτος. Τελικά ο Σάχης θα ανατραπεί το επόμενο έτος («ιρανική ισλαμική επανάσταση»).

1983 Το στρατιωτικό καθεστώς διενεργεί «εκλογές» στην Τουρκία. Νικητής αναδεικνύεται ο Τουργκούτ Οζάλ και ο ηγέτης της χούντας, στρατηγός Κενάν Εβρέν, δηλώνει ότι σε διάστημα έξι μηνών θα παραιτηθεί.

1985 Ξεσπά το σκάνδαλο του «Ιρανγκέιτ», που αποκάλυψε παρασκηνιακές συναλλαγές της κυβέρνησης Ρήγκαν με την κυβέρνηση του Ιράν, που επισήμως την είχαν καταδικάσει ως «υποστηρικτή της διεθνούς τρομοκρατίας». Στη διάρκεια της δίκης αποκαλύφτηκε η οικονομική υποστήριξη των ΗΠΑ στους «Κόντρας», που μάχονταν τους «Σαντινίστας» στη Νικαράγουα. Ο συνταγματάρχης Ολιβερ Νορθ, δικαιολογώντας την όλη υπόθεση, υποστήριξε πως «παραμονεύει μια τρομερή απειλή. Ολοι μας κινδυνεύουμε από μια ξένη και άθρησκη φιλοσοφία, τον κομμουνισμό».

1989 Πεθαίνει η συγγραφέας Μαρία Ιορδανίδου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ