Πέμπτη 5 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Επαφές σε Μόσχα και Τεχεράνη

ΜΟΣΧΑ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

«Το τι θα απογίνει κάθε προσωπικότητα στην πολιτική ζωή της χώρας θα πρέπει να αποφασιστεί από το λαό», δήλωσε χτες ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, μετά από τη συνάντηση που είχε στη Μόσχα για τη Συρία με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, Στέφαν ντε Μιστούρα. Στο πλαίσιο των πολύπλευρων προσπαθειών της ρωσικής πλευράς να διασφαλίσει τις ισορροπίες που ευνοούν τα δικά της ιμπεριαλιστικά σχέδια, ο Λαβρόφ επέλεξε να επικαλεστεί για τα παραπάνω τόσο την παλιότερη Συμφωνία της Γενεύης όσο και την πρόσφατη Δήλωση που εκδόθηκε στη Βιέννη μετά τη συνάντηση της περασμένης Παρασκευής.

«Μπορούμε για καιρό να διαφωνούμε για το πόσο δημοφιλής είναι ο Ασαντ, αλλά υπάρχει ένας τρόπος να το ελέγξουμε, η έκφραση της θέλησης των Σύρων», συνέχισε ο Ρώσος διπλωμάτης, επιδιώκοντας να διαλύσει εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν (ειδικά από πολλά δυτικά ΜΜΕ) μετά από προχτεσινές δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων που ερμηνεύτηκαν κατά το δοκούν (αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Ρωσία πλέον παίρνει μεγαλύτερες αποστάσεις από τη συμμετοχή του Ασαντ στη λεγόμενη «μεταβατική περίοδο»).

Πάντως, μετά την προχτεσινή ανακοίνωση της Μόσχας ότι πιθανώς σύντομα να φιλοξενήσει νέες διαβουλεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και δυνάμεων της αντιπολίτευσης, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ελιζαμπεθ Τράντο, δήλωσε ότι «είναι πρώιμη μια τέτοια συνάντηση», υποστηρίζοντας πως «δεν πιστεύουμε ότι είμαστε έτοιμοι για τέτοιες συζητήσεις μέχρι η διεθνής κοινότητα να επιτύχει μεγαλύτερη συναίνεση για το δρόμο που ανοίγεται μπροστά».

Στο μεταξύ, τις δικές του επαφές στην Τεχεράνη συνέχισε και χτες ο Σύρος υφυπουργός Εξωτερικών, Φάιζαλ Μέκνταντ, ο οποίος σε δηλώσεις του σε ΜΜΕ επισήμανε ότι «συζητάμε για ένα διάλογο σε εθνικό επίπεδο στη Συρία, για το σχηματισμό κυβέρνησης με διευρυμένη αντιπροσώπευση και για μια συνταγματική διαδικασία. Δεν συζητάμε όμως επ' ουδενί για αυτό που αποκαλείται μεταβατική περίοδος» και πρόσθεσε ότι μια τέτοια πρόταση υπάρχει «μόνο στο μυαλό όσων δεν ζουν στην πραγματικότητα». Από την πλευρά του, ο Ιρανός ΥΠΕΞ, Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, υπογράμμισε σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων πως «το συριακό έθνος πρέπει να αποφασίσει για το μέλλον και εξωτερικοί παράγοντες πρέπει μόνο να διευκολύνουν την πολιτική διαδικασία». Θεωρώ ότι υπάρχει πολιτική λύση για τη Συρία, πρόσθεσε, σχολιάζοντας ότι η συνάντηση της Βιέννης ήταν μια καλή κίνηση προς αυτήν την κατεύθυνση.

Συνομιλία Πούτιν - Ερντογάν

Οι εξελίξεις γύρω από τη Συρία, ειδικά μετά τις πρόσφατες συναντήσεις στη Βιέννη, απασχόλησαν και χτεσινή τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρ. Τ. Ερντογάν, αν και στη σχετική ανακοίνωση του Κρεμλίνου δε δίνονται διευκρινίσεις για το περιεχόμενο της συζήτησης. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν ακόμα για τις προετοιμασίες της επόμενης συνάντησης του Συμβουλίου Διμερούς Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου που θα γίνει στη Ρωσία τον επόμενο μήνα και συμφώνησαν να συναντηθούν στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής των G20 που θα γίνει σε δύο βδομάδες στην Αττάλεια της Τουρκίας. Η ανακοίνωση αναφέρει ακόμα ότι «επανέλαβαν την ετοιμότητα να συνεχίσουν τον πολιτικό διάλογο και τις προσπάθειες για την ανάπτυξη αμοιβαία επωφελούς εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ