Πέμπτη 5 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Εφαγε τα μούτρα της ξανά η εργοδοσία στην «Ανακύκλωση»

Απέτυχε χτες η προσπάθεια να βάλει μέσα στο εργοστάσιο με βαν και με τη συνοδεία αστυνομίας ελάχιστους νεοπροσληφθέντες

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην «Ανακύκλωση», με τη συμμετοχή και των εργαζομένων του Δήμου Ηρακλείου
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην «Ανακύκλωση», με τη συμμετοχή και των εργαζομένων του Δήμου Ηρακλείου
Στο κενό έπεσε και χτες η προσπάθεια της εργοδοσίας στην «Ανακύκλωση» του Ηρακλείου Κρήτης να σπάσει τον κλοιό των απολυμένων εργατών και να βάλει στο εργοστάσιο ελάχιστους από τους νέους εργαζόμενους που δέχτηκαν να πάνε για δουλειά. Το βαν που μετέφερε τους νεοπροσληφθέντες, με τους νέους μισθούς πείνας της ΕΓΣΣΕ, σταμάτησε στην πύλη και παρά την παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης, η εργοδοσία αποχώρησε άπρακτη για μια ακόμη φορά.

Σημαντική συμβολή στη χτεσινή πετυχημένη περιφρούρηση της κινητοποίησης, εκτός από την Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου και άλλα ταξικά σωματεία της περιοχής, είχαν και οι εργαζόμενοι στη μάντρα του δήμου, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το εργοστάσιο της «Ανακύκλωσης». Στο πλαίσιο της στάσης εργασίας που γινόταν χτες στους ΟΤΑ, βρέθηκαν μαζικά στην πύλη του εργοστασίου και συνέβαλαν στη μαζικοποίηση της κινητοποίησης, που έσπασε τον τσαμπουκά της εργοδοσίας.

Η χτεσινή μάχη είναι συνέχεια αυτής που δόθηκε την Τρίτη, όταν όλοι οι νεοπροσληφθέντες που έφτασαν με τη συνοδεία της αστυνομίας για να αναλάβουν δουλειά, αρνήθηκαν να συγκρουστούν με τους απολυμένους συναδέλφους τους και ορισμένοι από αυτούς έμειναν στην πύλη για συμπαράσταση. «Σας συμπαραστεκόμαστε», «Είμαι άνεργος 3 χρόνια αλλά δεν μπαίνω μέσα να δουλέψω για ψίχουλα και να βρεθώ απέναντί σας», ήταν μερικά απ' όσα είπαν.

Θυμίζουμε ότι το εργοστάσιο της «Ανακύκλωσης», το οποίο επεξεργάζεται ανακυκλώσιμα υλικά από τους δήμους των Νομών Ηρακλείου και Λασιθίου, άλλαξε εργολάβο την 1/11/2015. Τη νέα εργολαβία ανέλαβε η επιχείρηση «Waste Solutions ΑΕ», με έδρα τον Ασπρόπυργο Αττικής. Παρά τις διαβεβαιώσεις για το αντίθετο, η επιχείρηση απέλυσε τους 42 εργαζόμενους από το παλιό προσωπικό, για να τους αντικαταστήσει με νέους, που θα αμείβονται με μικρότερους μισθούς και χωρίς δικαιώματα.

Οι εργαζόμενοι με τους αγώνες τους είχαν κατακτήσει έως τώρα να συνεχίζουν όλοι να δουλεύουν όταν άλλαζε ο εργολάβος, να πληρώνονται με την παλιά σύμβαση, 7ωρο ωράριο, λόγω της ανθυγιεινής εργασίας, Βαρέα και Ανθυγιεινά Ενσημα και όταν χρειαζόταν να γίνουν υπερωρίες να τις πληρώνονται. Ταυτόχρονα, είχαν συγκροτήσει επιτροπή για την Υγεία και την Ασφάλεια και κυρίως σωματειακή επιτροπή της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, οργανωτή του αγώνα ενάντια σε απολύσεις, αλλαγές εργασιακών σχέσεων, κ.λπ. Αυτές τις κατακτήσεις θέλει να σπάσει η νέα εργοδοσία.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org