Πέμπτη 5 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Θέλουν «λύση» - «μεγάλη ευκαιρία» για μονοπωλιακές επενδύσεις

Συχνές είναι οι επισκέψεις αξιωματούχων χωρών της ΕΕ στην Κύπρο. Εδώ ο Αυστριακός Πρόεδρος και το Κύπριος ομόλογός του
Συχνές είναι οι επισκέψεις αξιωματούχων χωρών της ΕΕ στην Κύπρο. Εδώ ο Αυστριακός Πρόεδρος και το Κύπριος ομόλογός του
Το γεγονός ότι η επίσπευση των εξελίξεων γύρω από το Κυπριακό συνδέεται με την υλοποίηση κρίσιμων επιχειρηματικών σχεδιασμών (όπως φυσικά και με ευρύτερους ανταγωνισμούς) αναδείχτηκε στις εργασίες του συνεδρίου του «Εκόνομιστ» στην Κύπρο. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, χαρακτήρισε τη «λύση» του Κυπριακού την «πιο σημαντική αναπτυξιακή μεταρρύθμιση που μπορούμε να επιτύχουμε» και σημείωσε ότι «η λύση μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για την οικονομική ανάπτυξη τις επόμενες δεκαετίες, με τεράστια δυνητικά οφέλη στους σημαντικότερους τομείς της οικονομίας».

Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «το δικό μας όραμα είναι να μετατρέψουμε την Κύπρο σε μια χώρα ευκαιριών», αφού είχε ξεχωρίσει τις ευκαιρίες που δημιουργούν «τα αποθέματα φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκαν εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μας, αλλά και στις γειτονικές μας χώρες» και «έχουν τη δυνατότητα να μετατρέψουν τη χώρα μας σε σημαντικό διεθνή ενεργειακό κόμβο. Γι' αυτόν το λόγο ακολουθούμε μια ολοκληρωμένη περιφερειακή προσέγγιση στην εξωτερική πολιτική μας».

Αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του ειδικού εκπροσώπου για το Κυπριακό του γγ του ΟΗΕ, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, ο οποίος υπογράμμισε ότι «πρέπει να προετοιμαστείτε γιατί (σ.σ. η "λύση") μπορεί να συμβεί νωρίτερα απ' ό,τι υπολογίζατε». Ακόμα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Καθημερινής Κύπρου», επέλεξε να συμπληρώσει ότι η διαίρεση του νησιού κοστίζει και πως το γεγονός ότι μόνο και μόνο οι δύο οικονομίες μπορούν να γίνουν μία θα συμβάλει στην ανάπτυξη, σημειώνοντας ότι «πρέπει να σκεφτούμε την οικονομική και δημοσιονομική πτυχή της λύσης», σχολιάζοντας ότι ένα συνηθισμένο λάθος, το οποίο διαπιστώνεται σε «ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις», είναι οι ηγέτες να σκέφτονται την πολιτική και όχι την οικονομική πτυχή.

Μιλώντας περισσότερο ως εκπρόσωπος επιχείρησης, ο Αϊντε συνέχισε λέγοντας ότι «θα πρέπει να καταλάβουμε τον μακροοικονομικό αντίκτυπο, το πώς θα δημιουργηθεί ένα επιχειρηματικό περιβάλλον, ισχυρό, ευέλικτο, αποτελεσματικό» και ξεχώρισε ειδικά τις θετικές συνέπειες που θα έχει η ενδεχόμενη άρση του τουρκικού εμπάργκο στη ναυτιλία (π.χ. σε βάρος κυπριακών πλοίων), ενώ και για την Ενέργεια διαφήμισε τις προοπτικές που ανοίγονται.

Παρέμβαση έκανε και η Αμερικανίδα πρέσβειρα, Κάθλιν Ντόχερτι, ξεκαθαρίζοντας ότι «πολλές αμερικανικές επιχειρήσεις θέλουν να επενδύσουν στην Κύπρο, αφού υπάρχουν πολλές ευκαιρίες» και συμπληρώνοντας όλο νόημα ότι «η περίοδος που διανύουμε αποτελεί μια ελπιδοφόρα εποχή για την Κύπρο»...

Επίσκεψη Αιγύπτιου υπουργού Αμυνας

Στο μεταξύ, επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποίησε και ο υπουργός Αμυνας της Αιγύπτου στρατηγός Σέντκι Σόμπχι. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Αιγύπτιου υπουργού Αμυνας στην Κύπρο, στη διάρκεια της οποίας υπογράφτηκε διμερές «Μνημόνιο Στρατιωτικής και Αμυντικής Συνεργασίας», που, σύμφωνα με τη Λευκωσία, «αποτελεί επιστέγασμα της προόδου που έχει επιτευχθεί ανάμεσα στις δύο χώρες το τελευταίο διάστημα».

Σε δηλώσεις του, ο Κύπριος υπουργός Χριστόφορος Φωκαΐδης εξήγησε ότι «βασικός πυλώνας της νέας αναβαθμισμένης σχέσης» είναι «και οι μεγάλες προοπτικές που διανοίγονται στον τομέα της Ενέργειας», ενώ, μεταξύ άλλων, επισήμανε: «Η Κύπρος, ως το νοτιοανατολικότερο κράτος της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχει πλήρη επίγνωση του ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει για να διευκολύνει και να προωθήσει εκείνες τις πολιτικές που θα συμβάλουν στην καλλιέργεια συνθηκών περιφερειακής συνεργασίας που τόσο έχει ανάγκη η ευρύτερη γειτονιά μας. Σε αυτό το πλαίσιο, η Αίγυπτος, ως ηγέτιδα χώρα του αραβικού κόσμου και ως παράγοντας σταθερότητας αποτελεί βασικό εταίρο στην κοινή προσπάθεια της ΕΕ, αλλά και της διεθνούς κοινότητας ευρύτερα, για την αντιμετώπιση των νέων απειλών και των νέων προκλήσεων».

  • Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποίησε και ο Πρόεδρος της Αυστρίας, Χάιντς Φίσερ, που είχε επαφές για το Προσφυγικό, τις απειλές από το «Ισλαμικό Κράτος», την κατάσταση σε Συρία, Ιράκ, Λιβύη, Ουκρανία αλλά και Αφγανιστάν. Σε δηλώσεις του για το Κυπριακό είπε ότι «η επανένωση της Κύπρου είναι ένα σημαντικό καθήκον της ΕΕ και της διεθνούς κοινότητας».

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ