Τετάρτη 4 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΝΟΤΙΑ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Δηλώσεις που δείχνουν το σφοδρό ανταγωνισμό

Στο Πεκίνο βρέθηκε ο επικεφαλής των δυνάμεων του αμερικανικού ΠΝ στον Ειρηνικό

ΠΕΚΙΝΟ.--

«Ο στρατός μας θα συνεχίσει να πετά, να πλέει (σε θαλάσσιες οδούς) και να επιχειρεί παντού οπουδήποτε το διεθνές δίκαιο μάς το επιτρέπει. Η Νότια Σινική Θάλασσα δεν αποτελεί ούτε θα αποτελέσει εξαίρεση», δήλωσε χτες από το Πεκίνο ο ναύαρχος του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, Χ. Χάρις, επικεφαλής των δυνάμεων του αμερικανικού στόλου στον Ειρηνικό.

Ο Χάρις μιλούσε σε Αμερικανούς φοιτητές που κάνουν μαθήματα προσωρινά σε πανεπιστήμιο της κινεζικής πρωτεύουσας και σύμφωνα με κείμενο της ομιλίας του που είχε μοιραστεί νωρίτερα στα ΜΜΕ, ξεκαθάρισε ότι η Ουάσιγκτον δε θα σταματήσει να κάνει αισθητή και τη στρατιωτική «παρουσία» της στην περιοχή, παρά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσαν, μόλις πριν λίγες μέρες, στην κινεζική κυβέρνηση, οι περιπολίες του αμερικανικού αντιτορπιλικού «USS Lassen» στη Νότια Κινεζική Θάλασσα. Μάλιστα, το Ρόιτερς χτες, επικαλούμενο ανώνυμες δηλώσεις ανώτερου αξιωματούχου του Πενταγώνου, μετέδωσε ότι η Ουάσιγκτον σχεδιάζει σχεδόν δύο («ή κάτι παραπάνω») περιπολίες το τρίμηνο στην ίδια περιοχή. «Είναι η σωστή συχνότητα για να γίνουν οι περιπολίες τακτικές αλλά όχι διαρκές καρφί στο μάτι». Αντανακλά την πρόθεσή μας να ασκούμε τακτικά τα δικαιώματά μας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και να υπενθυμίζουμε στην Κίνα και τους άλλους τη δική μας οπτική», συνέχισε ο ίδιος αξιωματούχος.

Κατά τ' άλλα, στην ίδια ομιλία, ο Χάρις δήλωσε ότι συμφωνεί «με πολλούς Κινέζους ομολόγους μου που δίνουν έμφαση στη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μας, παρά την αντιπαράθεση». Φυσικά, η διερεύνηση συμβιβασμών παραμένει πάντα «στο τραπέζι» των ενδοϊμπεριαλιστικών διεργασιών, ειδικά στην περίπτωση των ΗΠΑ - Κίνα, με δεδομένη την ευρεία δράση των μονοπωλίων που εκπροσωπούν και το σημαντικό βαθμό αλληλεπίδρασης και συνεργασίας που συνδέει επιχειρήσεις των δύο πλευρών. Στο σημερινό επίπεδο ανάπτυξης του ιμπεριαλισμού, ανταγωνισμοί και συμβιβασμοί συνυπάρχουν στις σχέσεις των καπιταλιστικών δυνάμεων με τον πιο σύνθετο τρόπο, ανάλογα με το πώς κάθε φορά εκτιμάται ότι ευνοούνται οι μακροπρόθεσμοι στόχοι τους. Το πότε, το πόσο και το αν τελικά θα κλιμακωθεί μια αντιπαράθεση, είναι συνάρτηση διαφόρων παραγόντων, που αφορά τις σχέσεις κάθε φορά των εμπλεκόμενων, αλλά και συνισταμένες σχετικές με περιφερειακές ή συνολικότερες διεθνείς «ισορροπίες».

  • Σύμφωνα με το ιαπωνικό πρακτορείο «Κιόντο», η Ιαπωνία χορήγησε δύο σκάφη περιπολιών στο Βιετνάμ, με στόχο την ενίσχυση της «ικανότητας» του Ανόι να εγγυάται την «ασφάλεια» στην περιοχή του.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ