Σάββατο 7 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Τα στρατηγικά

Γρηγοριάδης Κώστας

ΘΑ ΘΥΜΑΣΤΕ, ασφαλώς, τα περί «κράτους- στρατηγείο», που έχει πάμπολλες φορές διακηρύξει ο Κ. Σημίτης. Διαβάστε τώρα κι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, σχετικά με το τι σημαίνει η αντίληψη αυτή στην πράξη.

Η κυβέρνηση, ως ανώτατος στρατηγός και επικεφαλής του κράτους-στρατηγείο, κάνει ό,τι μπορεί για να διαμορφώσει ευνοϊκές συνθήκες άσκησης της εργοδοτικής ασυδοσίας, σε βάρος των εργαζομένων.

Προωθεί συστηματικά την «απελευθέρωση της αγοράς εργασίας», θεσμοθετεί τη μερική απασχόληση, υπονομεύει ωμά το 8ωρο και γενικότερα τη σταθερή απασχόληση, νομοθετεί τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, συρρικνώνει τις έτσι κι αλλιώς ανεπαρκέστατες από κάθε άποψη ελεγκτικές υπηρεσίες, κλπ., κλπ.

Μετά, εκμεταλλεύεται τα σοβαρά και πολύμορφα προβλήματα που δημιουργεί η πολιτική της, για να ασκεί τη... σοσιαλιστική δημαγωγία της και τη ρουσφετολογική και ψηφοθηρική τακτική της, όπως τις αέναες αναζητήσεις της περί του «κοινωνικού προσώπου» του ΠΑΣΟΚ.

Κάποια στιγμή, κάνει και κάποια έρευνα της κατάστασης. Τι να κάνουμε, είναι απαραίτητες κι αυτές. Γίνεται στρατηγείο χωρίς να έχει εικόνα του πεδίου της μάχης;

Τα αποτελέσματα, λοιπόν, της έρευνας είναι ουσιαστικά τα ίδια, με αυτά, στα οποία κατέληξε και η έρευνα, που δημοσιοποίησε προχτές το υπουργείο Εργασίας και δημοσίευσε χτες ο «Ριζοσπάστης». Ανάμεσα στα άλλα, η έρευνα κατέδειξε, ότι 4 στους 10 εργαζομένους είναι ανασφάλιστοι, ενώ 3 στις 10 επιχειρήσεις δεν είναι καν καταγραμμένες και άλλα πολλά παρόμοια.

Τι θα περίμενε, μετά απ' όλ' αυτά, ο οποιοσδήποτε λογικός άνθρωπος από το «κράτος-στρατηγείο» και τους «στρατηγούς» που το διοικούν;

Την απάντηση στο ερώτημα την αφήνουμε σ' εσάς. Εμείς, σας κάνουμε γνωστή την απάντηση που έδωσε, χτες, σε ραδιοφωνικό σταθμό, ο υφυπουργός Εργασίας και κάποτε πρόεδρος της ΟΤΟΕ και της ΓΣΕΕ, Χρ. Πρωτόπαππας.

Εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε, δήλωσε ο υφυπουργός. Και δεν είπε, βέβαια, κάτι συγκεκριμένο, αλλά, προφανώς, θα εννοούσε όσα αναφέραμε παραπάνω... Και συμπλήρωσε: Πρέπει και οι εργαζόμενοι, να δουν τι θα κάνουν. Δεν μπορεί οι εργαζόμενοι να υποτάσσονται στους εργοδότες, όπως γινόταν στις αρχές του προηγούμενου αιώνα...

Αντε ρε παιδιά, αφού το λέει και κοτζάμ υπουργός... Μόνο, μαζί με τους κεφαλαιοκράτες, βάλτε στο στόχο και την κυβέρνηση, όπως και τον κάθε πολιτικό, σαν τον προαναφερόμενο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ