Τετάρτη 4 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Ούτε λέξη ούτε δέσμευση για τα σοβαρά προβλήματα

Απέφυγε ακόμη και να αναφερθεί στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σύνολο των δομών στο χώρο της τοξικοεξάρτησης ο πρωθυπουργός, στα εγκαίνια του «Προμηθέα»

Τα εγκαίνια της πρωτοποριακής αυτής μονάδας απεξάρτησης έκανε την περασμένη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, σε πανηγυρικό κλίμα. Στην ομιλία του, αναφέρθηκε στη «νέα αντίληψη στη σωφρονιστική πολιτική της χώρας», εξύμνησε τον πρόσφατο νόμο «Κώδικα Ναρκωτικών» και τους νομοθέτες του, εξήγγειλε το επόμενο βήμα που αφορά τη συνεργασία της Φυλακής Κορυδαλλού με την Ψυχιατρική Κλινική του Νοσοκομείου «Αττικόν», προέβαλλε το φιλότιμο των εργαζομένων που δουλεύουν στα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ. Τι δεν είπε; Τις γνωστές απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα της τοξικοεξάρτησης:

 • «Οι εξαρτημένοι είναι ασθενείς» και θα πρέπει να συμβιώνουν για όσο ζουν με το νόμιμο ναρκωτικό που θα χορηγεί το κράτος. Συνεχίζει την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, όπως αυτή απορρέει από τις ντιρεκτίβες της ΕΕ, υπονομεύει τα «στεγνά» προγράμματα παρά την αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητά τους και στο όνομα του πλουραλισμού έχει στηρίξει - είτε ως αντιπολίτευση, είτε ως κυβέρνηση - την πριμοδότηση χορήγησης υποκατάστατων σε προγράμματα χαμηλών προδιαγραφών.
 • Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρμαχος του διαχωρισμού των ναρκωτικών σε «σκληρά» και «μαλακά» και της ελεύθερης και νόμιμης διακίνησης των δεύτερων.
 • Οι θέσεις του είναι αναπόσπαστο κομμάτι μιας, εν πολλοίς, στρατευμένης «πληροφόρησης», που αβαντάρει σε ιδεολογικό και οικονομικό επίπεδο τα κέρδη φαρμακοβιομηχανιών.
 • Ο ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με τα υπόλοιπα κόμματα (πλην του ΚΚΕ), ψήφισε τον «Κώδικα Ναρκωτικών», που δίνει το «πράσινο φως» σε ιδιώτες να κάνουν πρόληψη και απεξάρτηση. Ολες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις κάνουν τα στραβά μάτια εδώ και δύο δεκαετίες στην παράνομη λειτουργία ιδιωτικών κλινικών «απεξάρτησης», που προσφέρουν αμφιβόλου ποιότητας και ασφάλειας υπηρεσίες έναντι υψηλών αμοιβών.

Θα συμφωνήσουμε ότι πρέπει σε όλες τις φυλακές να λειτουργήσουν προγράμματα απεξάρτησης, όμως η κυβέρνηση δε διευκρίνισε: θα έχουν τελικό στόχο την απεξάρτηση απ' όλες τις ουσίες; Τα ερωτήματα που γεννιούνται είναι πολλά:

 • Θα είναι επαρκώς στελεχωμένα με το απαραίτητο προσωπικό και τα απαιτούμενα κονδύλια;
 • Και πώς γίνεται οι φυλακές να είναι γεμάτες τοξικοεξαρτημένους; Πού βρίσκει ένας κρατούμενος τα ναρκωτικά και συνεχίζει να είναι εξαρτημένος; Ποιος πουλάει ναρκωτικά και στις φυλακές; Γιατί τα κυκλώματα δεν εξαρθρώνονται;
 • Κι εκτός φυλακής; Τα Κέντρα Πρόληψης θα συνεχίσουν να «αιμορραγούν» από την υποχρηματοδότηση, υποστελέχωση και το σαθρό πλαίσιο που τα διέπει; Το «18 ΑΝΩ», που κανείς δε γνωρίζει το μέλλον του λόγω του επίσης προβληματικού θεσμικού πλαισίου που το διέπει, τι θα γίνει;

Κι επιπλέον, γιατί μιας και ο κ. πρωθυπουργός δεν είπε κουβέντα για τα σοβαρά και χρόνια προβλήματα του ΚΕΘΕΑ, όπως η υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση, να θυμίσουμε:

 • Το 2013, μόλις 480 εργαζόμενοι παρείχαν υπηρεσίες σε τουλάχιστον 13.500 ανθρώπους, προχώρησαν σε δράσεις πρόληψης σ' έναν πληθυσμό που ξεπερνά τις 10.000 μαθητές, γονείς, σχολεία.
 • Την τελευταία πενταετία, τουλάχιστον 90 εργαζόμενοι - σχεδόν το 1/6 του συνόλου του προσωπικού - αποχώρησαν, κάτω από το βάρος ενός δύσκολου και σύνθετου έργου, στο οποίο πρέπει να ανταποκρίνονται καθημερινά με μειωμένες μισθολογικές αποδοχές, αφήνοντας τεράστια κενά στο σύνολο λειτουργιών του οργανισμού.
 • Οι εναπομείναντες εργαζόμενοι, καταβάλλοντας πολλές φορές υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να ανταποκριθούν στις διαρκώς αυξανόμενες απαιτήσεις και ανάγκες της κοινωνίας, οδηγούνται σε επαγγελματική εξουθένωση. Το προσωπικό που εργάζεται στις φυλακές και στο «street work», έχει να αντιμετωπίσει σύνθετες και ιδιαίτερης δυσκολίας καταστάσεις.
 • Μέσα σ' ένα χρόνο (2013-'14), τα αιτήματα για θεραπεία σε όλο το φάσμα υπηρεσιών του ΚΕΘΕΑ αυξήθηκαν κατά 20%.
 • Τα αιτήματα για δημιουργία προγραμμάτων του Οργανισμού εκκρεμούν για τουλάχιστον 15 τοπικές κοινωνίες σ' όλη τη χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι οι προσλήψεις στο ΚΕΘΕΑ έχουν παγώσει από το 2006 και παρά τις υποσχέσεις των κυβερνήσεων από τότε μέχρι σήμερα, δεν έχει αλλάξει κάτι. Η σημερινή κυβέρνηση για το μόνο που έχει δεσμευτεί είναι η διυπουργική απόφαση για 35 προσλήψεις από το 2016, δηλαδή αριθμός που ούτε καν αναπληρώνει όσους αποχώρησαν τα τελευταία πέντε χρόνια. Να σημειωθεί ότι η αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ φτάνει το 70%.

Διόλου τυχαία, ο πρωθυπουργός, στην τετρασέλιδη ομιλία του για τα εγκαίνια του «Προμηθέα», δεν είπε μια φορά τη λέξη ναρκωτικά. Δε μίλησε για το κοινωνικό φαινόμενο των ναρκωτικών, τις αιτίες του. Κι αυτό γιατί πέρα από τα παχιά λόγια, το σύστημα που υπηρετεί ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται τα ναρκωτικά. Γιατί είναι όπλο κοινωνικού ελέγχου κι άλλη μια μορφή καταστολής στο μυαλό και την ψυχή.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org