Τετάρτη 4 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΚΕΘΕΑ
Πρωτοποριακή μονάδα απεξάρτησης στις φυλακές Διαβατών

Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που έχει σταθερά μέτωπο ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά και βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων στις δομές που σχετίζονται με την τοξικοεξάρτηση
Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που έχει σταθερά μέτωπο ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά και βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων στις δομές που σχετίζονται με την τοξικοεξάρτηση
Η Θεραπευτική Κοινότητα ΚΕΘΕΑ «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» είναι η πρώτη μονάδα απεξάρτησης σε ελληνικές φυλακές, η οποία θα στεγάζεται σε αυτόνομη πτέρυγα σωφρονιστικού καταστήματος, δίνοντας στα μέλη της τη δυνατότητα να ακολουθούν το πρόγραμμά της σε καθημερινή 24ωρη βάση, χωρίς να επιστρέφουν στα κελιά με τους υπόλοιπους κρατούμενους. Η διώροφη πτέρυγα που τη φιλοξενεί έχει διαμορφωθεί κατάλληλα από το ΚΕΘΕΑ και διαθέτει στο ισόγειο μαγειρεία, τραπεζαρία, αίθουσες συναντήσεων και αυτόνομο χώρο προαυλισμού και άθλησης, ενώ στον πρώτο όροφο έχουν διαμορφωθεί κελιά τριών ατόμων. Την ευθύνη για την καθαριότητα του χώρου και την προετοιμασία των γευμάτων θα έχουν οι ίδιοι οι κρατούμενοι.

Η Θεραπευτική Κοινότητα ΚΕΘΕΑ «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» θα μπορεί να φιλοξενεί μέχρι 84 άτομα, γεγονός που την καθιστά και το μεγαλύτερο πρόγραμμα απεξάρτησης διαμονής σε όλη τη χώρα. Τα πρώτα 12 μέλη της έχουν ήδη εγκατασταθεί στο χώρο, ενώ άλλα 50 άτομα, τα οποία παρακολουθούν το πρόγραμμα συμβουλευτικής του ΚΕΘΕΑ στο Κατάστημα Διαβατών, επίσης προετοιμάζονται για να ενταχθούν σύντομα σε αυτήν. Συνολικά, περίπου 170 άτομα παρακολουθούν τα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» στις φυλακές της Βόρειας Ελλάδας και ήδη αρκετά από αυτά έχουν υποβάλει αίτηση για τη μεταφορά τους στη νέα Θεραπευτική Κοινότητα στα Διαβατά.

Το εγχείρημα είναι καινοτόμο, αφού ανάλογα προγράμματα με αυτόνομη λειτουργία μέσα στις φυλακές υπάρχουν μόνο στις ΗΠΑ και, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στη Μεγάλη Βρετανία. Τα σχετικά στοιχεία δείχνουν υψηλή αποτελεσματικότητα, οι απαιτήσεις φύλαξης είναι μειωμένες και οι εργασίες που είναι απαραίτητες για την καθημερινή λειτουργία της Κοινότητας γίνονται από τα μέλη της στο πλαίσιο της θεραπευτικής διαδικασίας.

Οσοι ολοκληρώνουν το πρόγραμμα της Θεραπευτικής Κοινότητας θα μπορούν να καταθέτουν αίτηση για πρόωρη αποφυλάκιση και ένταξη στο Κέντρο Υποδοχής και Επανένταξης Αποφυλακισμένων του ΚΕΘΕΑ «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» στα Λαδάδικα Θεσσαλονίκης. Ετσι εξασφαλίζεται η συνέχεια της φροντίδας μετά την αποφυλάκιση και η στήριξη της πλήρους κοινωνικής επανένταξης των συμμετεχόντων, η οποία είναι και τελικός στόχος του όλου εγχειρήματος.

Η νέα πρωτοποριακή Θεραπευτική Κοινότητα στις φυλακές Διαβατών είναι αποτέλεσμα των μακροχρόνιων προσπαθειών του ΚΕΘΕΑ να δημιουργήσει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για τη θεραπεία των εξαρτημένων που βρίσκονται στη φυλακή.

Να σημειωθεί ότι ήδη αρκετά μέλη του φυλακτικού προσωπικού έχουν εκπαιδευτεί σε ζητήματα αντιμετώπισης των εξαρτήσεων από το ΚΕΘΕΑ και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Υπενθυμίζεται ότι η προσπάθεια του ΚΕΘΕΑ στον τομέα αυτόν έχει ξεκινήσει από το 1987 και σήμερα ο Οργανισμός διαθέτει ένα δίκτυο 19 προγραμμάτων συμβουλευτικής και 4 προγραμμάτων απεξάρτησης, σε ανδρικές και γυναικείες φυλακές όλης της χώρας, διασυνδεδεμένων με Κέντρα Υποδοχής και Επανένταξης στην κοινωνία, το οποίο υποστηρίζει σε ετήσια βάση 2.000 άτομα.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org