Τετάρτη 4 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
«Η μνήμη μένει ζωντανή όταν ο αγώνας συνεχίζεται»

Μορφωτικές και πολιτιστικές προτάσεις του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών για το μήνα Νοέμβρη

Για δεύτερη χρονιά φέτος συνεχίζεται η αξιόλογη πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών που αφορά το ρόλο του εκπαιδευτικού μέσα στην τάξη, με πλήθος μορφωτικών και πολιτιστικών προτάσεων για εκδηλώσεις και για συζήτηση μέσα στο μάθημα, που μπορούν να αξιοποιήσουν οι εκπαιδευτικοί σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Οι προτάσεις είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του ΠΑΜΕ (http://www.edupame.gr).

Για το μήνα Νοέμβρη, οι εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ ρίχνουν το σύνθημα «Η μνήμη μένει ζωντανή όταν ο αγώνας συνεχίζεται» και εξηγούν: «Ο Νοέμβρης είναι μήνας που συναντιέται με ιστορικούς σταθμούς που συνδέονται με το κίνημα της Νεολαίας και το επαναστατικό κίνημα γενικότερα. Ιστορικές στιγμές και γεγονότα, για να μιλήσουμε για την ανατρεπτική δύναμη της λαϊκής παρέμβασης και της οργανωμένης πάλης για το ποιος κινεί και αλλάζει την Ιστορία και την κοινωνία».

Προτείνουν, λοιπόν, να αξιοποιηθούν η Οχτωβριανή Επανάσταση και η Γαλλική Επανάσταση, για να μιλήσουν οι εκπαιδευτικοί για την ταξική πάλη και το ρόλο της στην πορεία της κοινωνικής εξέλιξης, τα κοινωνικοοικονομικά συστήματα και την εναλλαγή τους ως αντικειμενική πραγματικότητα. Σ' αυτή την προσπάθεια, μπορούν να αξιοποιηθούν ντοκιμαντέρ, κινηματόγραφος, βιβλία γύρω από την Οχτωβριανή Επανάσταση, η επίδρασή της στην Τέχνη, μεγάλοι λογοτέχνες, ποιητές που συνδέθηκαν με τα οράματά της και συνεισέφεραν στην πάλη των λαών και του δικού μας λαού.

Στο πλαίσιο αυτό, προτείνονται ενδεικτικά προς αξιοποίηση βιβλία όπως «Οι δέκα μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο» του Τζον Ριντ, ταινίες όπως ο «Οκτώβρης» τους Αϊζενστάιν, κ.ά.

Παράλληλα, στα σχολεία το Νοέμβρη προετοιμάζεται και ο εορτασμός της επετείου του Πολυτεχνείου και έχει σημασία να ανοίξει μέσα στις τάξεις η συζήτηση για το κίνημα της νεολαίας, να αναδειχτεί ότι το νεολαιίστικο κίνημα έγραψε ιστορία, ακολουθώντας τα χνάρια του λαϊκού και εργατικού κινήματος, του επαναστατικού κινήματος.

Προτείνονται βιβλία για την επέτειο όπως το «Ρεπορτάζ για ένα ζεστό Νοέμβρη» του Δ. Ραβάνη - Ρεντή, «Οι πελαργοί θα ξανάρθουν», της Μαρούλας Κλιάφα, «Τα γενέθλια» της Ζωρζ Σαρή, «Το δόκανο» του Γιάννη Παπαοικονόμου κ.ά.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org