Σάββατο 7 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Γιγαντιαίο ραντάρ παρακολούθησης η «κεραία» των Βρετανών

Αυτοκίνητα της Αγγλικής Βάσης στην Κύπρο μετά την... περιποίηση που δέχτηκαν από τους κύπριους διαδηλωτές
Αυτοκίνητα της Αγγλικής Βάσης στην Κύπρο μετά την... περιποίηση που δέχτηκαν από τους κύπριους διαδηλωτές
Ενα γιγαντιαίο κατασκοπευτικό ραντάρ αποκαλύπτεται πως είναι τελικά η κεραία τηλεπικοινωνιών, που προτίθενται να εγκαταστήσουν στην Κύπρο, στο έδαφος των Βάσεων, οι Βρετανοί. Σύμφωνα με πληροφορίες η «κεραία» θα συλλέγει και θα μεταδίδει πληροφορίες, που θα αξιοποιούνται στα πλαίσια του διαβόητου συστήματος παρακολούθησης «Εσελον»!

Σύμφωνα με το Κυπριακό Κέντρο Στρατηγικών Μελετών, η περιοχή που καλύπτει το συγκεκριμένο σύστημα κεραίας φέρει ιονοσφαιρικό ραντάρ, που είναι γνωστό διεθνώς ως «πέρα από τον ορίζοντα ραντάρ». Το Κέντρο αναφέρει ακόμη ότι οι εγκαταστάσεις αυτές παράλληλα με τις ραδιοφωνικές εκπομπές, που εκπέμπουν, μπορούν να παρακολουθούν στρατιωτικές κινήσεις και δραστηριότητες σε χώρες που επιθυμούν. Τέτοιες κινήσεις και δραστηριότητες, σημειώνει, έχουν σχέση με μετακινήσεις αρμάτων και πλοίων, εκτοξεύσεις βλημάτων, καθώς και την επικοινωνία με κατασκοπευτικά επανδρωμένα και μη αεροσκάφη! Το σύστημα όχι μόνο συλλέγει και μεταδίδει πληροφορίες στο επικοινωνιακό κέντρο της βρετανικής κυβέρνησης, αλλά έχει δυνατότητες εμπλοκής του σε γενικό δίκτυο αισθητήρων με σκοπό την έγκαιρη βαλλιστική προειδοποίηση!

Τα δημοσιεύματα βρετανικών εφημερίδων είναι αποκαλυπτικά. Οι «Τάιμς» σε κύριο άρθρο τους τονίζουν ότι οι κεραίες θα εκσυγχρονίσουν την κύρια λειτουργία των Βάσεων, που είναι η συγκέντρωση πληροφοριών. Χαρακτηρίζουν, μάλιστα, την Κύπρο ως σταυροδρόμι τριών ηπείρων και ως το πιο σπουδαίο κέντρο παρακολούθησης στον κόσμο.

Η «Ιντιπέντεντ» αρθρογραφεί για τη σημασία των Βάσεων και επισημαίνει ότι με το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης οι Βρετανοί μπορούν να διεισδύουν μέχρι τη Σιβηρία και το Ιράν και αποτελούν την αιτία της μικρής κυριαρχίας τους στο νησί!

Στο μεταξύ στην Κύπρο ο βουλευτής Μάριος Ματσάκης, η σύλληψη του οποίου από τους Βρετανούς προ ημερών, όταν επιχειρούσε να αποκόψει την περίφραξη των βάσεων προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, ζήτησε χτες την παραίτηση τριών υπουργών (Εξωτερικών, Εσωτερικών και Γεωργίας), υποστηρίζοντας ότι γνώριζαν τις προθέσεις των Βρετανών για εγκατάσταση της νέας κεραίας, αλλά το απέκρυψαν.

Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου στη Βουλή, ο Μάριος Ματσάκης παρουσίασε σημείωμα της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, το οποίο αναφέρει ότι στις 15 Ιουνίου 1999 πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της Επιτροπής με εκπροσώπους των υπουργείων Εξωτερικών, Εσωτερικών και Γεωργίας για την εγκατάσταση κεραιών στην Αλυκή του Ακρωτηρίου. Βάσει αυτού του σημειώματος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση απέκρυψε το γεγονός ότι γνώριζε για τα σχέδια των Βάσεων, γιατί είχε συγκατατεθεί στην εγκατάσταση της κεραίας.

Την ίδια στιγμή το ΥΠΕΞ της Κύπρου και η Υπατη Αρμοστεία συμφώνησαν για τη διενέργεια ιατρικής μελέτης για την αξιολόγηση τυχόν επιπτώσεων στην υγεία από τις κεραίες στο Ακρωτήρι. Η καταρχήν συμφωνία επιτεύχθηκε ύστερα από νέες χτεσινές διαβουλεύσεις στο υπουργείο Εξωτερικών, με τη συμμετοχή και εμπειρογνωμόνων των αρμοδίων αρχών των δύο πλευρών, οι οποίες θα συνεχιστούν και την ερχόμενη Δευτέρα.

Πάντως, η εκτίμηση των εμπειρογνωμόνων της Εθνικής Φρουράς είναι ότι η νέα κεραία, την οποία προτίθενται να εγκαταστήσουν οι Βρετανοί στην Αλυκή Ακρωτηρίου, είναι δυνατόν να δημιουργήσει πρόβλημα στις τηλεπικοινωνίες στους σταθμούς ασυρμάτων της Εθνικής Φρουράς στην περιοχή. Αυτό αποκάλυψε ο υπουργός Αμυνας, Σωκράτης Χάσικος, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε, με αφορμή δημοσίευμα, στο οποίο αναφέρεται ότι κεραίες των Βρετανών στο Ακρωτήρι έχουν την ικανότητα να πλήξουν το ασύρματο δίκτυο της Εθνικής Φρουράς.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ