Κυριακή 1 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ικανοποιεί μόνο ανάγκες του κεφαλαίου

Αποσπάσματα από την ομιλία του ειδικού αγορητή του ΚΚΕ στη συζήτηση στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές Επιτροπές

Οπως και οι προκάτοχοί της, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ καλεί το λαό να σηκώσει ξανά τα βάρη των τραπεζικών ομίλων

Andrea Bonetti

Οπως και οι προκάτοχοί της, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ καλεί το λαό να σηκώσει ξανά τα βάρη των τραπεζικών ομίλων
Στην Ολομέλεια της Βουλής, και με τις γνωστές απαράδεκτες διαδικασίες του «κατεπείγοντος», αναμενόταν να ψηφιστεί το βράδυ του Σαββάτου το νομοσχέδιο της συγκυβέρνησης για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Το απόγευμα της Παρασκευής 30/10 πραγματοποιήθηκε η συζήτηση - εξπρές στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές Επιτροπές, με το νομοσχέδιο να εγκρίνεται επί της αρχής με τις ψήφους των βουλευτών των κομμάτων της συγκυβέρνησης και των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ενωσης Κεντρώων. Το Ποτάμι επιφυλάχθηκε.

Καμία σχέση με την ανακούφιση των υπερχρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, επισήμανε ότι το ΚΚΕ καταψηφίζει επί της αρχής και επί των άρθρων το νομοσχέδιο, τονίζοντας ότι η ανακεφαλαιοποίηση δεν έχει καμία σχέση με την ανακούφιση των υπερχρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών. Αφορά το πώς θα ελαφρυνθούν οι τράπεζες από τα «κόκκινα» δάνεια στην πορεία εξυγίανσής τους, και δεύτερον, σχετίζεται με τα επιχειρηματικά δάνεια. Για τα δεύτερα σημείωσε ότι είναι και το «βασικό σημείο τριβών», γιατί σχετίζονται και «με την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των επιχειρήσεων που έχουν αυτά τα "κόκκινα" δάνεια και δεν μπορούν να τα αποπληρώσουν».

Επισήμανε ότι η ανάγκη της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών είναι απόρροια «της ίδιας της λειτουργίας του καπιταλιστικού συστήματος και της συμμετοχής της Ελλάδας στην ΕΕ, που ένας από τους βασικούς όρους, τους κανόνες της, είναι και η ελευθερία κίνησης κεφαλαίων. Από αυτή την άποψη, η τεράστια εκροή καταθέσεων που παρακολουθήσαμε τους τελευταίους μήνες οδήγησε ακριβώς στην ανάγκη οι τράπεζες να αυξήσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια».

Οπως σημείωσε, αυτοί «που νομότυπα έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό, διασφάλισαν τις καταθέσεις τους», ενώ αυτός που θα πληρώσει τα σπασμένα και ήδη τα πληρώνει «είναι ο ελληνικός λαός. Τα "capital controls" που βάλατε αφορούσαν κατά κύριο λόγο τη ζωή του λαϊκού νοικοκυριού, του συνταξιούχου, του επαγγελματία και του αυτοαπασχολούμενου. Και από τη στιγμή που στην ανακεφαλαιοποίηση θα συμμετάσχει το ελληνικό δημόσιο, 25 δισ. είναι διαθέσιμα, σημαίνει ότι θα αυξηθεί και το κρατικό χρέος», άρα αυτά που θα πληρώσει ο λαός.

Σκληρή ενδοκαπιταλιστική διαπάλη με σίγουρο χαμένο το λαό

Στοιχείο το οποίο έχει αξία για σχολιασμό, όπως ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, είναι και ο τρόπος που επιχειρείται η ανακεφαλαιοποίηση. «Και εδώ εκφράζεται μια σκληρότατη διαπάλη, όχι μόνο για την διαχείριση των "κόκκινων" επιχειρηματιών δανείων, αλλά και για το ποιος θα καθορίσει τις διοικήσεις των ανακεφαλαιοποιημένων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο υπάρχει μια ασάφεια στις διατάξεις του νόμου. Αυτή η ασάφεια παρέχει ουσιαστικά στην κυβέρνηση μια ευελιξία για να μπορεί να κάνει καλύτερα παζάρια και να διαπραγματεύεται με τους νυν μετόχους, με τις νυν διοικήσεις των τραπεζών, με τους διεκδικητές, με αυτούς που θέλουν να επενδύσουν νέα κεφάλαια, άρα να πάρουν τον έλεγχο των τραπεζών, είτε είναι ξένα funds, ξένοι επιχειρηματικοί όμιλοι, είτε και εγχώριοι ενδεχόμενα, με τον δημόσιο τομέα, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με την ΕΕ και τον ευρωπαϊκό μηχανισμό. Και βέβαια και η διαπάλη αυτή εκφράζεται και όσον αφορά την προσωρινή μορφή που θα έχουν οι τράπεζες ως νομικά πρόσωπα. Αν δηλαδή θα είναι δημόσιου χαρακτήρα ή θα ελέγχονται από το δημόσιο (...).

Ο,τι και αν επιλεγεί από όλα αυτά, αφενός οι τράπεζες θα λειτουργούν με το νόμο της καπιταλιστικής οικονομίας και της καπιταλιστικής αγοράς, αλλά ακόμα και δημόσιες να γίνουν όπως λέγατε στο παρελθόν, όλο αυτό θα είναι προσωρινό, δεν θα αμφισβητήσετε τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια λειτουργίας τους, αλλά θα το κάνετε αυτό για να εξυγιανθούν και να ιδιωτικοποιηθούν οι τράπεζες αυτές».

«Συνολικά μέσα από την πορεία ανακεφαλαιοποίησης», τόνισε ο Ν. Καραθανασόπουλος, «προσπαθείτε να απαντήσετε στις ανάγκες της καπιταλιστικής ανάπτυξης, στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων», και πρόσθεσε πως το ΚΚΕ ήδη επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει πρόταση νόμου για γενναίο κούρεμα των χρεών των λαϊκών νοικοκυριών προς τις τράπεζες, το οποίο η κυβέρνηση ούτε τώρα έλαβε υπόψη, γιατί δεν έχει τέτοιο προσανατολισμό.

Ως νέο στοιχείο χαρακτήρισε ο Ν. Καραθανασόπουλος το γεγονός ότι στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης η κυβέρνηση συμπεριλαμβάνει και «τις λεγόμενες μη συστημικές τράπεζες, όπως για παράδειγμα τις συνεταιριστικές», δείχνοντας ότι προωθεί την επιτάχυνση των «διαδικασιών της αναδιάρθρωσης συνολικά του χρηματοπιστωτικού συστήματος», εξέλιξη που θα αποδειχθεί σε βάρος των εργαζομένων, οι οποίοι θα την «πληρώσουν» με απολύσεις και την ένταση της εκμετάλλευσης σε βάρος τους. Για το λόγο αυτό, όπως σημείωσε, το ΚΚΕ επανακατέθεσε την τροπολογία για την προστασία των εργαζομένων στις συνεταιριστικές τράπεζες. Επισήμανε ακόμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ την είχε στηρίξει όταν ήταν στην αντιπολίτευση, ενώ πρόσθεσε ότι η ρύθμιση αυτή έχει ήδη εφαρμοστεί στους εργαζόμενους της ΑΤΕ και ζήτησε την ψήφισή της.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ