Σάββατο 31 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Νέα πολύωρη συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί χτες

Ενώ ο Κύπριος υπουργός Αμυνας ανέλυε το γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας σε συνέδριο στο Βερολίνο

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, να μιλά για μια «εποικοδομητική συνάντηση», ολοκληρώθηκε η νέα πολύωρη συνάντηση που είχε χτες με τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί.

Αν και η συνάντηση διήρκεσε πάνω από 4 ώρες, οι δηλώσεις που ακολούθησαν ήταν πολύ λακωνικές. Ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, περιορίστηκε να σημειώσει - σύμφωνα με κυπριακά δημοσιεύματα - ότι οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν πως καθένας «διαπραγματεύεται για το συμφέρον της δικής του κοινότητας, αλλά λαμβάνοντας υπόψη και τις ανησυχίες της άλλης κοινότητας», συμπληρώνοντας πως μέσα στο Νοέμβρη θα γίνουν τουλάχιστον έξι συναντήσεις των δύο ηγετών, ενώ οι διαπραγματευτικές ομάδες θα συναντιούνται σχεδόν καθημερινά. Ο Αναστασιάδης ανέφερε ότι η εντατικοποίηση των επαφών «δε σημαίνει ότι εντός Νοέμβρη θα πρέπει να αναμένει κανείς ότι θα περατωθούν οι διαπραγματεύσεις κατά τρόπο που να οδηγηθούμε σε μια λύση. Μακάρι να είναι έτσι τα πράγματα, αν υπάρξει και η καλή θέληση από την άλλη πλευρά».

Η εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων έρχεται να «κουμπώσει» με την ένταση του συνολικότερου ενδιαφέροντος για το Κυπριακό και τις απανωτές παρεμβάσεις ιμπεριαλιστικών κέντρων (π.χ. ΗΠΑ, ΕΕ) για την ανάγκη να υπάρξει συμφωνία χωρίς καθυστέρηση, να αξιοποιηθεί η γεωστρατηγική θέση της Κύπρου σε συνδυασμό με την «παρούσα συγκυρία», δηλαδή τις διεργασίες σε όλη τη Μέση Ανατολή και ειδικά την Ανατολική Μεσόγειο, όπου κύρια τα σημαντικά ενεργειακά αποθέματα συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον ισχυρών μονοπωλίων, όπως και ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που εντοπίζουν στην περιοχή διάφορα πλεονεκτήματα για την προώθηση ευρύτερων σχεδιασμών τους.

Πάντως, ενδεικτική και των προσπαθειών της κυπριακής αστικής τάξης να εμπλακεί βαθύτερα στους ανταγωνισμούς είναι η συμμετοχή του Κύπριου υπουργού Αμυνας, Χριστόφορου Φωκαΐδη, σε συνέδριο που συνδιοργάνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Αμυνας. Πρόκειται για διακυβερνητικό Οργανισμό που υπάγεται στην Κομισιόν, με αντικείμενο «την ανάπτυξη των αμυντικών δυνατοτήτων στον τομέα της διαχείρισης κρίσεων».

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της κυπριακής κυβέρνησης, ο Φωκαΐδης «ανέδειξε τον αναβαθμισμένο γεωστρατηγικό ρόλο της Κύπρου» τόσο στην «ασφάλεια» όσο και την «ενεργειακή επάρκεια» και ανέλυσε τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τη «δημιουργία στρατηγικών σχέσεων με χώρες της Μέσης Ανατολής», τη στήριξη που αυτή προσφέρει σε τακτικές διεθνείς ασκήσεις.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ