Σάββατο 31 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Σερβικές αντιδράσεις

ΜΟΣΧΑ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

«Αναμένω αντίδραση από τις Βρυξέλλες», δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης από τη Μόσχα, ολοκληρώνοντας επίσημη τριήμερη επίσκεψη στη Ρωσία, ο Σέρβος πρωθυπουργός, Αλεξάντερ Βούτσιτς, όταν κλήθηκε να σχολιάσει την απόφαση της Προέδρου του Κοσσυφοπεδίου, Ατιφέτα Γιαχγιάγκα, να ζητήσει από το Συνταγματικό Δικαστήριο την αναστολή της συμφωνίας για τη συγκρότηση της Ενωσης Σερβικών Δήμων Κοσσυφοπεδίου «μέχρι νεωτέρας», λόγω έντονων αντιδράσεων από κόμματα της αντιπολίτευσης των Κοσσοβάρων Αλβανών, με πρώτο εκείνο της «Αυτοδιάθεσης». Ο Σέρβος πρωθυπουργός σημείωσε ότι εάν ανασταλεί επ' αόριστον η καθυστερούμενη, εδώ και μήνες, συγκρότηση της Ενωσης Σερβικών Δήμων Κοσσυφοπεδίου, τότε «θα προκληθούν πολλά και ουσιαστικά ερωτήματα για τη Δημοκρατία της Σερβίας», προσθέτοντας ότι η «Ενωση Σερβικών Δήμων» «ήταν το μόνο πράγμα που ζήτησε η Σερβία για την προστασία των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου».

Η εξέλιξη δεν αποκλείεται να προκαλέσει σοβαρή εμπλοκή στη διαδικασία της λεγόμενης «ομαλοποίησης» των σχέσεων Βελιγραδίου - Πρίστινας αλλά και στις σχέσεις της Πρίστινας με τις Βρυξέλλες, ιδιαίτερα καθώς το πρόβλημα εντείνεται λίγα 24ωρα μετά την υπογραφή της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης ανάμεσα σε Κοσσυφοπέδιο και ΕΕ στο Στρασβούργο την περασμένη Δευτέρα.

Παράλληλα, κυβερνητικοί αξιωματούχοι στην Πρίστινα ανακοίνωσαν χτες ότι από 1η Νοέμβρη θα απαγορευθεί η κυκλοφορία αυτοκινήτων στο προτεκτοράτο με πινακίδες κυκλοφορίας από το σερβικό υπουργείο Εσωτερικών και ότι αυτές, όπου εντοπιστούν, θα αντικατασταθούν με εκείνες του Κοσσυφοπεδίου. Επιπλέον, ανακοινώθηκε ότι από την Κυριακή θα αντικατασταθούν οι σερβικές ταυτότητες Σέρβων του προτεκτοράτου «με κάποια έγγραφα εξόδου και εισόδου»...

Στην Πρίστινα, πάντως, ολοκλήρωσε χτες διήμερη επίσημη επίσκεψη ο Πρόεδρος της Αυστρίας, Χάιντς Φίσερ, κατά τη διάρκεια της οποίας εκφώνησε ομιλία στη Βουλή δίχως να λείψουν οι αντιδράσεις από βουλευτές της «Αυτοδιάθεσης», που άνοιξαν πανό με το σύνθημα: «Προσέχετε τα νώτα σας κύριε πρόεδρε, πίσω σας κάθονται διεφθαρμένοι ψεύτες». Οι ίδιοι δεν αντέδρασαν ωστόσο, όταν ο Φίσερ ζήτησε την εφαρμογή των συμφωνιών Βελιγραδίου - Πρίστινας και όταν τους κάλεσε «να σέβονται τη Βουλή, το Σύνταγμα και το κράτος δικαίου».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ