Παρασκευή 30 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΟ ΣΟΥΔΑΝ
Συλλήψεις κυανοκράνων με φόντο εγκλήματα πολέμου

ΤΖΟΥΜΠΑ.--

Εκπρόσωπος των αντικυβερνητικών στρατευμάτων του πρώην αντιπροέδρου του Νότιου Σουδάν, Ρίεκ Μάτσαρ, επιβεβαίωσε χτες πως κατασχέθηκαν στο Λευκό Νείλο φορτηγίδες που μετέφεραν υλικά και εξοπλισμό του ΟΗΕ, σημειώνοντας πως κρατούνται αιχμάλωτοι επί τρεις μέρες 16 κυανόκρανοι που επέβαιναν σε αυτές, επειδή «μετέφεραν όπλα με αποδέκτη το νοτιοσουδανικό στρατό».

Ο εκπρόσωπος των αντικυβερνητικών δυνάμεων, Τζέιμς Γκάτντετ Ντακ, δεν ανέφερε πόσες φορτηγίδες, που είχαν ναυλωθεί από τον ΟΗΕ, κατασχέθηκαν, προσθέτοντας μόνο ότι σε αυτές βρίσκονταν 27 άτομα, μεταξύ των οποίων δύο στρατιώτες, τρεις αξιωματικοί της κρατικής υπηρεσίας πληροφοριών και έξι τεχνικοί.

Νωρίτερα, ερευνητική επιτροπή της Αφρικανικής Ενωσης, που εξετάζει τον πόλεμο που μαστίζει εδώ και περίπου δύο χρόνια το Νότιο Σουδάν, διαπίστωσε επανειλημμένα κρούσματα βιασμών, σφαγών, κανιβαλισμού, βασανισμού και ακρωτηριασμών σε βάρος αμάχων από δυνάμεις του στρατού και ενόπλων του Ρ. Μάτσαρ, σημειώνοντας ότι τα περισσότερα εγκλήματα σε βάρος αμάχων έγιναν έξω από την πρωτεύουσα του Νότιου Σουδάν, Τζούμπα, και στην πόλη Μπορ μεταξύ μελών της φυλής των Ντίνκα (από όπου κατάγεται ο Πρόεδρος Σάλβα Κιίρ Μαγιαρντίτ) και των Νούερς (απ' όπου κατάγεται ο Ρ. Μάτσαρ).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ