Τρίτη 27 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Σπρώχνουν «λύση» που θα διευκολύνει τα μονοπώλια

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Ενδεικτικές των παζαριών που εντείνονται στο Κυπριακό είναι οι επισημάνσεις που έκανε μιλώντας στον «Φιλελεύθερο» ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, σχολιάζοντας ότι «η ευκαιρία (για λύση) είναι η καλύτερη μετά από πολλά χρόνια...», και το δικαιολόγησε: «Εχει να κάνει με τη μαζική διεθνή στήριξη για λύση, έχει να κάνει με τις παγκόσμιες και περιφερειακές συνθήκες και οι ηγέτες πρέπει να αρπάξουν αυτή τη δυναμική». Λέγοντας ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων τού λένε ότι «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο», είπε ότι «μια καλή λύση είναι καλύτερη παρά μια γρήγορη λύση, αλλά αν είναι καλή και γρήγορη την ίδια στιγμή, ακόμη καλύτερα. Οσο πιο σύντομα τόσο πιο καλά». Ακόμα, τόνισε ότι οι επαφές του με «δωρητές» που θα «χρηματοδοτήσουν τη λύση» είχαν αποτέλεσμα «αλλά προτού πάρουμε λεφτά θα πρέπει να ξέρουμε πόσα χρειαζόμαστε. Και για να ξέρουμε πόσα χρειαζόμαστε πρέπει να υπάρχουν τα κριτήρια και η λύση. Ποτέ ο κόσμος δεν ήταν τόσο υποστηρικτικός...».

Βεβαίως, η «αισιοδοξία» Αϊντε συνδέεται με το «ενδιαφέρον» που εκφράζουν για τη «λύση» του Κυπριακού ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα και μονοπώλια, που ανυπομονούν να διασφαλιστούν συνθήκες ευνοϊκές για τις επενδύσεις τους, μεθοδεύοντας σχεδιασμούς επικίνδυνους για τα λαϊκά συμφέροντα. Σχεδιασμούς που αφορούν και γεωπολιτικές εξελίξεις, σε μια περιοχή όπου μαίνονται σφοδροί ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και η Κύπρος εξαιτίας της θέσης της θα χρησίμευε ως «ορμητήριο» προώθησης διαφόρων επιδιώξεων. Η γεωστρατηγική της θέση είναι η πιο ενδιαφέρουσα για τα μονοπώλια.

Στο μεταξύ, η νέα Αμερικανίδα πρέσβης, Κάθλιν Ντόχερτι, ανέδειξε τα πλεονεκτήματα που έχει η Κύπρος για τις μονοπωλιακές επενδύσεις. Σε συνέντευξή της στην «Καθημερινή Κύπρου» τόνισε πως το νησί μπορεί να αποτελέσει «βάση» πολλών αμερικανικών επιχειρήσεων.

Από τη μεριά του, ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας την Κυριακή σε αποκαλυπτήρια μνημείου τιμής στην ΕΟΚΑ, δήλωσε ανάμεσα σε άλλα: «Συμμερίζομαι τις απόψεις κάποιων που θεωρούν ότι δεν είναι το ιδανικότερο των πολιτευμάτων η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία». Παρατήρησε όμως ότι αυτή είναι «αδήριτη ανάγκη, και σήμερα όσοι εισηγούνται το αντίθετο θα πρέπει να αναλογιστούν τι είναι το επόμενο. Ποιες θα είναι οι συνέπειες από τη μη λύση. Ποιες θα είναι οι συνέπειες αν παραμείνει ο κατοχικός στρατός ή αν θα συνεχίσει ο εποικισμός των κατεχομένων».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ