Τρίτη 27 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Στο τραπέζι η προώθηση όλης της «βεντάλιας» της αντιλαϊκής πολιτικής

Στην Αθήνα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν. Στην ατζέντα Ασφαλιστικό, συντάξεις, Εργασιακά, «κόκκινα» δάνεια, ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών

Από τη συνάντηση του Β. Ντομπρόβσκις με τον Αλ. Τσίπρα

Eurokinissi

Από τη συνάντηση του Β. Ντομπρόβσκις με τον Αλ. Τσίπρα
Η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων στις τράπεζες, το Ασφαλιστικό, οι συντάξεις και τα Εργασιακά, σε συνδυασμό με την πλήρη εφαρμογή της δέσμης με τα προαπαιτούμενα αντιλαϊκά μέτρα, συνθέτουν, σε αυτή τη φάση, το πλαίσιο των διαβουλεύσεων ανάμεσα στη συγκυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τα ζητήματα αυτά συζητήθηκαν στο πλαίσιο των χτεσινών συναντήσεων του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, και του οικονομικού επιτελείου της συγκυβέρνησης με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις, που βρίσκεται στην Αθήνα. Κυβερνητικοί κύκλοι κάνουν λόγο για το θετικό και φιλικό κλίμα των συναντήσεων, ενώ σύμφωνα πάντα με τους ίδιους κυβερνητικούς κύκλους ο Ντομπρόβσκις, από την πλευρά του, είπε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν «δογματισμοί» και εξέφρασε την πεποίθησή του για τη δυνατότητα εξεύρεσης κοινού τόπου μεταξύ της συγκυβέρνησης και των «θεσμών».

Σε αυτό το πλαίσιο, θέμα ημερών είναι η κατάθεση στη Βουλή των αντιλαϊκών νομοσχεδίων που αφορούν τη διόγκωση των φόρων απέναντι στους φτωχούς αγρότες, τις «παρεμβάσεις» στη φορολογία εισοδήματος για τους μισθωτούς - συνταξιούχους, το νομοσχέδιο σχετικά με τους όρους ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζικών ομίλων, καθώς και η έκδοση υπουργικών αποφάσεων σχετικά με την εφαρμογή προαπαιτούμενων μέτρων, όπως η σύνθλιψη κατά 50% στο επίδομα θέρμανσης των λαϊκών νοικοκυριών.

Παράλληλα, η «πορεία του προγράμματος» αναμένεται να συζητηθεί και στο επίπεδο της «Ομάδας Εργασίας» των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, που συνεδριάζει την ερχόμενη Πέμπτη.

Πλούσια αντιλαϊκή ατζέντα

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις τόσο του οικονομικού επιτελείου όσο και του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις, σχετικά με την ατζέντα της χτεσινής συνάντησης.

Ειδικότερα:

Πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας:«Και οι δύο πλευρές εξέφρασαν την άποψη ότι πρέπει να βρεθεί ένας έντιμος συμβιβασμός σε αυτό θέμα», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος. Συμπληρώνοντας, ο Β. Ντομπρόβσκις δήλωσε πως η «λύση που προκρίνουμε είναι η στοχευμένη στήριξη για τα νοικοκυριά που βρίσκονται σε κίνδυνο». Επί της ουσίας, ομολογείται ότι τα εισοδηματικά και τα περιουσιακά κριτήρια θα καταβαραθρωθούν στα όρια της επίσημης φτώχειας. Σε κάθε περίπτωση, η θηλιά των πλειστηριασμών θα σφίξει ακόμη περισσότερο και από τις διατάξεις του υπό διαμόρφωση Κώδικα Δεοντολογίας των τραπεζών. Οι τραπεζίτες φαίνεται να μη συμφωνούν με τους πλειστηριασμούς γιατί δεν τους συμφέρει (βλέπε παρακάτω παρέμβαση του Μ. Σάλλα της Πειραιώς).

Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών: Την «ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αφού κλείσει η πρώτη αξιολόγηση για να προστατευθούν οι καταθέτες», προανήγγειλε ο Β. Ντομπρόβσκις μετά τη συνάντηση που είχε χτες με τον υπουργό Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτο. Σε αυτό το πλαίσιο, συνέδεσε άμεσα το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης με την ολοκλήρωση της «αξιολόγησης» από την πλευρά των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, επιχειρώντας να δώσει «άλλοθι» στη συγκυβέρνηση προκειμένου να κλιμακώσει τα μέτρα της αντιλαϊκής πολιτικής, με αντάλλαγμα τη διάσωση των τραπεζών.

Σύμφωνα με τον Ευ. Τσακαλώτο, συζητήθηκαν ζητήματα σχετικά με τη διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και των τραπεζών. Την ίδια ώρα, οι ανταγωνισμοί των μερίδων του κεφαλαίου εκδηλώνονται για τα καλά πλέον και στο «καυτό», για τους ίδιους, ζήτημα των διοικήσεων που θα αναλάβουν το «τιμόνι» των τραπεζικών ομίλων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα προσλάβει ξένη εταιρεία ως ειδικό σύμβουλο για την «αξιολόγηση» των σημερινών διοικήσεων. Παράλληλα, οι διατάξεις του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα εξειδικευτούν στη συνέχεια με υπουργικές αποφάσεις. Ολα δείχνουν ότι μεγάλο μέρος της χασούρας που θα προκύψει από την ανακεφαλαιοποίηση θα φορτωθεί στο κρατικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, και στην ουσία στις πλάτες του λαού.

Ισοδύναμα αντιλαϊκά μέτρα: Εστιάζοντας στο ζήτημα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, ο Β. Ντομπρόβσκις υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση «μπορεί να προτείνει δημοσιονομικά ισοδύναμα, αρκεί αυτά να μην υποσκάπτουν τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους».

Να σημειωθεί ότι η απόδοση του συγκεκριμένου μέτρου για το κρατικό ταμείο, όπως υπολογίστηκε από την κυβέρνηση, φτάνει στα 300 εκατ. ευρώ, σε ετήσια βάση, εφόσον καθιερωθεί συντελεστής 23% σε όλες τις βαθμίδες της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Η αναμόρφωση των συντελεστών ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση (στο 13% για τα σχολεία και στο 6% για τα φροντιστήρια, από 23% που προβλέπεται στο μνημόνιο) στρώνει το χαλί στην εφαρμογή άλλου αντιλαϊκού μέτρου, ύψους τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ.

Συνταξιοδοτικό: Περαιτέρω «οικονομίες στο σύστημα» προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ότι «ακόμη πιο σημαντικό είναι να παρουσιάσουμε ένα πρόγραμμα που θα εξασφαλίζει το συνταξιοδοτικό σύστημα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα».

Τεχνική στήριξη: «Συμφωνία εταιρικής σχέσης» ανάμεσα στη συγκυβέρνηση και την Κομισιόν υπογράφηκε χτες στην Αθήνα στο πλαίσιο της επίσκεψης του Β. Ντομπρόβσκις. Πρόκειται για παροχή τεχνογνωσίας, σε ζητήματα που αφορούν κατά κύριο λόγο στην προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που κρίνονται αναγκαίες για το κεφάλαιο. Ανάμεσα σε άλλα, η τεχνική στήριξη αφορά τον «εκσυχρονισμό του συστήματος Πρόνοιας», που με τη σειρά του σηματοδοτεί την περαιτέρω συρρίκνωση επιδομάτων για τη λαϊκή οικογένεια, του ΕΚΑΣ των χαμηλοσυνταξιούχων κ.ά. Επίσης, «τεχνική υποστήριξη» θα δοθεί στη δημιουργία περισσότερο φιλικού περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις, στην «πάταξη» της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, καθώς και στη «βέλτιστη αξιοποίηση» των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

«Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει πολιτική βούληση και εθνική ανάληψη ευθύνης για τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, αλλά και να διεξάγονται αυτές στο πλαίσιο διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους», τόνισε ο Β. Ντομπρόβσκις.

Οι τραπεζίτες

«Οι τράπεζες θα έχουν εξαιρετικά υψηλό κόστος εφαρμόζοντας τη διαδικασία των πλειστηριασμών και μάλιστα στις σημερινές πολύ χαμηλές των ακινήτων». Αυτό τόνισε ο πρόεδρος του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, Μ. Σάλλας, προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Αν όλα αυτά τα δεκάδες χιλιάδες ακίνητα περιέλθουν στις τράπεζες, θα εκμηδενιστεί η αξία τους. Κόστη συντήρησης, φύλαξης κ.λπ.».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Μ. Σάλλας, και για όσο διαρκεί η κρίση, πρότεινε την αποπληρωμή ποσών από τα οικονομικά ανήμπορα λαϊκά νοικοκυριά της τάξης του 1,2% σε ετήσια βάση επί των υπολοίπων των στεγαστικών δανείων. Αυτό, όπως είπε, μπορεί να γίνει με παρακράτηση από μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, κ.ά.

Στην πραγματικότητα, βέβαια, οι τραπεζικοί όμιλοι δε διακατέχονται από καμία «υπεύθυνη στάση», ούτε απέκτησαν ξαφνικά καμιά ευαισθησία απέναντι στα λαϊκά νοικοκυριά. Αλλες είναι οι αιτίες που καθορίζουν τη στάση τους απέναντι στους μαζικούς πλειστηριασμούς. Οι εμπορικές τιμές των ακινήτων έχουν κατρακυλήσει τα τελευταία χρόνια και διαμορφώνονται πολύ χαμηλότερα από την αξία της υποθήκης που έχουν εγγράψει για τα δάνεια οι τραπεζίτες. Είναι, δηλαδή, φανερό ότι σε περίπτωση μαζικών πλειστηριασμών, αφενός, οι τράπεζες δε θα μπορούσαν να βρουν αγοραστές που θα κατέβαλλαν το ύψος της αρχικής υποθήκης και του δανείου και, αφετέρου, θα έπεφταν ακόμη περισσότερο οι εμπορικές τιμές, σε μια εξέλιξη που θα οδηγούσε σε μεγαλύτερη διόγκωση τις επισφάλειες των τραπεζών και στη συνέχεια σε νέες «κεφαλαιακές ανάγκες». Ετσι φροντίζουν να βρουν τρόπο να ξεζουμίσουν τα λαϊκά νοικοκυριά, εισπράττοντας μετρητά, αντί για πλειστηριασμούς.

Να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα των διαγνωστικών ελέγχων σχετικά με το ύψος των νέων κεφαλαιακών αναγκών στους ελληνικούς τραπεζικούς ομίλους θα ανακοινωθούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το ερχόμενο Σάββατο το μεσημέρι.

Παζάρια για το ύψος της δανειακής σύμβασης

Το ελληνικό κράτος ενδέχεται να μη χρειαστεί το σύνολο του ποσού (86 δισ. ευρώ) που προβλέπεται στη δανειακή σύμβαση του τρίτου μνημονίου. Αυτό δήλωσε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΣΜ), Κρ. Φράνκελ, συνδέοντας τα τελικά ποσά με το ύψος των «αναγκών» για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενα κουίζ... και το «ψητό»(2015-11-10 00:00:00.0)
«Κλειδώνουν» τα προαπαιτούμενα, ετοιμάζουν τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα(2015-10-24 00:00:00.0)
Ντόμινο αντιλαϊκών διεργασιών για την ανάκαμψη του κεφαλαίου(2015-10-18 00:00:00.0)
Διασώσεις με κρατικό χρήμα, τα βάρη στο λαό(2015-08-29 00:00:00.0)
Η δανειακή σύμβαση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ(2015-08-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ