Παρασκευή 23 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-- Προεδρικές, βουλευτικές (130 βουλευτές και 24 από τους 72 γερουσιαστές) και περιφερειακές εκλογές (σε 11 από 24 περιφέρειες) πραγματοποιούνται την Κυριακή στην Αργεντινή. Στις δημοσκοπήσεις προηγείται ο κυβερνητικός υποψήφιος του «Μετώπου για την Νίκη» (συνασπισμός όπου συμμετέχουν κεντροαριστερά και το ΚΚ Αργεντινής), Ντανιέλ Σιόλι με 38% που θέλει να συνεχίσει τη σοσιαλδημοκρατική διαχείριση των Κίρσνερ (στην παράδοση των περονιστών). Ακολουθεί ο κεντροδεξιός συνασπισμός, «Αλλάζουμε» με τον Μαουρίσιο Μάκρι με 33%, η συμμαχία «Νέα Προοπτική» με τον Σέρχιο Μάσσα 20,5% και οι «Προοδευτικοί» με την Μαργαρίτα Στόλμπιζερ και το Μέτωπο της Αριστεράς και των Εργαζομένων (τροτσκιστές).

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- Νεαρός άνδρας γύρω στα 20, φορώντας μάσκα, μαύρα ρούχα και κραδαίνοντας μεγάλο κοφτερό ξίφος επιτέθηκε χτες το πρωί σε σχολείο της δυτικής σουηδικής πόλης Τρολχετάν σκοτώνοντας έναν δάσκαλο, έναν μαθητή και τραυματίζοντας άλλους δύο. Περισσότερα στοιχεία για το δράστη και τα κίνητρα της επίθεσής του δεν έγιναν άμεσα γνωστά.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ - ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.-- Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Ισα Μουστάφα, ο Ευρωενωσιακός επίτροπος για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν και η Υπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι, θα υπογράψουν την ερχόμενη Τρίτη στο Στρασβούργο «Συμφωνία σταθεροποίησης και Σύνδεσης», μετά το «πράσινο φως» που δόθηκε χτες από τα κράτη - μέλη, μολονότι πέντε χώρες εξ αυτών (ανάμεσά τους η Ελλάδα και η Κύπρος) δεν αναγνωρίζουν επίσημα το προτεκτοράτο. Η εξέλιξη θεωρείται πρώτος σταθμός στο μακρύ δρόμο της ένταξης του Κοσσυφοπεδίου στην ΕΕ και δρομολογείται για να «ενθαρρύνει» τους υποστηρικτές της ένταξης στην ΕΕ, σε μία περίοδο που οξύνονται οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τις συμφωνίες ανάμεσα σε Βελιγράδι και Πρίστινα.

ΤΖΟΥΜΠΑ.-- Περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι κινδυνεύουν να πεθάνουν από την πείνα στις εμπόλεμες ζώνες του Νότιου Σουδάν, όπου μαίνεται ο εμφύλιος πόλεμος εδώ και περίπου δύο χρόνια, ενώ δεκάδες χιλιάδες άλλοι βρίσκονται στα πρόθυρα του λιμού, ανακοίνωσε χτες εκπρόσωπος του ΟΗΕ.

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Κατηγορίες για άσκηση βίας απήγγειλαν χτες οι νοτιοαφρικανικές αρχές σε βάρος 29 φοιτητών που συμμετείχαν σε κινητοποίηση έξω από το κοινοβούλιο στο Κέιπ Τάουν διαμαρτυρόμενοι για την πρόταση της κυβέρνησης να αυξήσει τα δίδακτρα των ΑΕΙ κατά 6% από το 2016. Παράλληλα, εκπρόσωπος του Νοτιοαφρικανού Προέδρου Τζέικομπ Ζούμα ανακοίνωσε πως ο πρόεδρος θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία των φοιτητών που κάνουν αποχή από τα μαθήματά τους εδώ και βδομάδες για να συζητήσει τα αιτήματά τους.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Οι πρέσβεις ΗΠΑ, Βρετανίας, Γαλλίας και Γερμανίας στον ΟΗΕ απαίτησαν με επιστολές τους στην ειδική επιτροπή κυρώσεων του ΟΗΕ να διερευνήσει άμεσα το ενδεχόμενο παραβίασης αποφάσεων του διεθνούς οργανισμού έναντι του Ιράν με αφορμή την εκτόξευση νέου ιρανικού πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς στις 10 Οκτώβρη.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και υποψήφια για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του 2016, Χίλαρι Κλίντον, προσήλθε χτες το απόγευμα σε επιτροπή της Γερουσίας που ερευνά την υπόθεση δολοφονίας του Αμερικανού διπλωμάτη Κρίστοφερ Στίβενς και άλλων τεσσάρων Αμερικανών στη Βεγγάζη της Λιβύης το 2012 από τζιχαντιστές, υποστηρίζοντας ότι το συμβάν «ήταν τραγικό αλλά η Αμερική δεν μπορεί να αποσύρει τους διπλωμάτες της από τις πιο επικίνδυνες περιοχές του κόσμου». Νωρίτερα, εκπρόσωπος της CIA επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για επίθεση ανήλικου χάκερ σε διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του διευθυντή των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Τζον Μπρέναν και της οικογένειάς του, διαψεύδοντας ότι εμπεριέχονται κρατικά μυστικά σε έξι ηλεκτρονικά έγγραφα που δημοσιοποίησε ο δράστης μέσω της ιστοσελίδας WikiLeaks και αφορούν την περίοδο 2007-09.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ