Τετάρτη 21 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΟΚΙΟ.-- Το ιαπωνικό υπουργείο Υγείας αναγνώρισε χτες ότι η λευχαιμία που εμφάνισε ένας πρώην εργαζόμενος στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα σχετίζεται με την έκθεσή του σε ραδιενεργό ακτινοβολία. Πρόκειται για έναν άνδρα που σε ηλικία περίπου 30 χρόνων δούλευε στο σταθμό Φουκουσίμα από τον Οκτώβρη του 2012 έως το Δεκέμβρη του 2013.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Η Προεδρία του Αφγανιστάν με ανακοίνωσή της καλωσόρισε την απόφαση των ΗΠΑ να συνεχιστεί η παραμονή των στρατευμάτων τους στην ασιατική χώρα και μετά το 2016. Την αμερικανική απόφαση καλωσόρισε και η Γερμανίδα καγκελάριος, της οποίας ο εκπρόσωπος έκανε λόγο για «σημαντικό σύνθημα προς τη διεθνή κοινότητα». Στο μεταξύ, ο Αφγανός υπουργός Αμυνας, Μασούμ Στανεκζάι, δήλωσε ότι στο νοσοκομείο της Κουντούζ, του οποίου ο πρόσφατος βομβαρδισμός κόστισε τη ζωή άνω των 20 ανθρώπων, βρέθηκαν στοιχεία (π.χ. σημαίες) που δείχνουν ότι αποτελούσε εστία δράσης για Ταλιμπάν ή και άλλες δυνάμεις (σ.σ. μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν).

ΠΕΚΙΝΟ.-- Την ένταση της ανησυχίας για την παγκόσμια οικονομία προκάλεσαν τα στοιχεία για τους ρυθμούς ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας στο 3ο τρίμηνο του 2015, που περιορίστηκαν στο 6,9%. Η απόδοση είναι μικρότερη από το 7% που είχε καταγραφεί για το 1ο εξάμηνο του χρόνου. Το κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά» έκανε λόγο για τους μικρότερους ρυθμούς ανάπτυξης από το 2ο τρίμηνο του 2009 και τους απέδωσε κυρίως στη μεγάλη εξασθένιση των κλάδων της βιομηχανίας.

ΣΚΟΠΙΑ.-- Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκαν χτες ξημερώματα, στα Σκόπια, οι πολύωρες συναντήσεις του επιτρόπου για τη Διεύρυνση της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν, με τους αρχηγούς των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ για την άρση του αδιεξόδου όπου περιήλθαν οι διαπραγματεύσεις των κομμάτων της ΠΓΔΜ σχετικά με την επίλυση της πολιτικής κρίσης στη χώρα. Ο Χαν εξέφρασε την ελπίδα ότι έστω και την τελευταία στιγμή οι πολιτικοί αρχηγοί της ΠΓΔΜ θα αντιληφθούν τη σοβαρότητα της κατάστασης και θα καταλήξουν σε συμφωνία, τονίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση διακυβεύεται η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Αντιπολιτευόμενα κόμματα Κοσσοβάρων Αλβανών μετά τη χτεσινή συνάντησή τους στην Πρίστινα με την Πρόεδρο του προτεκτοράτου, Ατιφέτε Γιαχγιάγκα, «προειδοποίησαν» την κυβέρνηση να μην προωθήσει νέα νομοσχέδια στη Βουλή εάν δεν αποσύρει την υπογραφή της από τις συμφωνίες που έχει υπογράψει με τη Σερβία και το Μαυροβούνιο, διαφορετικά απείλησαν πως «η βία θα κλιμακωθεί». Το ίδιο 24ωρο, στο Βελιγράδι, ο Σέρβος Πρόεδρος, Τόμισλαβ Νίκολιτς, ο Σέρβος πρωθυπουργός, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, και ο προκαθήμενος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Πατριάρχης Ειρηναίος, συμμετείχαν σε σύσκεψη για τη θέση της Σερβίας όσον αφορά τη συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ και τη διπλωματική μάχη της Σερβίας, ώστε το Κοσσυφοπέδιο να μην ενταχθεί στην UNESCO.

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Αποφυλακίστηκε χτες με αναστολή ο Νοτιοαφρικανός ολυμπιονίκης και παραολυμπιονίκης Οσκαρ Πιστόριους μετά από σχεδόν ένα χρόνο παραμονής του στη φυλακή έπειτα από την καταδίκη του σε πενταετή κάθειρξη για τη δολοφονία της συντρόφου του Ρίβα Στέενκαμπ, το Φλεβάρη του 2013. Ο Πιστόριους θα πρέπει να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του στο σπίτι.

ΜΠΡΑΖΑΒΙΛ.-- Με δακρυγόνα διέλυσε χτες η αστυνομία στην πρωτεύουσα του Κονγκό, Μπραζαβίλ, χιλιάδες διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος προκειμένου να παρατείνει την εξουσία του, για μία ακόμη θητεία, ο 71χρονος Πρόεδρος της χώρας, Ντένις Σάσου Νγκουέσο, που βρίσκεται στην εξουσία πάνω από 30 χρόνια.

ΕΡΜΠΙΛ.-- Ο Αμερικανός επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Τζόζεφ Ντάνφορντ, επισκέφθηκε χτες την πρωτεύουσα του αυτόνομου Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ, Ερμπίλ, για να ενημερωθεί, όπως δήλωσε, από πρώτο χέρι για τις εξελίξεις στα πεδία των συγκρούσεων με τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους». Είναι η πρώτη επίσκεψη του Αμερικανού στρατηγού στο εξωτερικό αφότου ανέλαβε καθήκοντα στο τιμόνι του Γενικού Επιτελείου την 1η Οκτώβρη.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο 14χρονος μαθητής γυμνασίου σουδανικής καταγωγής Αχμέντ Μοχάμεντ, που συνελήφθη και κρατήθηκε πριν από λίγους μήνες στις ΗΠΑ επειδή έφερε στο σχολείο του ένα ρολόι δικής του κατασκευής για το μάθημα των Τεχνικών, ήταν επίσημος προσκεκλημένος το βράδυ της Δευτέρας στο Λευκό Οίκο, μαζί με σπουδαστές, καθηγητές, επιστήμονες και αστροναύτες που συμμετείχαν στη δεύτερη «Νύκτα Αστρονομίας».

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Η «Tata Steel», η μεγαλύτερη βιομηχανία χάλυβα στη Βρετανία, ανακοίνωσε ότι ενδέχεται να απολύσει περίπου 1.200 εργαζόμενους στο πλαίσιο των σχεδίων της για αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων της, μεταξύ άλλων και λόγω του εισαγόμενου φθηνότερου χάλυβα από την Κίνα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ