Τετάρτη 21 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Αντιμέτωποι με τεράστιες δυσκολίες και με στρατό

Τεράστιες δυσκολίες αντιμετωπίζουν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, ξεριζωμένοι λόγω των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, της φτώχεια και της ανέχειας από τη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, χώρες της Αφρικής, στα σύνορα Κροατίας και Σλοβενίας. Μετά από ταλαιπωρία και ταξίδι στα Βαλκάνια πολλών ημερών βρίσκονται εγκλωβισμένοι χωρίς ασφαλές καταφύγιο, μέσα στις λάσπες και χωρίς τροφή, ενώ 200 πρόσφυγες που κατάφεραν χτες να φτάσουν στα σύνορα στην Αυστρία δέχτηκαν και δακρυγόνα από αστυνομικούς της Σλοβενίας. Εντονη είναι η αντιπαράθεση ανάμεσα στις κυβερνήσεις των δύο χωρών, με τη Σλοβενία να δηλώνει ότι δεν μπορεί με τις υποδομές της να εξυπηρετήσει πάνω από 2.500 πρόσφυγες και μετανάστες τη μέρα, όταν μόνο τη Δευτέρα εισήλθαν από την Κροατία 8.000.

Στοιχείο της όξυνσης είναι ότι και η Σλοβενία ανακοίνωσε ότι ο στρατός θα συνδράμει την αστυνομία για τη φύλαξη των συνόρων. Ανάλογες κινήσεις έχουν κάνει και η Κροατία και από την αρχή η Ουγγαρία, που έχει ουσιαστικά σφραγίσει τα σύνορά της. Στο σχετικό σχέδιο νόμου στο σλοβενικό κοινοβούλιο σημειώνεται πως θα διευρυνθεί ο ρόλος του στρατού πέρα από την επιμελητειακή υποστήριξη και με εξουσίες επέμβασης. Επίσης, η Αυστρία και η Γερμανία επιτρέπουν σε περιορισμένο αριθμό να περνάει τα σύνορά τους και αυτό συμβάλλει στο μπλοκάρισμα χιλιάδων ανθρώπων στις χώρες διέλευσης όπως η Σερβία, η ΠΓΔΜ αλλά και η χώρα μας, από όπου ξεκινάει τεράστιος αριθμός ανθρώπων που έχουν εισέλθει με χίλιους δυο κινδύνους από την Τουρκία.

Χτες, επίσης, στη Γενεύη η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανέφερε ότι στην Ελλάδα έφτασαν στα νησιά συνολικά από την αρχή του έτους 502.500 άνθρωποι.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η ξενοφοβική οργάνωση (όπου δρουν και φασίστες) «Ευρωπαίοι Πατριώτες ενάντια στην Ισλαμοποίηση της Δύσης» (PEGIDA) στη Γερμανία, διοργάνωσε τη Δευτέρα το βράδυ συγκέντρωση στη Δρέσδη, που είναι και η πόλη όπου πρωτοξεκίνησε αυτό το αντιδραστικό μόρφωμα, για την πρώτη επέτειο από την ίδρυσή του. Κυριάρχησαν ρατσιστικά συνθήματα και κριτική στη στάση της καγκελαρίου Μέρκελ.

Στους ρατσιστές απάντησαν χιλιάδες άλλοι διαδηλωτές, ενώ δεν έλειψαν οι συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών, αλλά και με αστυνομικούς.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ