Τετάρτη 21 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
«Στον αέρα» η λειτουργία των ΤΕΙ

Τεράστιες ελλείψεις σε οικονομικούς πόρους και εκπαιδευτικό προσωπικό. Οξυμένα τα προβλήματα τόσο στη σίτιση όσο και στη στέγαση των σπουδαστών, με εστίες άλλοτε να μην υπάρχουν καν κι όπου υπάρχουν να είναι πίσω ποιοτικά και ποσοτικά από τις πραγματικές ανάγκες. Μετ' εμποδίων ακόμη και η μεταφορά από και προς τη σχολή... Είναι η εικόνα που συνθέτει την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα ΤΕΙ. Είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής της ΕΕ, που συνδιαμορφώνουν όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, με στόχο τη θωράκιση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων και η οποία: Εχει μειώσει τα τελευταία 5 χρόνια κατά 80% τους ετήσιους προϋπολογισμούς για τα ιδρύματα (μόνο σε σχέση με πέρυσι οι προϋπολογισμοί μειώθηκαν κατά 22%). Εχει «κουρέψει» δύο φορές τα αποθεματικά των σχολών. Χρησιμοποιεί ως άλλοθι την καπιταλιστική κρίση για να παραδίδει σταδιακά τις υποδομές, τη λειτουργία, τη διδασκαλία και την έρευνα των ιδρυμάτων σε ιδιώτες. Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένα παραδείγματα που σκιαγραφούν την απαράδεκτη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

ΤΕΙ ΚΟΖΑΝΗΣ

Οι θέσεις στην εστία είναι 500 για 5.000 σπουδαστές. Φέτος από τις 230 αιτήσεις έγιναν δεκτοί μόνο 60 σπουδαστές. Εχουν δημιουργηθεί υπεράριθμα τμήματα με σπουδαστές να πηγαίνουν από τη μια αίθουσα στην άλλη για να κάνουν μάθημα. Λόγω της έλλειψης καθηγητών καθυστέρησαν ένα μήνα να ξεκινήσουν τα εργαστήρια. Ακόμη, οι σπουδαστές είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν για σημειώσεις και αναλώσιμα. Το κόστος μεταφοράς μπορεί να φτάσει και τα 2,5 ευρώ τη μέρα (ακόμα και 50 ευρώ το μήνα) αν ο σπουδαστής χρειαστεί να πάει δύο φορές στη σχολή του. Οι μόνιμοι καθηγητές είναι 105 και απαιτούνται άλλοι 100 για 7 τμήματα.

ΤΕΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Τα μαθήματα ξεκίνησαν με ένα μήνα καθυστέρηση εξαιτίας των ελλείψεων σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής και στο Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων στην Καλαμάτα υπάρχουν τεράστια κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Στο Τμήμα Μηχανικών και Πληροφορικής στη Σπάρτη, τα εργαστηριακά μαθήματα από 48 μειώθηκαν σε 17 (!!!) λόγω αδυναμίας να στηριχτούν οικονομικά. Τα δωμάτια που υπάρχουν μπορούν να φιλοξενήσουν μόλις 220 σπουδαστές και αυτά μόνο στην Καλαμάτα, την ώρα που μόνο φέτος οι εισακτέοι είναι 1.000. Η οικονομική ασφυξία του ιδρύματος είναι πιθανό να οδηγήσει σε μείωση των μερίδων φαγητού.

TEI ΛΑΡΙΣΑΣ

Λόγω της έλλειψης εκπαιδευτικού προσωπικού πολλά μαθήματα δεν γίνονται. Στη ΣΕΥΠ υπάρχουν μόνο 8 από τους 25 καθηγητές που απαιτούνται, στη Νοσηλευτική 8 από τους 25, στα ιατρικά εργαστήρια 7 από τους 20. Στη ΣΤΕΦ Λάρισας υπάρχουν λίστες αναμονής στα εργαστήρια λόγω πάλι της έλλειψης καθηγητών με κίνδυνο πολλοί σπουδαστές να χάσουν το εξάμηνο. Το Τμήμα Πληροφορικής δεν έχει ούτε έναν Η/Υ και καλούνται οι σπουδαστές να φέρνουν λάπτοπ από το σπίτι τους!

Τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ενδυσης - Κιλκίς

Το Τμήμα Σχεδιασμού και Παραγωγής Ενδυμάτων στο Κιλκίς (πρώην παράρτημα του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης) στεγάζεται στο κτίριο του ΟΑΕΔ, το οποίο δεν μπορεί να φιλοξενήσει τις εργαστηριακές υποδομές. Το νέο κτίριο που προορίζεται να στεγάσει το Τμήμα είναι έτοιμο από το Δεκέμβρη του 2013, όμως μένει αχρησιμοποίητο, καθώς, στο πλαίσιο του σχεδίου «Αθηνά», το τμήμα μετονομάστηκε σε Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ενδυσης, εντάχθηκε διοικητικά στο ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας (Σερρών), χωρίς όμως να έχει μεταβιβαστεί και η κυριότητα του κτιρίου, ενώ γεωγραφικά βρίσκεται στο Κιλκίς. Πέρσι μέχρι και το τέλος Δεκέμβρη, δεν υπήρχε πετρέλαιο και φοιτητές και καθηγητές έφερναν αερόθερμα από τα σπίτια τους για να ζεσταθούν. Κάθε χρόνο, ο κάθε καινούριος φοιτητής δίνει από την τσέπη του τουλάχιστον 100 ευρώ και καθώς μεγαλώνει το εξάμηνο αυξάνονται και τα έξοδα για τα αναλώσιμα υλικά. Οι διαδρομές που κάνουν οι φοιτητές που μένουν Θεσσαλονίκη, αλλά και φοιτητές που μένουν στο Κιλκίς και αναγκαστικά πηγαίνουν στη Θεσσαλονίκη για υλικά και υφάσματα που χρειάζονται, είναι τόσο πολλές που τα έξοδα γι' αυτές μπορεί να αγγίξουν έως και τα έξοδα ενοικίου ενός σπιτιού! Στην πόλη του Κιλκίς δεν υπάρχουν εστίες, με αποτέλεσμα οι φοιτητές που πάνε για σπουδές αναγκαστικά πρέπει να νοικιάζουν.

  • Τις επόμενες μέρες ο «Ριζοσπάστης» θα συνεχίσει το ρεπορτάζ με στοιχεία γύρω από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΤΕΙ της χώρας, με παραδείγματα και από άλλα επαρχιακά ιδρύματα.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ