Σάββατο 17 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ «BREXIT»
Διαμορφώνονται τα αστικά στρατόπεδα επαναδιαπραγμάτευσης με την ΕΕ

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντ. Κάμερον, αρέσκεται να φωτογραφίζεται με φόντο εργοτάξια. Ομως τόσο αυτός όσο και οι άλλοι αστοί πολιτικοί εξυπηρετούν την τάξη τους και τσακίζουν τα δικαιώματα των εργατών
Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντ. Κάμερον, αρέσκεται να φωτογραφίζεται με φόντο εργοτάξια. Ομως τόσο αυτός όσο και οι άλλοι αστοί πολιτικοί εξυπηρετούν την τάξη τους και τσακίζουν τα δικαιώματα των εργατών
«Θέσεις μάχης» για την προάσπιση διαφορετικών μερίδων της αστικής τάξης και συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου στη Βρετανία παίρνουν τα «στρατόπεδα» υπέρ ή κατά της αποχώρησης από την ΕΕ, ενόψει του δημοψηφίσματος που θα πρέπει να διεξαχθεί έως το τέλος του 2017. Στο μεταξύ, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, εντείνει τις διαβουλεύσεις και ζυμώσεις με ανώτερα στελέχη της ΕΕ και ομολόγους του σε Γαλλία και Γερμανία, δηλώνοντας έτοιμος να παρουσιάσει, έως τις αρχές Νοέμβρη, «λεπτομερείς προτάσεις» ώστε να επιταχύνει τη διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης μέχρι το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα μέσα Δεκέμβρη, καθώς και ο ίδιος φαίνεται να αναγνωρίζει τις δυσκολίες των Γερμανίας και Γαλλίας, που θέλουν να «λύσουν το βρετανικό πρόβλημα» πριν από τις επόμενες εκλογές τους. Προς το παρόν ο Κάμερον δεν αποκαλύπτει ούτε την ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος αλλά ούτε και τις βασικές θέσεις επαναδιαπραγμάτευσης της σχέσης με την ΕΕ. Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες που δημοσίευσε προ ημερών εκτενές ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ντέιλι Τέλεγκραφ», ο Κάμερον έχει ήδη καθορίσει τέσσερις βασικές θέσεις - αιτήματα:

  • Να εξαιρεθεί η Βρετανία από οποιαδήποτε κίνηση περαιτέρω ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης που θα οδηγεί στη δημιουργία ενός ευρωενωσιακού υπερ-κράτους.
  • Να μην είναι το ευρώ το μοναδικό επίσημο νόμισμα της ΕΕ αλλά να ξεκαθαριστεί πως η ΕΕ είναι μία πολυ-νομισματική ένωση.
  • Να θεσπιστεί ένα νέο σύστημα «κόκκινης κάρτας» την οποία θα μπορεί να χρησιμοποιεί η Βρετανία και ενδεχομένως και άλλη χώρα - μέλος της ΕΕ ώστε να επιτρέπει στα εθνικά κοινοβούλια να προβάλλουν «βέτο» σε καίρια ζητήματα πολιτικής.
  • «Να αναδομηθεί και να αναδιοργανωθεί» η ΕΕ ώστε οι εννιά χώρες - μέλη που δεν ανήκουν στην Ευρωζώνη να μην ποδηγετούνται από τις άλλες 19, αφετέρου να υπάρχει ειδική ρήτρα για το Σίτι του Λονδίνου.

Παράλληλα, ο Βρετανός πρωθυπουργός ασκεί πιέσεις και για μία σειρά άλλων «εξαιρέσεων» και πολιτικών, όπως να τερματιστεί η καταβολή βρετανικών επιδομάτων Πρόνοιας σε παιδιά μεταναστών που ζουν στο εξωτερικό, να μην υπάρχει ελεύθερη κίνηση πολιτών από τις νέες χώρες - μέλη της ΕΕ ώσπου να αναπτυχθούν οι οικονομίες τους, να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για ενιαία αγορά σε υπηρεσίες και μεγάλες εμπορικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ και την Ασία, να υπάρξει αλλαγή των συμφωνιών της ΕΕ «όπου είναι απαραίτητο».

Ποια είναι τα δύο στρατόπεδα

Η εκστρατεία των υποστηρικτών και πολέμιων του Brexit (της «εξόδου», αποχώρησης, δηλαδή, της Βρετανίας από την ΕΕ) έχει ήδη αρχίσει.

Προς το παρόν, το στρατόπεδο υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ απαρτίζεται από δύο ομάδες.

Η πρώτη, και ισχυρότερη, αποκαλείται «Vote Leave», δηλαδή «ΨΗΦΙΣΤΕ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ» και ξεκίνησε την εκστρατεία της στις 9 Οκτώβρη με επικεφαλής τον Μάθιου Ελιοτ, τον αρχηγό της επιχειρηματικής ομάδας του ευρωσκεπτικιστικού λόμπι «Business for Britain» και στελέχη άλλων δύο ευρωσκεπτικιστικών ομάδων, μία από το Εργατικό Κόμμα, «Labour Leave», και άλλη από το Συντηρητικό «Conservatives for Britain». Στο πλευρό του Μ. Ελιοτ ποζάρουν δισεκατομμυριούχοι και μεγάλοι επιχειρηματίες, όπως ο Πίτερ Κράντος (πρώην ταμίας του Συντηρητικού Κόμματος), ο Τζον Μιλς (ένας από τους μεγαλύτερους χρηματοδότες του Εργατικού Κόμματος) και ο Στιούαρτ Γουίλερ (πρώην ταμίας του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος «UKIP» του Νάιτζελ Φάρατζ, που έκανε τεράστια περιουσία από το διαδικτυακό στοίχημα). Θέση υπέρ του «στρατοπέδου» των ευρωσκεπτικιστών πήρε στα μέσα της βδομάδας και ο πρόεδρος του ισχυρού τραπεζικού ομίλου Λόιντς του Λονδίνου και σύμβουλος των συντηρητικών Βρετανών πρωθυπουργών Τζον Μέιτζορ και Μάργκαρετ Θάτσερ, λόρδος Νόρμαν Μπλάγουελ, καθώς εκτιμά πως πλέον δεν υπάρχει «κανένα επιτακτικό οικονομικό και πολιτικό επιχείρημα» για να παραμείνει η Βρετανία στην ΕΕ χωρίς σημαντική αλλαγή στη σχέση της με την ΕΕ. Ο ίδιος απέρριψε επιπλέον τις ανησυχίες ότι η αβεβαιότητα για το εάν η Βρετανία θα παραμείνει στην ΕΕ ή όχι θα προκαλέσει σοβαρή οικονομική ζημία, υποστηρίζοντας ότι «ενώ η αβεβαιότητα ίσως σημαίνει πως κάποιες επιχειρηματικές επενδύσεις καθυστερήσουν βραχυπρόθεσμα, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους η Βρετανία μάλλον θα παραμείνει ελκυστικός παγκόσμιος προορισμός, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, και το να παραβλέπει κανείς τη δημοκρατική διαδικασία ίσως είναι ακόμα πιο δαπανηρό».

Οι υποστηρικτές του στρατοπέδου «Vote Leave» διατείνονται πως θέλουν μία νέα συμφωνία μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ, που θα έχει «επίκεντρο το ελεύθερο εμπόριο και τη φιλική διμερή συνεργασία», τονίζοντας ότι θέλουν να αποτρέψουν την ΕΕ να πάρει μόνιμα τον έλεγχο της βρετανικής οικονομίας. Κεντρικά συνθήματά τους είναι «η εθνική κυριαρχία» και «πάρε τον έλεγχο». Στο «ταμείο» τους φέρεται πως έχουν ήδη διαθέσιμα περίπου 20.000.000 στερλίνες για την πραγματοποίηση της εκστρατείας προβολής των θέσεών τους.

Η άλλη ομάδα, επίσης υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, ονομάζεται «Leave.EU» και έχει επικεφαλής τον Αρον Μπανκς, πλούσιο επιχειρηματία και υποστηρικτή του Νάιτζελ Φάρατζ του κόμματος «UKIP».

Κάποιοι θεωρούν πως είναι θέμα χρόνου οι δύο ομάδες να συγχωνευτούν ώστε να πάρουν τα 10.000.000 δολάρια που δικαιούται καθένα από τα δύο στρατόπεδα και τα οποία θα τους δώσει η αρμόδια κρατική επιτροπή για τη χρηματοδότηση της εκστρατείας τους.

Το άλλο στρατόπεδο, που υποστηρίζει την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ, αποκαλείται «Britain Stronger in Europe» («Η Βρετανία ισχυρότερη εντός ΕΕ») και ξεκίνησε την εκστρατεία προβολής των θέσεών του στις 12 Οκτώβρη με επικεφαλής τον λόρδο Ρόουζ, πρώην ιδιοκτήτη της βρετανικής αλυσίδας πολυκαταστημάτων «Marks and Spencer». Ο λόρδος Ρόουζ έχει την υποστήριξη τριών πρώην πρωθυπουργών, του (συντηρητικού) Τζον Μέιτζορ, του (Εργατικού) Τόνι Μπλερ και του (επίσης Εργατικού) Γκόρντον Μπράουν, του λόρδου Μάντελσον (πρώην υπουργός των Εργατικών) και του Ντάνι Αλεξάντερ (στέλεχος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών) . Στο πλευρό του βρίσκονται ακόμη και τρανταχτά ονόματα του επιχειρηματικού κόσμου, όπως ο ιδιοκτήτης της αεροπορικής εταιρείας «Virgin», Ρίτσαρντ Μπράνσον.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στη Βουλή των Λόρδων οι ενδοαστικοί διαξιφισμοί για το Brexit...(2017-02-21 00:00:00.0)
Εντείνεται η ενδοαστική κόντρα ενόψει δημοψηφίσματος(2016-06-22 00:00:00.0)
Αναστολή της προεκλογικής εκστρατείας μετά τη δολοφονία βουλευτίνας...(2016-06-17 00:00:00.0)
Οι ενδοαστικές κόντρες στη Βρετανία και τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα(2016-06-12 00:00:00.0)
Κυρίαρχες οι καμπάνιες των τμημάτων του κεφαλαίου(2016-05-22 00:00:00.0)
Απορρίφθηκε το νομοσχέδιο για το δημοψήφισμα(2015-09-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ