Τετάρτη 14 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ
Κάτω τα ξερά σας από τα Βαρέα και Ανθυγιεινά!

Μαζική διαμαρτυρία χτες στο υπουργείο Εργασίας, με πρωτοβουλία του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής και τη συμμετοχή άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων

Με παρατεταγμένα τα απορριμματοφόρα, οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ διαδήλωσαν την αγανάκτησή τους για την κατάργηση των ΒΑΕ στον κλάδο
Με παρατεταγμένα τα απορριμματοφόρα, οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ διαδήλωσαν την αγανάκτησή τους για την κατάργηση των ΒΑΕ στον κλάδο
Μαζική διαμαρτυρία στο υπουργείο Εργασίας διοργάνωσαν χτες εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, αντιδρώντας στα σχέδια της κυβέρνησης να καταργήσει το ειδικό καθεστώς συνταξιοδότησης των συναδέλφων τους με ΒΑΕ, που προβλέπεται στο άρθρο 4 του νόμου 3660/2008.

Οταν εφαρμοστεί, το μέτρο θα πλήξει περίπου 25.000 εργαζόμενους, που απασχολούνται κατά βάση στην καθαριότητα των δήμων, καθώς και σε τομείς όπως η ασφαλτόστρωση των δρόμων, η τοποθέτηση μαρμάρων και πλακών, αλλά και η ταφή νεκρών. Στην πράξη, όλοι αυτοί φορτώνονται από 7 έως 9 χρόνια πρόσθετης Ασφάλισης, προκειμένου να πάρουν σύνταξη.

Η κατάργηση των ΒΑΕ στους ΟΤΑ περιλαμβάνεται στα προαπαιτούμενα που εξετάστηκαν στο τελευταίο Γιούρογκρουπ, ωστόσο, στο σχέδιο νόμου που κατέθεσε, η κυβέρνηση έχει καμουφλάρει τις πραγματικές της προθέσεις πίσω από διατυπώσεις και δαιδαλώδεις αναφορές σε προηγούμενους νόμους, επιτείνοντας σκόπιμα τη σύγχυση στους εργαζόμενους των ΟΤΑ.

Πάντως, στη γενικότερη αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για ειδικές κατηγορίες εργαζομένων, που προβλέπεται από το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, δεν υπάρχει σαφής εξαίρεση των εργαζόμενων με ΒΑΕ στους ΟΤΑ, που σημαίνει ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να πληγούν κι αυτοί από την κατάργηση των ειδικών ορίων, παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για το αντίθετο.

Τη χτεσινή κινητοποίηση, όπου περίσσεψε η αγανάκτηση, οργάνωσε το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, ενώ συμμετείχαν η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, καταγγέλλοντας ότι το ξήλωμα των ΒΑΕ που ξεκινάει από τους ΟΤΑ, αργά ή γρήγορα θα φτάσει και στους δικούς τους κλάδους. Ακόμα, συμμετείχαν η ΠΟΕ ΟΤΑ και εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, στην οποία παρευρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης, παρατάχθηκαν έξω από το υπουργείο δεκάδες απορριμματοφόρα. Αντιπροσωπεία της ΠΟΕ ΟΤΑ είχε συνάντηση με τον Τάσο Πετρόπουλο, υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Αμέσως μετά, ενημερώνοντας τους εργαζόμενους, ο Β. Πετρόπουλος, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ και της ΕΕ της ΠΟΕ ΟΤΑ, σημείωσε ανάμεσα σε άλλα:

«Ο υφυπουργός, με την άρνησή του, τα μισόλογά του, τη σιωπή του, επιβεβαίωσε ότι στο τραπέζι βρίσκεται το κόψιμο των ΒΑΕ. Το μήνυμα που πρέπει να μεταφερθεί σε όλα τα αμαξοστάσια, είναι ότι η υπεράσπιση της κατάκτησης των ΒΑΕ βρίσκεται στα χέρια μας. Να στείλουμε ένα μήνυμα αντίστασης συνολικά για τις ανατροπές που σχεδιάζουν. Θέλουμε να καλέσουμε όλους τους συναδέλφους την Παρασκευή, 6.30 μ.μ., στο συλλαλητήριο που οργανώνεται από το ΠΑΜΕ στην Ομόνοια και στην προετοιμασία των απεργιακών κινητοποιήσεων με κορύφωση στις 12 Νοέμβρη».

Ακολούθησε νέα συνάντηση με τα ίδια αποτελέσματα με εκπροσώπους των Συνδικάτων ΟΤΑ, Μετάλλου και Οικοδόμων.

  • Παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στην κατάργηση των ΒΑΕ οργανώνουν το Συνδικάτο ΟΤΑ νομού Αχαΐας «Η Ενότητα» και το Συνδικάτο Οικοδόμων Αχαΐας, αύριο Πέμπτη, στις 10 π.μ., στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ