Σάββατο 10 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ψάχνει σημεία να αντιπολιτευτεί, ψάχνεται και στο εσωτερικό της

Επιμένει η ΝΔ να... «καταγγέλλει» τα αντιλαϊκά μέτρα που έχει ήδη ψηφίσει μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ

Το Κοινοβούλιο ως βασικό πεδίο της κόντρας με τον ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να αναδείξει ο Ευ. Μεϊμαράκης, επιδιώκοντας «αποδυνάμωση» της υποψηφιότητας Τζιτζικώστα

Eurokinissi

Το Κοινοβούλιο ως βασικό πεδίο της κόντρας με τον ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να αναδείξει ο Ευ. Μεϊμαράκης, επιδιώκοντας «αποδυνάμωση» της υποψηφιότητας Τζιτζικώστα
Σημεία να πατήσει ώστε να καταφέρει να αντιπολιτευτεί την κυβέρνηση ψάχνει η ΝΔ, εντός των πολύ στενών περιθωρίων που αφήνει για «ελιγμούς» η σύμπλευση των δύο πυλώνων του αστικού πολιτικού σκηνικού στα βασικά ζητούμενα του μεγάλου κεφαλαίου για αναθέρμανση της οικονομίας του, εντός ΕΕ και ευρώ, μέσω της επιτάχυνσης των αντιλαϊκών μέτρων και αναδιαρθρώσεων. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, η ηγεσία της ΝΔ επιχειρεί τις τελευταίες μέρες να αναδείξει ως κύριο π.χ. το πόσα άρθρα θα έχει το επόμενο νομοσχέδιο που θα φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή με τα πρώτα προαπαιτούμενα του τρίτου μνημονίου, το οποίο βέβαια έχουν ψηφίσει ήδη από κοινού στις 14/8 ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Ποτάμι, ΑΝΕΛ και ΠΑΣΟΚ, ή το πόσος χρόνος θα διατεθεί για να συζητηθούν τα μέτρα αυτά...

Ετσι, ο πρόεδρος της ΝΔ, Ευ. Μεϊμαράκης, επισκέφτηκε χτες τον πρόεδρο της Βουλής, Ν. Βούτση. Οπως δήλωσε κατόπιν: «Του ζήτησα να μεταφέρει στην κυβέρνηση ότι η ΝΔ θα επιθυμούσε - και πιστεύει ότι έτσι πρέπει να λειτουργήσει η Βουλή - τουλάχιστον το πρώτο νομοσχέδιο να μην είναι κατεπείγον, να μην είναι ένα άρθρο και να υπάρχει η άνεση να το συζητήσουμε. Διότι, τελικά, το προηγούμενο επτάμηνο, τα κατεπείγοντα ήταν περισσότερα απ' όσα ήταν τα προηγούμενα χρόνια. Βρήκα ανταπόκριση από τον κ. Βούτση. Και πιστεύω ότι με ολόκληρο το Προεδρείο, οι Γραμματείς των Κοινοβουλευτικών Ομάδων των κομμάτων θα προσπαθήσουν να συνεννοηθούν, ώστε το Κοινοβούλιο να σταθεί στον αυτόνομο ρόλο του, σε υψηλό επίπεδο».

Η πρεμούρα, βέβαια, του Ευ. Μεϊμαράκη να συζητηθούν με άνεση χρόνου τα μέτρα αυτά, έχει να κάνει και με το γεγονός ότι κλιμακώνοντας την κοκορομαχία του με τον Αλ. Τσίπρα, θέλει να αναδείξει εαυτόν σε αδιαμφισβήτητο ηγέτη της ΝΔ, υποσκελίζοντας τους άλλους τρεις υποψηφίους του κόμματος για την προεδρία (Αδ. Γεωργιάδης, Κυρ. Μητσοτάκης, Απ. Τζιτζικώστας). Επιπλέον, θέλοντας να «ψαλιδίσει» την υποψηφιότητα του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, που δείχνει να αποκτά μια δυναμική στη βάση της ΝΔ, επιδιώκει προφανώς να αναδείξει το Κοινοβούλιο ως το κύριο πεδίο αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας έτσι την «αδυναμία» του Απ. Τζιτζικώστα, που λόγω του αξιώματός του ως περιφερειάρχης δεν μπορεί να εκλεγεί στη Βουλή πριν το 2019.

Σημειωτέον, αργά το βράδυ της Πέμπτης, η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ) της ΝΔ αποφάσισε οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου προέδρου της ΝΔ να διεξαχθούν την Κυριακή 22/11 και τυχόν επαναληπτική ψηφοφορία να γίνει την Κυριακή 29/11.

Εχει μια σημασία το γεγονός ότι - σε αντίθεση με την πλευρά Μεϊμαράκη που μέχρι προχτές εμφανιζόταν να θέλει κάλπες το συντομότερο δυνατό, ει δυνατόν και μέσα στον Οκτώβρη - εδώ και περίπου είκοσι μέρες, στελέχη της ΚΕΦΕ που τα χρεώνουν ως υποστηρικτές Τζιτζικώστα, μιλούσαν για εκλογές το β' 15θήμερο του Νοέμβρη.

Στηρίξεις, υποψίες και διαψεύσεις...

Επίσης, σχολιάζεται το γεγονός ότι μια σειρά βουλευτές του κόμματος που είχαν αναδειχτεί σε πόστα του κόμματος ή της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, επί ηγεσίας Αντ. Σαμαρά (π.χ. Ασημακοπούλου, Μυταράκης, Σκρέκας), συντάσσονται σήμερα με την υποψηφιότητα Τζιτζικώστα. Το γεγονός αυτό φαίνεται να έχει προκαλέσει εκνευρισμό στο περιβάλλον Μεϊμαράκη, που καταλογίζει στον πρώην πρόεδρο της ΝΔ υπόγεια στήριξη στον περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας. Στελέχη, ωστόσο, που είναι δίπλα στον Σαμαρά αρνούνται την οποιαδήποτε ανάμιξη του πρώην προέδρου της ΝΔ και πρώην πρωθυπουργού στο γεγονός και επιμένουν ότι ο ίδιος δεν έχει βγει να στηρίξει τον έναν ή τον άλλο υποψήφιο.

Σε κάθε περίπτωση, η ΚΕΦΕ ξανασυνεδριάζει μεθαύριο Δευτέρα, για να εξετάσει εκ νέου ζητήματα, όπως το τελικό κόστος των εκλογών, το πού θα στηθούν κάλπες κι άλλα.

Ο δε Μεϊμαράκης, ερωτώμενος χτες για την ημερομηνία των εκλογών κι αν του φαίνεται «αργά ή γρήγορα» η ψηφοφορία στις 22 Νοέμβρη, απέφυγε να απαντήσει. Αρκέστηκε να πει ότι «αυτά δεν ενδιαφέρουν κανέναν» και ότι «αυτά που ενδιαφέρουν, αυτή τη στιγμή, είναι η φοροκαταιγίδα που έρχεται, οι περικοπές των μισθών και των συντάξεων, η περικοπή του επιδόματος για το πετρέλαιο θέρμανσης, η περικοπή του επιδόματος για τα άτομα με αναπηρία», σηματοδοτώντας τα μέτωπα που θα επιδιώξει να ανοίξει το αμέσως επόμενο διάστημα η ΝΔ, αντιπολιτευόμενη την κυβέρνηση, με τον ίδιο επικεφαλής.

Αλλωστε, έσπευσε με νόημα να θυμίσει ότι «η ΝΔ με Βαγγέλη Μεϊμαράκη έχει γράψει πάνω από 28%». Ποσοστό βέβαια που, όπως επισημαίνεται και από τα περισσότερα αστικά επιτελεία, δεν είναι αρκετό για ένα «κόμμα εξουσίας» που φιλοδοξεί να προβάλει στο εγχώριο κεφάλαιο ως «αξιόπιστη» λύση για την εναλλαγή στην αστική διακυβέρνηση...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ