Παρασκευή 9 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
180 χρόνια Αθηναϊκού Πανοράματος

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στο πλαίσιο της νέας περιοδικής έκθεσης «Ενα όνειρο ανάμεσα σε υπέροχα ερείπια... Περίπατος στην Αθήνα των περιηγητών, 17ος - 19ος αιώνας», οργανώνει μια σειρά δράσεων και εκδηλώσεων που φωτίζουν διαφορετικές πτυχές των όψεων της Αθήνας. Στο Καφέ του Μουσείου, ένα χώρο που τα τελευταία χρόνια δίνει βήμα διαλόγου σε καλλιτέχνες και εικαστικές ομάδες της Ελλάδας και του εξωτερικού, προκειμένου να παρουσιάσουν τη δουλειά τους και τις διαδρομές τους στο χώρο της τέχνης και του πολιτισμού, φιλοξενείται η πρώτη από αυτές τις δράσεις, με τίτλο «180 χρόνια Αθηναϊκού Πανοράματος - Αναφορά στον Στάντεμαν του Πολύβιου Γούζιου».

180 χρόνια μετά, τα σχέδια του Γερμανού Ferdinand Stademann, ο οποίος αποτύπωσε το 1835, από το λόφο των Νυμφών, δέκα συνεχόμενες απόψεις του αττικού τοπίου της εποχής, ο Πολύβιος Γούζιος σχεδιάζει εκ νέου από τους εξώστες του Αστεροσκοπείου, που κτίστηκε στο λόφο το 1842, την πανοραμική άποψη της πόλης. Η αντιπαράθεση των δύο πανοραμάτων, πέρα από την προφανή κατάδειξη των αλλαγών στο ίδιο τοπίο, εκείνο που επιχειρεί να κάνει είναι να διαπραγματευτεί αυτά τα 180 χρόνια ανάμεσά τους.

Οι επισκέπτες έχουν, επίσης, την ευκαιρία να δουν στην περιοδική έκθεση «Ενα όνειρο ανάμεσα σε υπέροχα ερείπια... Περίπατος στην Αθήνα των περιηγητών, 17ος - 19ος αιώνας», ανάμεσα σε άλλες ιστορικές απόψεις της Αθήνας και των μνημείων της, δύο από τις λιθογραφίες του Στάντεμαν από την έκδοση του 1841 και ένα κυκλικό πανόραμα με ενσωματωμένο το σύνολο των λιθογραφιών.

Ο Πολύβιος Γούζιος σπούδασε ζωγραφική και αρχιτεκτονική στη Beaux Arts του Παρισιού. Εχει πραγματοποιήσει ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Εγκαίνια: Σήμερα Παρασκευή 9 Οκτώβρη 2015, ώρα 18.00. Διάρκεια μέχρι τις 9 Δεκέμβρη. Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Πατησίων 44, Αθήνα. Η είσοδος για το Καφέ είναι ελεύθερη. Πληροφορίες: www.namuseum.gr , τηλ. 213 2144891 - 213 2144837.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org