Τετάρτη 7 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΧΩΡΩΝ ΤΟΥ ΕΙΡΗΝΙΚΟΥ
Ανοιχτή στη συνεργασία δηλώνει και η Κίνα

ΠΕΚΙΝΟ.--

«Η Κίνα είναι ανοιχτή σε κάθε μηχανισμό που ακολουθεί τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και μπορεί να δώσει ώθηση στην οικονομική ενοποίηση της περιοχής της Ασίας και του Ειρηνικού», επισήμανε σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας, σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα του πρακτορείου «Σινχουά» για την προχτεσινή υπογραφή του Συμφώνου Συνεργασίας Χωρών του Ειρηνικού (TPP).

Θυμίζουμε ότι πρόκειται για συμφωνία εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας μεταξύ 12 χωρών του Ειρηνικού (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Καναδάς, Αυστραλία κ.λπ.) που αναλυτές σημειώνουν ότι θα επηρεάσει τουλάχιστον το 40% της παγκόσμιας οικονομίας. Η αρχική έγκριση δόθηκε τη Δευτέρα από τους υπουργούς Εμπορίου των εμπλεκόμενων χωρών και η τελική μένει για πολλούς ζητούμενο, καθώς η συζήτηση στα αντίστοιχα Κοινοβούλια δε θα γίνει χωρίς αντιρρήσεις. Ηδη, διατυπώνονται μια σειρά από γκρίνιες και διαφωνίες, από μερίδες κεφαλαίου που εκτιμούν ότι οι νέοι όροι συναλλαγών θα ωφελούν τους ανταγωνιστές τους.

«Η Κίνα ελπίζει ότι το TPP και άλλες συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου στην περιοχή θα δώσουν ώθηση η μία στην άλλη και θα συμβάλουν στο εμπόριο, στις επενδύσεις και την οικονομική ανάπτυξη της Ασίας και του Ειρηνικού», συνέχιζε η ίδια ανακοίνωση.

Αν και δεν είναι μία από τις 12 χώρες του ΤΡΡ (τουλάχιστον προς το παρόν) η Κίνα δηλώνει ότι παρακολουθεί τις νέες εξελίξεις, καθώς δεν αφορούν απλά την περιοχή αλλά και τη σχεδιασμένη μεγαλύτερη «διείσδυση» των Αμερικανών ανταγωνιστών της. Εξάλλου, η υψηλή αλληλεξάρτηση που χαρακτηρίζει σήμερα τη διεθνή καπιταλιστική οικονομία γεννά «αυτόματα» νέα δεδομένα για όλους, μετά από κάθε τέτοιου είδους συμφωνία που δίνει ώθηση σε ανταγωνισμούς και ανακατατάξεις μεταξύ ισχυρών μονοπωλίων, που συνοδεύονται από τη διαρκή επίθεση στα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα, από τις εργασιακές σχέσεις και το Ασφαλιστικό, έως την Παιδεία, την κοινωνική Πρόνοια κ.λπ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ