Τετάρτη 7 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΕ
Μέτρα καταστολής και φαγωμάρα για το ... κόστος

Την κοινή προσπάθεια διαχείρισης ενός προβλήματος του οποίου είναι συνδημιουργοί, δηλαδή του κύματος προσφύγων κυρίως από τη Συρία, ανέδειξαν οι συνομιλίες που είχε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, στις Βρυξέλλες, με τους ανώτατους αξιωματούχους της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ. Το παζάρι που γίνεται, είναι τόσο για το κόστος της φιλοξενίας των ξεριζωμένων από την ιμπεριαλιστική επέμβαση και το «μαχαίρι» των τζιχαντιστών που η ΕΕ, η Τουρκία, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ενίσχυσαν, όσο και τα ανταλλάγματα που επιδιώκει η τουρκική αστική τάξη.

Ο Ερντογάν προειδοποίησε ότι 3 εκατομμύρια, επιπλέον των 2 εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων που ήδη έχουν φύγει, θα μπορούσαν επίσης να αναζητήσουν τη φυγή προς την ΕΕ και ζήτησε άμεσα μέτρα, ενώ δεν απέκλεισε και τη δημιουργία νέων καταυλισμών. Σε αυτά, σύμφωνα και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προωθείται και μνημόνιο συνεργασίας με την Τουρκία για τη φύλαξη των συνόρων και την αποτροπή νέων κυμάτων προσφύγων, ζήτημα που περιλαμβάνει και την Ελλάδα, ως πρώτη χώρα εισόδου. Θέμα, βέβαια, που αξιοποιείται και για την προώθηση ευρύτερων ιμπεριαλιστικών σχεδίων, που φτάνουν ως και τη συνδιαχείριση του Αιγαίου. Για το σκοπό αυτό, θα ενισχυθεί ο ρόλος της «Frontex» και των λεγόμενων υπηρεσιών καταγραφής με 600 υπαλλήλους. Ο Ερντογάν, πάντως, δεν παρέλειψε να ...θυμίσει ότι «αποτελεί στρατηγική επιλογή η ένταξη στην ΕΕ», ενώ ζήτησε για τη Συρία τη δημιουργία μιας «ζώνης απαγόρευσης πτήσεων», με το βλέμμα και στο κουρδικό ζήτημα στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας του και στην εξελισσόμενη ρωσική στρατιωτική επέμβαση.

Ενδεικτική είναι η κόντρα εντός της ΕΕ, με τον πρόεδρο της Κομισιόν να δηλώνει ότι «το κόστος για το προσφυγικό πρέπει να βγει εκτός του αυστηρού δημοσιονομικού πλαισίου».

  • Στο γερμανικό κρατίδιο της Θουριγγίας, σε πυρκαγιά (πιθανότατα από εμπρησμό) σε κέντρο φιλοξενίας, βρήκε το θάνατο ένας πρόσφυγας από την Ερυθραία. Μόνο το τελευταίο διάστημα, έχουν γίνει στη χώρα 202 ρατσιστικές επιθέσεις.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για τις εξελίξεις στο Προσφυγικό και τα μέτρα της κυβέρνησης(2020-03-07 00:00:00.0)
Παρέμβαση για την εκρηκτική κατάσταση στο κέντρο φιλοξενίας Σκαραμαγκά(2018-10-09 00:00:00.0)
Για το Προσφυγικό(2016-08-11 00:00:00.0)
Το παζάρι Τουρκίας - ΕΕ συνεχίζεται(2016-04-20 00:00:00.0)
ΕΕ και κυβέρνηση οι ένοχοι για την άθλια κατάσταση προσφύγων - μεταναστών(2016-04-07 00:00:00.0)
Ενταση καταστολής, Frontex στα σύνορα και χιλιάδες εγκλωβισμένοι(2015-12-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ