Τετάρτη 7 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΠΦΥ
Σχεδιάζει «αυτοδιαχειριζόμενες» Μονάδες Υγείας

Με την κρατική υποχρηματοδότηση να εντείνεται, στους ασθενείς επιφυλάσσεται ένα «βασικό πακέτο» παροχών και από κει και πέρα, ο καθένας ανάλογα με την τσέπη του...

«Αυτοδιαχειριζόμενες» μονάδες Υγείας στις γειτονιές, με την εμπλοκή των τοπικών φορέων και ενίσχυση της «Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης» (σ.σ. «φιλανθρωπία» των επιχειρήσεων) είναι ο ...μεγάλος και εμβληματικός στόχος που θέτει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ)! Αυτό προκύπτει από συνάντηση που είχε η Ομοσπονδία των εργαζομένων στα νοσοκομεία τη Δευτέρα, μερικές ώρες πριν τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού.

Βέβαια, η κυβέρνηση καθόλου δεν πρωτοτυπεί, αφού τα σχέδιά της περιγράφονται με σαφήνεια στην ευρωπαϊκή στρατηγική «Υγεία 2014 - 2020», όπου προτείνεται: «Ανάπτυξη νέων τρόπων παροχής υπηρεσιών (service delivery model): Περαιτέρω ανάπτυξη και εξειδίκευση νέων μοντέλων παροχής υπηρεσιών υγείας (...) τα οποία μπορούν να στηρίζονται στο εθελοντικό κίνημα ή να αξιοποιούν και εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης».

Πρόκειται για υποτυπώδεις υπηρεσίες Υγείας μέσα από ένα δίκτυο κρατικών (ΠΕΔΥ - Δήμοι) και μη κρατικών δομών (Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, εθελοντές, Εκκλησία) με τη στήριξη ΕΕ, κυβέρνησης, επιχειρηματιών κ.λπ. Αυτό συμβαίνει ήδη σε άλλες χώρες της ΕΕ, με τέτοιες «άτυπες δομές» να έχουν ενταχθεί επίσημα στο εθνικό σύστημα Υγείας, να αποτελούν μέρος των κρατικών δομών κι υπηρεσιών με ιδιαίτερο το ρόλο και της Τοπικής Διοίκησης.

Για το ίδιο θέμα, έχουν σημασία οι δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, προτού γίνει κυβέρνηση. Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, υποψήφιος τότε δήμαρχος Αθήνας, δήλωνε πως «μια νέα δημοτική αρχή θα μπορούσε να εντάξει τα κοινωνικά ιατρεία σε ένα σχεδιασμό δημόσιων κέντρων υγείας αστικού τύπου, διαφυλάσσοντας τον εθελοντικό και κοινωνικό τους χαρακτήρα» (left.gr, 14/2/2014).

Μιλώντας σε σχετική εκδήλωση (6/3/2013) η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεανώ Φωτίου, είπε πως τα Κοινωνικά Ιατρεία και Φαρμακεία «δημιουργούν εντελώς νέες σχέσεις και νέες προοπτικές. Μπολιάζουν την ελληνική πραγματικότητα με νέες μορφές και αντιλήψεις για την Πρωτοβάθμια Υγεία».

Το «νέο μοντέλο» ΠΦΥ που ευαγγελίζεται η συγκυβέρνηση θα παρέχει δωρεάν ένα «βασικό πακέτο» υπηρεσιών και ιατρικών πράξεων και από κει και πέρα ο καθένας ανάλογα με το πορτοφόλι του. Ο,τι δηλαδή ισχύει και σήμερα, αλλά η κατάσταση θα επιδεινώνεται, με δεδομένη την περιστολή των κρατικών δαπανών, τους κλειστούς προϋπολογισμούς και τα πλαφόν του ΕΟΠΥΥ σε φάρμακα, εξετάσεις, νοσηλεία κ.λπ.

Εύλογα, λοιπόν, ο πρωθυπουργός στις προγραμματικές δηλώσεις δεν δεσμεύτηκε για δωρεάν υπηρεσίες και φάρμακα για όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις με κατάργηση των πληρωμών ασθενών κι ασφαλισμένων. Κρύφτηκε πίσω από φράσεις, όπως «απρόσκοπτη και ισότιμη πρόσβαση», «καθολική κάλυψη», «πρόσβαση ανασφάλιστων».

Οσο για το «άνοιγμα συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ στους νέους γιατρούς», που είπε ο Αλ. Τσίπρας, δεν σημαίνει τίποτα θετικό για τους ασφαλισμένους, αφού ο ΕΟΠΥΥ υποχρηματοδοτείται σταθερά και κλιμακούμενα από το κράτος και έχει κλειστό προϋπολογισμό για τις δαπάνες του. Αν ξεφύγει από αυτόν, οι ασφαλισμένοι καλούνται να πληρώσουν επιπλέον από την τσέπη τους για ιατρικές επισκέψεις, φάρμακα, εξετάσεις στον ιδιωτικό τομέα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εγκλωβισμένοι στην εμπορευματοποίηση και τη γύμνια του δημόσιου συστήματος Υγείας(2019-06-13 00:00:00.0)
Οι αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ δεν υπηρετούν το λαϊκό συμφέρον(2014-01-04 00:00:00.0)
«Τρίβουν τα χέρια τους» οι επιχειρηματίες της Υγείας(2013-04-14 00:00:00.0)
Βάζουν υγειονομικούς να κλείνουν τα ραντεβού!(2012-09-20 00:00:00.0)
Ποδαρικό με παραπέρα υποβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας(2011-12-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ